Το αμπέλι εκτός από το σταφύλι, τις σταφίδες, το κρασί, το ξύδι, το πετιμέζι μας προσφέρει και τα τρυφερά του φύλλα για να μαγειρέψουμε μαζί τους υπέροχες συνταγές.
Τα αμπελόφυλλα είναι τα φύλλα του αμπελιού, το οποίο καλλιεργείται για τα σταφύλια του φυσικά. Το αμπέλι ήταν ήδη γνωστό από την παλαιολιθική εποχή ενώ η καλλιέργειά του είχε ξεκινήσει στην εποχή του χαλκού. Στην Ελλάδα, Κρήτη και Θράκη μονομαχούν για την πρώτη καλλιέργεια του, ενώ στη μυθολογία αναφέρεται ουκ ολίγες φορές. Από τους Έλληνες και τους Φοίνικες πέρασε στην Ιταλία, τη Γαλλία, μέχρι και τη Βρετανία. Οι Άραβες το συστήνουν στους Ίβηρες το 13οαι. και γύρω στο 17ο αι. φθάνει και στην Αμερική. Σήμερα ευδοκιμεί κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, τη Νότιο Αμερική, την Καλιφόρνια και την Αυστραλία ενώ καλύτερη ποικιλία για ντολμαδάκια θεωρείται αυτή της σουλτανίνας.
Μαγειρεύουμε με αμπελόφυλλα
Γαρίδες σε αμπελόφυλλα
Θαλασσινά «ντολμαδάκια» ή αλλιώς αρωματικές γαρίδες ψητές στο στο γκριλ και τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα. Ένας υπέροχος μεζές για ούζο και τσίπουρο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ψητά μπαρμπούνια σε αμπελόφυλλα με σάλτσα μάραθου
Το ψάρι στη σχάρα είναι από μόνο του μια πολύ νόστιμη πρόταση, αν το τυλίξετε όμως σε αμπελόφυλλα εκτός από ακόμη πιο ξεχωριστό θα γίνει και πολύ μαλακό, καθώς τα φύλλα το προστατεύουν από την άμεση επαφή με την καυτή σχάρα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Κοτόπουλο με αμπελόφυλλα φρικασέ
Το κοτόπουλο στα καλοκαιρινά του “παντρεύεται” με αμπελόφυλλα και το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο λεμονάτο κατσαρόλας. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Φιλέτα ψαριού τυλιχτά σε αμπελόφυλλα με αρωματικά και σάλτσα λεμονιού
Ντολμάδες ψαριού ή αλλιώς ένας ξεχωριστός τρόπος να ψήσετε φιλέτα ψαριού τυλίγοντας τα σε αμπελόφυλλα. Τα αρωματικά που προσθέτετε δίνουν άρωμα και υπέροχη γεύση στο ψάρι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Χοιρινό σε αμπελόφυλλα
Μια παραλλαγή του γνωστού πιάτου «του αμπελουργού», που παραδοσιακά γίνεται με αρνί. Εδώ κυριαρχούν τα αρώματα και οι γεύσεις του καλοκαιριού. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Αμπελόφυλλα τυλιχτά με τυρί και βασιλικό στο γκριλ
Ένα ξεχωριστό, εύκολο, πικάντικο και νόστιμο μεζεδάκι για τα πρώτα ουζάκια του καλοκαιριού. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Κιμάς με φέτα σε αμπελόφυλλα, με σάλτσα «χωριάτικη σαλάτα»
Τα ντολμαδάκια της γιαγιάς σε τούρτα! Μια υπέροχη παραλλαγή που συνδυάζει τα μοναδικά κληματόφυλλα να τυλίγουν τον κιμά και τη φέτα, με τη ζουμερή ντομάτα για συνοδευτικό. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Σαρδέλες γεμιστές και τυλιγμένες με αμπελόφυλλα
Φτιάχνουμε σαρδελίτσες κάπως αλλιώς… Με μια πολύ ωραία γέμιση από μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού, μπούκοβο, σκόρδο, κάπαρη και ντομάτα και τις τυλίγουμε με τρυφερά αμπελόφυλλα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Λαβράκι σε πακέτο από αμπελόφυλλα
Ένα πρωτότυπο και γευστικό πιάτο, που ακούγεται πολύπλοκο, είναι όμως πανεύκολο να το ετοιμάσετε. Και το κυριότερο, δεν θα πάρει κανένας μυρωδιά ότι μαγειρεύετε ψάρι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ντολμάδες με σαρδέλες
Φυσικά αρώματα κρυμμένα σε μπουκιές από σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα. Ο τέλειος μεζές για τα καλοκαιρινά ουζάκια. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ντολμαδάκια με κιμά και σος γιαουρτιού
Τρυφερά αμπελόφυλλα, φρέσκα μυρωδικά, μοσχαρίσιος κιμάς και ολίγον από ρύζι. Ο αντίποδας του γιαλαντζί ντολμά που αντεπιτίθεται. Η δροσερή σάλτσα γιαουρτιού συνοδεύει άψογα αυτό το νόστιμο πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε είτε σαν κυρίως πιάτο, είτε σαν μεζέ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Αρνάκι του αμπελουργού
Ένα ιδιαίτερο πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι, που γεμίζει το αρνάκι με τυρί και αρωματικά, το τυλίγει μέσα σε αμπελόφυλλα και το ψήνει στη λαδόκολλα. Δοκιμάστε το μόλις βρείτε τρυφερά αμπελόφυλλα… Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Δείτε ΕΔΩ και 4 tips για σπιτικά αμπελόφυλλα και ντολμαδάκια από την Ντίνα Νικολάου.