Η αγαπημένη μας pasta από κάθε λογής άλευρα αγκαλιάζεται από κρύες σάλτσες με μυρωδικά, τυριά, ξηρούς καρπούς και μποστανικά, στην πιο δροσερή και τραγανή εκδοχή της.

Στριφτούδια με κρύα σάλτσα πέστο και ψητά ντοματίνια
20 λεπτά + 1 ώρα αναμονή

Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. στριφτούδια
250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο

Για τη σάλτσα πέστο
35 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
40 γρ. κεφαλοτύρι Ελασσόνας
1 σκελίδα σκόρδο
160 ml έ.π. ελαιόλαδο
50 γρ. φύλλα βρώσιμου βασιλικού

Διαδικασία
Για τη σάλτσα πέστο, προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα στριφτούδια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρυώνουμε καλά και στραγγίζουμε.

Στρώνουμε τα ντοματίνια σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλάτι και σκόρδο, προσθέτουμε φυλλαράκια θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120⁰C στον αέρα για περίπου 20΄. Ανακατεύουμε τα κρύα ζυμαρικά με τη σάλτσα πέστο, πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και τα ψητά ντοματίνια και σερβίρουμε.

Λιγκουίνι φαγόπυρου με dressing ταχίνι, λαχανικά και κάσιους
30 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
600 γρ. νουντλς φαγόπυρου
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε στικς
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε στικς
1 μέτριο αγγούρι, κομμένο σε στικς
1 καρότο, κομμένο σε στικς
2 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, μόνο τα φύλλα
100 γρ. κάσιους, καβουρδισμένα

Για το dressing ταχίνι
70 γρ. ταχίνι
50 γρ. σιρόπι αγαύης
2 λάιμ, τον χυμό
30 ml ρυζόξιδο
λίγο ηλιέλαιο

Διαδικασία
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους και μόλις βράσουν τα κρυώνουμε σε νερό βρύσης.
Στραγγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο αλάτι, ανακατεύουμε τα λαχανικά και τα μαλάζουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τα στραγγίζουμε.

Για να ετοιμάσουμε το dressing, ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το ηλιέλαιο. Χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε ηλιέλαιο σε μικρή συνεχόμενη ροή σαν κλωστή μέχρι να δέσει. Μόλις αποκτήσει την υφή μιας ρευστής μαγιονέζας είναι έτοιμο. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε με ελάχιστο νερό.

Ρίχνουμε τα νουντλς στο μπολ με τα λαχανικά, προσθέτουμε το dressing και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τα φύλλα κόλιανδρου και τα κάσιους χοντροσπασμένα.

Πέννες κόκκινης φακής με τόνο, κρύα σάλτσα πιπεριάς και ελιές
10 λεπτά και 30 λεπτά αναμονή

Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. πέννες κόκκινης φακής, βρασμένες, κρύες
40 γρ. κάππαρη
100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 κονσέρβες τόνου των 100 γρ., σε λάδι
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
1 ματσάκι σχοινόπρασο

Για την κρύα σάλτσα πιπεριάς
300 γρ. πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, ψημένες, από βαζάκι
30 γρ. αμύγδαλα ψημένα, ανάλατα
30 γρ. φρυγανιά
1 σκελίδα σκόρδο
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
10 φύλλα βασιλικό φρέσκο
2 κουτ. σούπας μέλι
αλάτι

Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε την κρύα σάλτσα πιπεριάς, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο μούλτι και χτυπάμε ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα εκτός του τόνου και προσθέτουμε την πάστα πιπεριάς. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ατομικά μπολ. Στραγγίζουμε τον τόνο από το λάδι του και τον μοιράζουμε πάνω από τη σαλάτα.

Κρύα σαλάτα με κοφτό μακαρονάκι, γαρίδες και σάλτσα κοκτέιλ
30 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
16 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες
500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
60 γρ. αγγουράκι τουρσί,ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
180 γρ. κολοκύθα ψητή, σε κυβάκια

Για τη σάλτσα κοκτέιλ
300 γρ. μαγιονέζα
1 κουτ. σούπας πελτέ Σαντορίνης
1 κουτ. σούπας μπράντι
1 κουτ. σούπας fish sauce
½ κουτ. σούπας μουστάρδα dijon
½ κουτ. γλυκού καυτερή πάστα harissa

Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις γαρίδες, τις αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε νερό ίσα να τις καλύπτει. Σιγοβράζουμε για περίπου 2΄-3΄ και τις κρυώνουμε.Έπειτα βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα κρυώνουμε σε νερό βρύσης, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.

Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα κοκτέιλ, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις γαρίδες χοντροκομμένες, κρατώντας μία ολόκληρη για κάθε πιάτο. Δοκιμάζουμε για αλάτι. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιάτα γαρνίροντας με μια ολόκληρη γαρίδα στην κορυφή.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Δείτε επίσης:
Φρούτα και λαχανικά τα κάναμε σαλάτα

Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα

Πώς να βράσετε σωστά τα ζυμαρικά και να ετοιμάσετε νόστιμες σάλτσες