Αν και όχι ευρέως λαοφιλή, παρά το ότι στη χώρα μας η καλλιέργειά τους αποδίδει πλούσιους καρπούς, τα μούσμουλα, αυτά τα μικρά γλυκά  -και άλλοτε ελαφρώς στιφά- φρούτα με τη λεπτή φλούδα και το έντονο πορτοκαλί χρώμα στη σάρκα τους, διανύουν τώρα τη δική τους εποχή. Οι πάγκοι των λαϊκών αγορών γεμίζουν με μούσμουλα, κυρίως από την Κορινθία, δίνοντας την ευκαιρία σε εμάς που τα αγαπάμε και ζούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, να τα ξαναβάλουμε και φέτος στην φρουτιέρα μας και ίσως σε πολλούς άλλους που δεν τα έχουν ακόμα δοκιμάσει, να τους δώσουν την ευκαιρία που τους αξίζει!

Αυτό, ωστόσο, που μπορεί πολλοί να αγνοούν είναι ότι μούσμουλα όχι απλά καταναλώνονται ως επιδόρπια φρούτα μετά από ένα χορταστικό γεύμα ή ως πρωινό ή απογευματινό σνακ, αλλά προστίθενται -εξίσου επιτυχημένα- στο πλαίσιο ενός δημιουργικού μενού και σε μαγειρικές που ενδεχομένως ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες προτάσεις συνταγών που μοσχοβολούν φρεσκάδα και μεσογειακή νοστιμιά και που θα μας δείξουν τον τρόπο, αν δεν έχουμε ήδη πειραματιστεί μαγειρικά με τα μούσμουλα μέχρι τώρα, να το τολμήσουμε! Διαλέγουμε, λοιπόν, τα πιο ώριμα (για να είναι και γλυκά) μούσμουλα της αγοράς, ετοιμάζουμε τον πάγκο μας και προσκαλούμε με χαρά, φίλους και συγγενείς σε δείπνο.

Χοιρινή τηγανιά με κρητικές μπανάνες και μούσμουλα
Σε μία πρώτη ανάγνωση, πρωταγωνίστρια αυτής της συνταγής θα μπορούσε να θεωρηθεί η μπανάνα. Όμως, στην πραγματικότητα, τα μούσμουλα είναι αυτά που δίνουν την έξτρα νοστιμιά, φέρνοντας την ανατροπή στο τηγάνι μας και μετέπειτα στο πιάτο μας και αποδεικνύοντας ότι, τελικά, με το χοιρινό ταιριάζουν «γάντι».

Σαλάτα με φράουλες, τυρομάλαμα και dressing από μούσμουλα
Δροσερή, θρεπτική και χορταστική, αυτή η πράσινη, φρουτένια σαλάτα συνοδεύει καταπληκτικά τα κρεατοφιλικά μας μενού, ενώ θεωρείται και ιδανική για αυτή την εποχή, καθώς συνδυάζει τις φράουλες με τα μούσμουλα. Συμπληρώνεται καταπληκτικά από τυρομάλαμα, γνωστό και ως τυροζούλι που φτιάχνεται στα νοικοκυριά της Κρήτης από κατσικίσιο γάλα.

Ψητό χταπόδι αλλιώς: Με σάλτσα από μούσμουλα, πουρέ γλυκοκολοκύθας και κρίταμο
Δημιουργική, γευστική και πλούσια σε χρώματα και βιταμίνες, αυτή η συνταγή ξυπνά μέσα μας τον σεφ και μάλιστα μπορεί να κάνει τις μέρες της νηστείας μας ακόμα πιο νόστιμες. Έξυπνο twist και εδώ η προσθήκη του μούσμουλου που μαζί με τον κρίταμο απογειώνουν μαγειρικά το χταπόδι και το ενώνουν σε απόλυτη ισορροπία με τον πουρέ γλυκοπατάτας.