Η περίοδος των εορτών φέρνει μαζί της νοσταλγία, χαρά, προσδοκίες και ελπίδα. Στην καρδιά αυτής της εορταστικής αντίστροφης μέτρησης προς τα Χριστούγεννα βρίσκεται η αγαπημένη παράδοση του ημερολογίου – γνωστού στις άλλες χώρες ως «Christmas Advent». Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου και η λαχτάρα των εκπλήξεων που βρίσκονται κρυμμένες πίσω από τα αριθμημένα παράθυρα του ημερολογίου ξυπνούν το πνεύμα της νοσταλγίας σε κάθε γωνιά της ψυχής μας. Η πρώτη μέρα του μήνα και κάθε επόμενη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη μαγεία των Χριστουγέννων. Είτε πρόκειται για τη χαρά της ανακάλυψης ενός στίχου ή μιας λιχουδιάς, η αγωνία για την επόμενη ημέρα, όσο πλησιάζει η 25η Δεκεμβρίου κορυφώνεται.
Τι σημαίνει Christmas Advent;
Η λέξη «Advent» προέρχεται από τη λατινική λέξη «adventus» και πρόκειται για μετάφραση της ελληνικής λέξης «παρουσία» που σημαίνει «ερχόμενος» και σηματοδοτεί την «έλευση ενός αξιοσέβαστου ανθρώπου», εν προκειμένω του Ιησού. Η φράση διαμορφώθηκε ως «Christmas Advent» που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Ημερολόγιο Χριστουγέννων».
Από τον 4ο αιώνα μετράμε αντίστροφα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο του Portland, oι μελετητές πιστεύουν ότι η ιστορία των ημερολογίων ξεκινάει κατά τον 4ο και 5ο αιώνα στην Ισπανία και τη Γαλατία, όπου η Έλευση ήταν μια εποχή προετοιμασίας και αντίστροφης μέτρησης για το βάπτισμα των νέων Χριστιανών. Μια εποχή αφιερωμένη στον εορτασμό της ενσάρκωσης του Θεού που αντιπροσωπεύεται από την επίσκεψη των Μάγων στο Θείο βρέφος, τη βάπτισή Του στον ποταμό Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και το πρώτο Του θαύμα στην Κανά. Για την προετοιμασία αυτής της περιόδου οι πρώτοι Χριστιανοί περνούσαν 40 ημέρες σε μετάνοια, προσευχή και νηστεία. Αρχικά, υπήρχε μικρή σχέση μεταξύ της Έλευσης και των Χριστουγέννων, ωστόσο, μέχρι τον 6ο αιώνα, οι Ρωμαίοι Χριστιανοί σύνδεσαν την Έλευση με τον ερχομό του Χριστού, όμως ο «Ερχομός» που είχαν στο μυαλό τους δεν ήταν η πρώτη έλευση Του στη φάτνη της Βηθλεέμ, αλλά η δεύτερη Έλευσή Του στα σύννεφα ως κριτής του κόσμου. Μόνο κατά τον Μεσαίωνα η εποχή της Έλευσης συνδέθηκε ρητά με την πρώτη έλευση Του τα Χριστούγεννα.
Το πρώτο εκτυπωμένο ημερολόγιο Χριστουγέννων
Τα «ημερολόγια Έλευσης» εντοπίζονται για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι οικογένειες σημείωναν με μία γραμμή από κιμωλία, κάθε μέρα του Δεκεμβρίου έως την Παραμονή των Χριστουγέννων. Τα πρώτα έντυπα Χριστουγεννιάτικα ημερολόγια ή ρολόγια κατασκευάστηκαν το 1902 στο Αμβούργο, από τον γερμανικής καταγωγής Gerhard Lang και κυκλοφόρησαν από τον εκδότη του ευαγγελικού βιβλιοπωλείου Friedrich Tümpler με κόστος 50 Pfennig (πρώην γερμανικό νόμισμα). Λέγεται ότι ο Γκέρχαρντ Λανγκ εμπνεύστηκε από μια εκδοχή που έλαβε από τη μητέρα του στα παιδικά του χρόνια, η οποία περιλάμβανε ένα κουτί με 24 «Wibeles» (μικροσκοπικά μπισκοτάκια μαρέγκας – σπεσιαλιτέ της Σουηδίας, προκειμένου να περάσει ο χρόνος πιο γρήγορα. Το 1904, το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο «Im Lande des Christkinds» (Στη χώρα του Χριστόπαιδου) βασιζόμενο στην ιδέα του Gerhard Lang (1881-1974) εμφανίστηκε ως ένθετο στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. Από το 1908 και έπειτα, ο Λανγκ τύπωσε το ημερολόγιό από τον εκδότη Reichhold & Lang και, τα επόμενα χρόνια το πωλούσε σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες και σε διάφορους τύπους – συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης με γραφή Braille, γεγονός καινοτόμο όχι μόνο για την εποχή του αλλά και για σήμερα.
Αυτό το ημερολόγιο δεν είχε μικρές πόρτες, αντιθέτως αποτελούταν από δύο τυπωμένα μέρη: μια σελίδα που περιείχε 24 εικόνες προς αποκοπή καθώς και μια σελίδα από χαρτόνι στην οποία υπήρχαν 24 κουτιά, το καθένα με ένα ποίημα που συνέθεσε ο Λανγκ. Τα παιδιά μπορούσαν να κόβουν μια εικόνα κάθε μέρα, να διαβάζουν έναν στίχο και να κολλούν την εικόνα πάνω της. Στις 24 Δεκεμβρίου το Χριστόπαιδο, ντυμένο στα λευκά, κολλούσε στη θέση του.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα
Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δεκαετία του 1930 στη Γερμανία απαγορεύτηκε η παραγωγή ημερολογίων με εικόνες και το χαρτόνι δινόταν μόνο με δελτίο. Ο Λανγκ δεν ήταν πλέον σε θέση να αντέξει την πίεση των τιμών και αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή των ημερολογίων του με αποτέλεσμα το 1940 να κλείσει την επιχείρησή του οριστικά.
Το 1941, τα εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύτηκαν και η εκτύπωση εικονογραφημένων ημερολογίων σταμάτησε επειδή θεωρήθηκε «ασήμαντη για την πολεμική προσπάθεια». Αντίθετα, το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (Ναζιστικό Κόμμα) δημιούργησε το δικό του ημερολόγιο και το μοίρασε στους πολίτες. Αποτελούνταν από ένα μικρό φυλλάδιο που περιλάμβανε ιστορίες, τραγούδια, ρητά, καθώς και οδηγίες για χρωματισμό και χειροτεχνίες. Ο προφανής στόχος ήταν η επανερμηνεία της εποχής της Έλευσης καθώς όλα τα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά στοιχεία αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με σύμβολα της νέας ιδεολογίας όπως σβάστικες και τανκς που ανατινάζονταν, με αναφορά σε υποτιθέμενες γερμανικές ρίζες.
Η επιστροφή και η μαζική παραγωγή
Μετά τον πόλεμο, το 1946, ο διάσημος πλέον Ρίτσαρντ Σέλμερ της Στουτγάρδης, αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία δημιουργώντας ένα ημερολόγιο βασισμένο σε μια παραδοσιακή σκηνή της χειμερινής πόλης το οποίο ονόμασε «The Little Town» και το παρήγαγε μαζικά. Στη δεκαετία του 1950, τα ημερολόγιά του έγιναν πιο προσιτά και εξάγονταν στις ΗΠΑ. Πολλά στοιχεία του διατηρούνται ακόμη και σήμερα, με τα περισσότερα ημερολόγια να θυμίζουν οικίες, πολιτείες και γειτονιές.
