Μία από τις πρώτες σκέψεις που κάνει κάποιος επισκεπτόμενος την Αίγινα -αν όχι η πρώτη- είναι ότι εδώ θα γευτεί αυθεντικά ελληνικό, κελυφωτό φιστίκι. Ειδικά, δε, από το Πάσχα και μετά και κάθε Σαββατοκύριακο, τα πλήθη που σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα τουριστικά μαγαζιά και τους πάγκους με τις συσκευασίες φιστικιών, μαρτυρούν ξεκάθαρα ότι πέρα από τις όμορφες παραλίες, την εύκολη προσβασιμότητα και το φυσικό κάλλος του νησιού, η Αίγινα ενδείκνυται και για γαστρονομικές αναζητήσεις, με άρωμα φιστίκι!

Εκεί, μόλις μία ώρα μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, ο Παντελής Μαρμαρινός -τρίτης γενιάς φιστικοκαλλιεργητής και ένας από τους παλαιότερους παραγωγούς στο νησί (με πάνω από 40 χρόνια αγροτικής καλλιέργειας στον καρπό)- παραδίδει αδιάκοπα, με τα 5000 δέντρα του, μαθήματα αγροτικής ιστορίας στους νεότερους. Μέσα από την αλυσίδα της οικογενειακής παράδοσης, προσθέτει ένα νέο «κρίκο» στη ζωή του στην Αίγινα, περνώντας τη γη του (περί των 30 με 40 κτημάτων), πλέον, στα χέρια του γαμπρού του, Χάρη Γιαννόπουλου . Μαζί με αυτήν, περνά και την εμπειρική του γνώση, τις μνήμες και τις ευχές του για μακροημέρευση των καρπών του.

Πέρα, όμως, από τα χώματα και τους θησαυρούς αυτής της γης, η σύζευξη μεταξύ των δύο αυτών γενεών πραγματοποιείται και μέσα από το πρίσμα της επιχειρηματικότητας, καθώς γαμπρός και πεθερός, ενώνοντας από διαφορετικό μετερίζι τις δυνάμεις τους, πηγαίνουν το θέμα φιστίκι ένα βήμα παραπέρα, αναδεικνύοντας με τον πιο γευστικό και δημιουργικό τρόπο, τη δυναμική του καρπού. Και κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε το Φυστικάτο.

Από το χωράφι στον πάγκο

Το Φιστικάτο ξεκίνησε εμπορικά τη δράση του στον τομέα της λιανικής το 2014, ανοίγοντας ένα μικρό κατάστημα στο λιμάνι και φέροντας τα φρέσκα κελιφωτά φιστίκια του, απ’ ευθείας από το χωράφι στον πάγκο. Εκεί σταδιακά, προέκυψε η ανάγκη μεταποίησης των καρπών και η αξιοποίησή τους σε στοχευμένα προϊόντα γαστρονομικού ενδιαφέροντος: Σε γλυκούς και αλμυρούς κωδικούς που είχαν και εξακολουθούν να έχουν ως βάση τους, το φιστίκι.

«Εγώ έβαλα τις γνώσεις μου στα οικονομικά και στο μάρκετινγκ και ο πεθερός μου έβαλε τη γη και την εμπειρία του στον αγροτικό τομέα» μου λέει ο Χάρης και θυμάται την εποχή που πρωτογνώρισε τον καρπό σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια στην Αίγινα και υιοθετώντας μετέπειτα μυστικά της αγροτικής τέχνης του πεθερού του. «Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός μέχρι να αντιληφθώ τις πολυποίκιλες γευστικές ιδιαιτερότητες του καρπού και να αρχίσω να σκέφτομαι πώς αυτές θα μπορούσαν να περάσουν στο ράφι, επανασυστήνοντας στο ευρύ κοινό το φιστίκι μέσα, όμως, από μία εντελώς διαφορετική ματιά» συμπληρώνει. Η φιλοσοφία αυτή του Χάρη, γέννησε γρήγορα στο μυαλό του ενδιαφέρουσες ιδέες ωθώντας τον στο να πειραματιστεί ενδελεχώς γύρω από το φιστίκι, δημιουργώντας καινοτόμους κωδικούς.

Έτσι, το έκλεισε σε βαζάκια, προσφέροντάς το ως γλυκό του κουταλιού, βανίλια υποβρύχιο, βούτυρα, κρέμες και αλοιφές, το συσκεύασε ως παστέλι, λουκούμι, μαντολάτο και κουφέτο, του προσέδωσε αλκοολικές ιδιότητες ως λικέρ, το τύλιξε σε χάρτινες συσκευασίες ως σαλάμι σύκου με φιστίκι και τέλος το γεφύρωσε με τις αλμυρές του ιδιότητες του κάνοντάς το πέστο, πίκλα, μουστάρδα, ξίδι βαλσάμικο μέχρι και αλμυρή καραμέλα. «Τη φιστικομουστάρδα τη σκέφτηκα κατά την επίσκεψή μου σε μία διεθνή έκθεση τροφίμων, το ίδιο και το βαλσάμικο το οποίο δοκίμασα σε σύκο και ρόδι και είπα γιατί να μη κυκλοφορήσει και με φιστίκι» παρατηρεί και θυμάται την εποχή που πρωτοέβγαλε στην αγορά της Αίγινας το γλυκό πουράκι τύπου Caprice, γεμισμένο με πραλίνα φυστικιού και πασπαλισμένο με φιστικόψιχα (μπαίνει στην κατάψυξη και γίνεται και καταπληκτικό παγωτίνι). «Τότε» μου λέει «που το ξεκίνησα δεν υπήρχε πουθενά. Σήμερα όλη η Αίγινα φτιάχνει πουράκια γεμιστά με φιστικοπραλίνα ή με φιστικοβούτυρο».

Όλα αυτά τα προϊόντα, οι φαν του αιγινίτικου φιστικιού μπορούν να τα αναζητήσουν και διαδικτιακά στο ηλεκτρονικό κατάστημα του κ. Γιαννόπουλου το οποίο και αναλαμβάνει να τα στείλει εντός αλλά και εκτός Ελλάδας (οι αποστολές γίνονται πανευρωπαϊκά και οι περισσότερες από αυτές αφορούν χώρες όπως την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία).

Η είσοδος στην εστίαση με το Φυστικάτο King

Πλέον το Φυστικάτο, ετοιμάζεται να μπει δυναμικά και στον χώρο της εστίασης με ένα δεύτερο, αυτή τη φορά all day, κατάστημα (και αυτό στο λιμάνι) που θα διαθέτει και κουζίνα για την παρασκευή καθημερινά φρέσκων γλυκών και αλμυρών προτάσεων. «Θα δίνουμε πλέον στους πελάτες μας να απολαμβάνουν τις γαστρονομικές μας ιδέες, καθήμενοι σε τραπεζάκια. Θα ανοίγουμε από νωρίς το πρωί με καφέδες, γλυκά και brunch με κεντρικό πυρήνα τους το φιστίκι και θα συνεχίζουμε με γκουρμέ μπαγκέτες (π.χ. με chutney ή πέστο φιστικιού) και δροσερές σαλάτες, καθώς και με εμπνευσμένα γλυκά που θα μιξάρουν την παράδοση με την εποχικότητα και τις σύγχρονες τάσεις της εποχής (όπως π.χ. το μιλφέιγ με φιστίκι ή το παγωτό φιστίκι σε τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές)».

info
Άγιοι Ασώματοι Κουλινάρι, Αίγινα, τηλ. 2297026316, www.fistikato.gr