Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μαγειρεύει, αυτοσχεδιάζοντας, εύκολες, νόστιμες και δημιουργικές συνταγές για μεζεδάκια με υλικά που βρίσκει συνήθως το καλοκαίρι στο ψυγείο, στο ντουλάπι και το μποστάνι του.
Πιπεριές με χωριάτικο λουκάνικο, πάπρικα και μυζήθρα
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Καλοκαίρι χωρίς πιπεριές δεν γίνεται. Αν τις συνδυάσεις με κιμά από λουκάνικο, λίγο κρεμμύδι και μαλακό τυράκι, έχεις το τέλειο καλοκαιρινό πιάτο. Αν περισσέψει, βγαίνει και για μεζές! Κόψτε μεγάλες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ή πράσινες κέρατο στη μέση κατά μήκος. Αραδιάστε τις σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, πασπαλίστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι και ραντίστε με λίγο ε.π. ελαιόλαδο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για 10΄ μέχρι να μαλακώσουν.
Παράλληλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε σε λίγο ε.π. ελαιόλαδο σε μεσαία φωτιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο, κιμά από λουκάνικο χωριάτικο (όσο χρειάζεται για να γεμίσετε τις πιπεριές σας), μια δυο καλές πρέζες πάπρικα και μερικές μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες για 10΄ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Γεμίστε τις πιπεριές με το μείγμα του κιμά, γαρνίρετε με τριμμένη μυζήθρα και περάστε στο τραπέζι για ένα πεντανόστιμο γεύμα γεμάτο αρώματα και έντονες γεύσεις.
Ψητά νεκταρίνια με μπουράτα, τσίλι και δυόσμο
20 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα
Το ψυγείο μου σήμερα είχε μόνο δύο νεκταρίνια, μπουράτα, μισό ματσάκι μέντα και δύο πιπεριές τσίλι. Οπότε σκέφτηκα αυτή τη δροσερή καλοκαιρινή συνταγή. Ξεκίνησα κόβοντας τα νεκταρίνια στα 4. Τα έψησα σε σχαροτήγανο για 3΄-4΄ από κάθε πλευρά.
Έψησα και 2 φέτες ψωμί χωριάτικο για να κάνω κρουτόν, ψιλοέκοψα λίγη κόκκινη πιπερίτσα τσίλι (ή παραπάνω ανάλογα το γούστο σας) και τον δυόσμο και χοντροέκοψα την μπουράτα σε ακανόνιστα κομμάτια. Έστησα όλα μου τα υλικά σε ένα πιάτο, πασπάλισα με αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και περιέχυσα με λίγο ε.π. ελαιόλαδο. Παρόμοια συνταγή θα μπορούσα να κάνω αν είχα ροδάκινα, φέτα αντί για μπουράτα και βασιλικό αντί για δυόσμο.
Παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα
50 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Καλοκαίρι χωρίς μελιτζανοσαλάτα δεν γίνεται, οπότε ετοιμάστε αυτή τη γρήγορη και δροσερή συνταγή με ταχίνι, σκόρδο και μπόλικα φρέσκα μυρωδικά που υπάρχουν σίγουρα άφθονα στο ψυγείο. Τρυπήστε μερικές μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες με ένα πιρούνι και ψήστε τις στο γκριλ για 25΄-35΄ μέχρι να μαραθούν. Κόψτε τις στη μέση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρέστε την ψίχα τους.
Πολτοποιήστε την ψίχα σε ένα μπλέντερ μαζί με λίγο ταχίνι, λίγες σκελίδες σκόρδο, χυμό λεμονιού ανάλογα τα γούστα σας, λίγο ε.π. ελαιόλαδο και αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σε 2΄ θα έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά. Ρίξτε αλάτι και μαύρο πιπέρι, διορθώστε τη γεύση όπως σας αρέσει με επιπλέον ε.π. ελαιόλαδο, ταχίνι ή λεμόνι, και αφήστε τη στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις. Μόλις έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, καταλαβαίνετε πόσο αρωματική και ελαφρά καπνιστή είναι αυτή η μελιτζανοσαλάτα. Με φρέσκο χωριάτικο ψωμί ή με αραβικά πιτάκια ζεστά, είναι του ονείρου.
Μανιτάρια πορτομπέλο με ρικότα και ελαφριά σάλτσα πέστο
20 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Επιστρέφοντας μια μέρα από την παραλία σκεφτόμουν τι γρήγορο και απολαυστικό ελαφρύ φαγητό να ετοιμάσω και… εύρηκα: μανιτάρια που είχα στο ψυγείο με τυρί και πέστο της στιγμής με ρόκα! Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και βάλτε μέσα τους από έναν μικρό κύβο βούτυρο. Ψήστε τα για 10΄ στους 200°C στο γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο.
Χτυπήστε στο μπλέντερ μερικές χούφτες ρόκα, λίγο κουκουνάρι καβουρδισμένο, λίγη παρμεζάνα και ε.π. ελαιόλαδο που προσθέτετε σταδιακά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, δοκιμάζετε και προσθέτετε επιπλέον παρμεζάνα. Μόλις γίνουν τα μανιτάρια, γεμίστε τα με λίγο τυρί ρικότα ή άλλο φρέσκο τυρί, όπως ανθότυρο ή κατίκι, περιχύστε με την ελαφριά σάλτσα πέστο και πασπαλίστε με πιπέρι και νιφάδες ροζ αλατιού Ιμαλαΐων. Ένα υγιεινό γεύμα, φουλ σε πρωτεΐνη.
Πράσινη σαλάτα με ψητό σολομό και σος γιαουρτιού
15 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα
Μια φορά μου είχε περισσέψει ψητός σολομός από την προηγουμένη, γι’ αυτό είπα να κάνω μια εύκολη και γρήγορη σαλάτα με πράσινα λαχανικά που είχα στο ψυγείο και να την εμπλουτίσω με μια ελαφριά σος γιαουρτιού. Κόψτε με τα χέρια τα πράσινες σαλάτες που έχετε και ρίξτε τες σε μια σαλατιέρα, μαρούλι, λόλα, κινέζικο λάχανο.
Κόψτε τον σολομό με τα χέρια σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τον στη σαλατιέρα με μερικές ροδέλες αγγούρι και μια χούφτα φυλλαράκια δυόσμου. Περιχύνουμε με μια γρήγορη σος γιαουρτιού ανακατεύοντας κατσικίσιο γιαούρτι με λίγο χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο ε.π. ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο λιωμένο. Συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί.