Ή αλλιώς, το πέστο της Λατινικής Αμερικής. Χρωματιστή και πικάντικη σος, η τσιμιτσούρι ταιριάζει τέλεια με μοσχάρι, και για να το βουτάμε, αλλά και για να το μαρινάρουμε αποβραδίς και να ενισχύσουμε τη γεύση του. Η τσιμιτσούρι (chimichurri) είναι μια παραδοσιακή σάλτσα της Αργεντινής και της Ουρουγουάης, με βάση κυρίως μαϊντανό, σκόρδο, ξίδι, λάδι και ρίγανη. Χρησιμοποιείται ευρέως ως μαρινάδα ή συνοδευτική σάλτσα για ψητά κρέατα, ιδιαίτερα μοσχάρι και λουκάνικα (asado). Θεωρείται κάτι σαν το “πέστο” των Λατινοαμερικάνων… αλλά με χαρακτήρα και φωτιά.

Βασικά υλικά:
Μαϊντανός (φρέσκος, ψιλοκομμένος)
Σκόρδο (πολύ, όχι για τους ευαίσθητους)
Ελαιόλαδο (ή φυτικό λάδι σε πιο αυθεντικές συνταγές)
Ξίδι (λευκό ή κόκκινο κρασιού)
Αλάτι
Ξηρή ρίγανη
Καυτερή πιπεριά (προαιρετική – για τους πιο τολμηρούς)
Υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές:
Chimichurri verde – η πράσινη, φρέσκια εκδοχή που ξέρουμε κυρίως
Chimichurri rojo – περιλαμβάνει και πάπρικα ή ντομάτα, γίνεται πιο γλυκιά και πικάντικη

Λίγη ιστορία (και μια δόση μύθου)

Η προέλευση της λέξης είναι ακόμα debated. Υπάρχουν θεωρίες ότι προέρχεται από: Το «Jimmy’s curry» (επειδή κάποιοι λένε ότι το εφηύρε ένας Άγγλος ή Ιρλανδός που ζούσε στην Αργεντινή). Το βασκικό «tximitxurri» που σημαίνει κάτι σαν «μίξη από διάφορα πράγματα». Ή απλώς μια… γλωσσική παρεξήγηση μεταξύ Ισπανών και Άγγλων αποίκων. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι έγινε συνώνυμο με το αργεντίνικο BBQ και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του και γεύση που το χαρακτηρίζει.

Η βασική συνταγή για το πράσινο, αρωματικό τσιμιτσούρι

Υλικά
Για δύο φλιτζάνια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπεριά (κατά προτίμηση πιπεριά χαλαπένιο), ψιλοκομμένη
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
½ φλιτζ. κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
¼ φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
¾ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, το ξίδι και 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το ε.π. ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά τα υλικά με ένα πιρούνι.

Για σάλτσα τσιμιτσούρι, απλά μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μικρό μπολ και τη σερβίρουμε μαζί με το κρέας. Περιχύνουμε με αυτή το ψητό με ένα κουταλάκι και απολαμβάνουμε.

Για μαρινάδα τσιμιτσούρι, βάζουμε το κρέας μαζί με την τσιμιτσούρι σε ένα μπολ, καλύπτουμε και αφήνουμε στο ψυγείο από 3 μέχρι 12 ώρες. Στραγγίζουμε το κρέας, ψήνουμε και σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:

Τρεις εύκολες μαρινάδες για κάθε κρέας