H Τόρτα Πασουκαλίνα ή αλλιώς πασχαλινή πίτα, έχει τις ρίζες της στη Γένοβα του 16ου αιώνα. Με τον καιρό άρχισε να κερδίζει έδαφος, επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Λιγυρία, περιοχή της Βόρειας Ιταλίας.

Ο μύθος λέει, ότι οι πρώτες γυναίκες από τη Λιγυρία που έφτιαξαν αυτή την πίτα, την έφτιαχναν με 33 στρώσεις, οι οποίες συμβόλιζαν τα χρόνια του Χριστού. Παραδοσιικά, στη γέμισή της βρίσκουμε καλοβρασμένα αβγά, μαντζουράνα, σπανάκι και κρέμα τυριού τύπου ρικότα. Πλέον, κάθε πόλη της Ιταλίας έχει και τη δική της, ελαφρώς πειραγμένη, συνταγή. Τα λαχανικά αλλάζουν ανάλογα το μέρος και το τι παράγει.

Τη βρίσκουμε με γέμιση φρέσκιας αγκινάρας και αρακά, αλλά και με πληθώρα μυρωδικών.
Αν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γιορτή του Πάσχα, πλέον αποτελεί πιάτο που απολαμβάνουν στην Ιταλία, όλη τη διάρκεια της άνοιξης.

Η παρακάτω συνταγή είναι αρκετά κοντά στην πρωτότυπη, με λίγη περισσότερη φρεσκάδα, λόγω των χορταρικών.

Τόρτα Πασκουαλίνα

Χρόνος: 1 ώρα και 45΄ και 1 ώρα για ξεκούραση

Υλικά για 8-10 μερίδες
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βότανο ταραξάκο
285 γρ. σέσκουλα
285 γρ. σπανάκι baby
2 πράσα
250 γρ. ρικότα από βουβαλίσιο γάλα
115 γρ. γιαούρτι
6 μεγάλα αβγά
1 ασπράδι αβγού
Παρμεζάνα, τριμμένη
Πεκορίνο, τριμμένο
Ψιλοκομμένη μαντζουράνα
Σκόρδο
E.π. ελαιόλαδο
Φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι

Για το ζυμάρι
Σε 1¼ φλιτζ. ζεστό νερό διαλύουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλατόνερο και με 2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Καλύπτουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε όλα τα χορταρικά και τα πράσα. Τα κόβουμε όλα σε μικρά κομμάτια. Σοτάρουμε τα πράσα σε ένα τηγάνι μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο και 3 κουτ. σούπας. ελαιόλαδο. Μετά από 1΄ προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, αλατίζουμε και να αφήνουμε να μαγειρευτούν. Στο τέλος στραγγίζουμε το νερό και αφαιρούμε το σκόρδο.

Προσθέτουμε 3½ τριμμένη παρμεζάνα και 3 κουτ. σούπας τριμμένο πεκορίνο, ψιλοκομμένη μαντζουράνα, πιπέρι, το ασπράδι 1 αβγού και 115 γρ. βουβαλίσιο τυρί ρικότα.

Αναμειγνύουμε την υπόλοιπη ρικότα με το γιαούρτι, 3 κουτ. σούπας τριμμένο πεκορίνο, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε τα αβγά για 7 λεπτά και τα καθαρίζουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μερίδες. Δύο των 250 γρ. και δύο των 60 γρ. και τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα βαθύ ταψί και απλώνουμε ένα φύλλο ζύμης των 250 γρ. στον πάτο. Λαδώνουμε ελαφρά το φύλλο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.

Προσθέτουμε το μείγμα λαχανικών, τη ρικότα και μετά βυθίζουμε τα βραστά αβγά στο μείγμα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ζύμης. Λαδώνουμε τα φύλλα και κλείνουμε τις άκρες τους.Μπορείτε να σπάσετε τα αβγά μέσα στο μείγμα. Έτσι και να μην τα βράσετε πρώτα. Έτσι και αλλιώς δεν θέλουμε να είναι μελάτα. Απλά αν τα βάλετε ΄ήδη βραστα, θα έχουν μέσα στη γέμιση, πιο στρογγυλό σχήμα κατά την κοπή.

Ψήνουμε για 50΄-60΄. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε την πίτα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα πριν σερβίρουμε.

Υπάρχει και μια πιο ελληνική εκδοχή με σπανάκι, ανθότυρο και κανελόνια. Δεν πρόκειται για πίτα, αφού δεν έχει ζυμάρι, αλλά για μιαα αλμυρή «τούρτα», εντυπωσιακή και μια ωραία εναλλακτική για τα κυριακάτικα τραπεζώματα. Βάζουμε όρεξη, μαστοριά και ένα δροσερό λευκό κρασί και ξεκινάμε λοιπόν!

Δείτε επίσης:

Σαλάτα με σπανάκι και πασχαλινά κόκκινα αβγά

Κρεατόπιτα με αρνί πασχαλινό

Αβγά πασχαλινά σερβιρισμένα με μαγιονέζα και ρώσικη σαλάτα