Μια από τις πιο νόστιμες λύσεις για ένα Κυριακάτικο ψήσιμο είναι το κοντοσούβλι. Ένα μαριναρισμένο κρέας περασμένο σε καλαμάκι είτε ξύλινο είτε ανοξείδωτο και ψημένο στη σχάρα ή στο φούρνο. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ξύλινου και του ανοξείδωτου; Μια λεπτομέρεια που πολλοί μπορούν να σκεφτούν.

Το ανοξείδωτο καλαμάκι έχει την εξής ιδιότητα: καθώς το μέταλλο είναι αγωγός θερμότητας, επιτρέπει την μεταφορά της θερμότητας στο εσωτερικό του κρέατος και αποδίδει ένα τέλειο ψήσιμο στο εσωτερικό. Παρ’ όλα αυτά εξίσου καλό ψήσιμο επιτυγχάνουμε με το ξύλινο καλαμάκι. Πριν περάσουμε το κρέας μας στο ξύλινο καλαμάκι, πρέπει να το βρέξουμε για λίγο σε νερό έτσι ώστε να μην μας καεί στο ψήσιμο. Όλα αυτά είναι βασικές λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά στο μοναδικό μας κοντοσούβλι για το κυριακάτικο BBQ.

Ας δούμε λοιπόν 2 ενδιαφέρουσες επιλογές να μαρινάρουμε 2 διαφορετικά κρέατα με το σωστό κομμάτι για το ιδανικό αποτέλεσμα. Το κοτόπουλο είναι μια επιλογή που δεν χάνει καθώς πλέον υπάρχουν φανατικοί θαυμαστές του, οπότε ας δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ νόστιμο και μαλακό κοντοσούβλι κοτόπουλο.

Για το κοντοσούβλι κοτόπουλο

Αρχικά, επιλέγουμε φιλέτο μπούτι κοτόπουλο και το κόβουμε στα δύο.

Το μαρινάρουμε με τα εξής υλικά:
Μουστάρδα
Καπνιστή πάπρικα
Σκόρδο σε σκόνη
Κρεμμύδι σε σκόνη
Λίγο μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη ζάχαρη
Ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και μαρινάρουμε το κρέας μας για περίπου 4 ώρες στο ψυγείο (ιδανικά όλη την νύχτα). Περνάμε στα καλαμάκια και ψήνουμε στο φούρνο πάνω σε μια λαδόκολλα στους 180° C στον αέρα για 1 ώρα ή στην σχάρα για περίπου 45 λεπτά.

Για το χοιρινό κοντοσούβλι

Εκτός από την εκδοχή του κοτόπουλου, έχουμε και το χοιρινό αφού είναι το all time classic σε ότι έχει να κάνει με το κοντοσούβλι. Για το χοιρινό θα επιλέξουμε το κομμάτι του λαιμού καθώς είναι το καλύτερο για κάτι τέτοιο. Αφού ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει μεγάλες μερίδες για κοντοσούβλι, προετοιμάζουμε μια εναλλακτική μαρινάδα

Υλικά
Μουστάρδα
Bbq sauce
Γλυκιά πάπρικα
Σκόρδο ξηρό
Ρίγανη
Τριμμένη γραβιέρα
Αλάτι
Πιπέρι
Ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μαριναρίσματος και τον ίδιο τρόπο ψησίματος.

Τέλος, και οι δυο παραπάνω επιλογές συνδυάζονται με μια ωραία σαλάτα, πατάτες -τηγανητές ή φούρνου- αλλά και ξεροψημένες πίτες.