Το συναρπαστικό ταξίδι αντίστροφης μέτρησης σήμερα
Σήμερα, αυτό το συναρπαστικό ταξίδι της αντίστροφης μέτρησης προς τον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων, παραμένει διαχρονικό και αποκαλύπτει τις παραδόσεις, τις γεύσεις, τις μουσικές και τα χρώματα που καθιστούν αυτή την περίοδο τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Από τα παραδοσιακά χειροποίητα ημερολόγια ως τις σύγχρονες ευφάνταστες κατασκευές, αυτό το ημερολόγιο συνεχίζει να υφαίνει ένα κέντημα προσδοκίας, προάγοντας θαλπωρή και φροντίδα κατά τη διάρκεια της πιο υπέροχης εποχής του χρόνου. Με την πάροδο των χρόνων, από την εφεύρεσή τους έως σήμερα, έχουν εξελιχθεί με τους πιο δημιουργικούς τρόπους. Αυτές οι μικρές πόρτες ή τα παράθυρα που κάποτε έκρυβαν μια εικόνα ή ένα στίχο της Βίβλου, τώρα περιλαμβάνουν κοσμήματα, μακιγιάζ, αλκοόλ, λιχουδιές, σοκολατάκια ή ακόμα και τυρί.
6 Χριστουγεννιάτικα Ημερολόγια που ξεχωρίσαμε:
Αυτό το τρυφερό έθιμο στην Ελλάδα δεν είχε κατά το παρελθόν δεν ήταν διαδεδομένο γι’ αυτό και δεν είχε την αντίστοιχη απήχηση. Σήμερα, 3 Ελληνικές εταιρίες παρουσιάζουν τις προτάσεις τους και τα ελληνικά καταστήματα ειδών delicatessen μας δείχνουν τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές. Ας τα γνωρίσουμε.
1. Βοτανικό Advent Calendar
Η Αγγελική και ο Κώστας από τη θρακιώτικη εταιρία βοτανικών εδεσμάτων «Grizo & Prasino» μας δείχνουν πάντα πώς να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με θετική ενέργεια και μας ξεσηκώνουν, όχι μόνο με τις βοτανικές γεύσεις που φημίζονται για την άριστη ποιότητα, αλλά και με τις παιχνιδιάρικες ονομασίες που φέρουν τα προϊόντα. Yorti, Not your usual cookie, Λεμονίντζα, ΑgKalli, Stay salty, Βee φλάμουρους, για τις πατάτες σου μόνο, Τζιτζιμέντα πορτοκάλι, Μηλοπι-tea, Τζινγκλ Μεντς, «αγχολυτικά» μπισκότα, τραχανάς γαλατένιος και φυσικά τα γκριζοπράσινα βοτανικά ροφήματα με ένα νέο, αινιγματικό, blend. Σνακ, μπαχάρια, γεύματα και βοτανικά ροφήματα, όλα κρυμμένα και αριθμημένα σε ένα χειροποίητο πουγκί. Η αποστολή τους μόλις άρχισε και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το www. grizoprasino.com
2. Αντίστροφη μέτρηση για τον μαγικό κόσμο της Granola-Land
25 ξεχωριστά σακουλάκια με granola, 11 διαφορετικές γεύσεις, 10 αποκλειστικές γλυκές και αλμυρές συνταγές, 15 tips και ιστορίες κρύβονται μέσα σε κάθε παράθυρο του ημερολογίου που προτείνει φέτος η αθηναϊκή εταιρία Phil’s Granola. Δημιουργός είναι η Philippa Naka, που αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην ελληνική χειροποίητη παραγωγή, επιλέγοντας με αυστηρά κριτήρια τα υλικά που συνθέτουν τις λαχταριστές γεύσεις. Επειδή οι μέρες πλησιάζουν και η παραγωγή είναι περιορισμένη φροντίστε να τα προμηθευτείτε έγκαιρα στο www.philsgranola.gr
3. 24 μεσογειακές σοκολάτες – μια για κάθε μέρα
Αυτό το παιχνιδιάρικο advent calendar κρύβει σε κάθε παραθυράκι μια σοκολατένια γεύση – έκπληξη. Είναι η ιδανική πρόταση για απολαυστικό ξύπνημα με αγωνία και προσμονή για την επόμενη λιχουδιά και απευθύνεται σε μικρά αλλά και «μεγάλα» παιδιά που αγαπούν τη σοκολάτα. Παράγεται στην Κηφισιά από τη σοκολατοποιία ε-Sophy, που μας έχει μυήσει στους τολμηρούς συνδυασμούς μεσογειακών γεύσεων αναδεικνύοντας τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά υλικά. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο www.esophychocolates.gr
4. Κάθε κουτάκι και μια ξεχωριστή ιστορία από την Ιταλία
Η ιστορία της σοκολατοποιίας ξεκίνησε το 1964 όταν ο Giuseppe Gobino εντάχθηκε στην εταιρεία ως διευθυντής παραγωγής. Το 1980 έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης και ξεκίνησε μια ενδελεχή διαδικασία εξειδίκευσης και έρευνας στη σοκολάτα αφιερώνοντας τη μέγιστη προσοχή στα τυπικά ιταλικά προϊόντα όπως η κρέμα Giandujotto και η Gianduja. Το 1985 ο Guido Gobino εντάχθηκε στην εταιρεία και έκανε αμέσως αρκετές αλλαγές που μεταμόρφωσαν τη σκηνή της σοκολάτας στο Τορίνο. Οι σοκολάτες Guido Gobino, με περισσότερα από πενήντα χρόνια ιστορίας, χαρακτηρίζονται από επιλογές που συνδυάζουν τον σεβασμό στην παράδοση με την ορμή για καινοτομία και τη συνεχή και διαρκή αναζήτηση των καλύτερων πρώτων υλών. Η Ιταλική πρόταση σε κάθε κουτάκι κρύβει δύο ξεχωριστές σπεσιαλιτέ που αφηγούνται τις δικές τους σοκολατένιες ιστορίες. Θα τα βρείτε στα καταστήματα Olicatessen και στο www.olicatessen.gr
5. Ένα εργοστάσιο σοκολάτας
Το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο D.Barbero cioccolateria – torroneria είναι ένα πραγματικό ταξίδι μέσα στην ιστορία της εταιρείας. Η εντυπωσιακή κατασκευή προσομοιάζει το εργοστάσιο σοκολάτας στο ιστορικό κέντρο του Άστυ. Ανοίγοντας ένα – ένα τα αριθμημένα παράθυρα αποκαλύπτονται όλες οι σπεσιαλιτέ σε ανάμεικτα σοκολατάκια, μαντολάτα καθώς και μια λαχταριστή Torronfetta με φουντούκια ΠΟΠ από το Piedmont. Αναζητήστε το στο κατάστημα «Οικοδέσποινα Fine Food & more» που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο ή επικοινωνήστε μέσω του www.oikodespina.gr
6. Baratti ή αλλιώς οι πιο περιζήτητες ιταλικές πραλίνες
Η Baratti & Milano ιδρύθηκε το 1858 και αποτελεί μέρος της ιστορίας στη ζαχαροπλαστική τέχνη της Ιταλίας. Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της ήταν η αιτία που έλαβε σημαντικά βραβεία από την αρχή της ίδρυσής της. Η φήμη της σοκολατοποιίας εξαπλώθηκε πολύ λόγω της βασιλικής αναγνώρισης ως «Chocolatiers of the Royal House Of Savoy» αλλά και του ιστορικού καφέ που διατηρούσε στην καρδιά του Τορίνο και σήμερα θεωρείται ένα από τα ιστορικά μέρη στην Ιταλία. Για περισσότερα από 160 χρόνια, είναι από τις πιο διάσημες ιταλικές μάρκες στον κόσμο της σοκολάτας και οι δημιουργίες της είναι περιζήτητες. Το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο με την vintage εικόνα του Santa Clauss κρύβει σε κάθε παράθυρο μια ξεχωριστή πραλίνα με ΠΟΠ και ΠΓΕ εκλεκτά αγαθά της Ιταλίας. Όσοι βρίσκονται στη Λάρισα μπορούν να το βρουν στο cafe bistro Amical ή να το παραγγείλουν από το www.amical.gr