Αν είστε φαν του BBQ, του βοειού κρέατος και, γενικά, αγαπάτε τις κοπές που ψήνονται σε φωτιά, το cowboy butter είναι σίγουρα η ιδανική επιλογή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή ακόμα και να αναβαθμίσετε ένα, ούτως ή άλλως «θελκτικό» γεύμα.
Αυτή η πληθωρική συνταγή με βούτυρο, σκόρδο, μπαχαρικά και μυρωδικά, είναι το απόλυτο συνοδευτικό για ό,τι ψήνεται στα κάρβουνα. Σπαλομπριζόλες, μεγάλα ψάρια, μανιτάρια, λαχανικά ακόμα και ψωμί που μόλις βγήκε από τον φούρνο, αλλά και πάνω σε ζεστές πατάτες.
Λέγεται ότι η ονομασία του «cowboy butter» πιθανότατα προέρχεται από τον τρόπο μαγειρέματος των καουμπόηδων της Άγριας Δύσης. Οι καουμπόηδες συνήθιζαν να ψήνουν τα κρέατά τους πάνω σε ανοιχτές φωτιές χρησιμοποιώντας τα υλικά που είχαν εύκολα στη διάθεσή τους. Κρέατα από βοειδή, κατσίκες, ακόμα και κυνήγι όπως ελάφι, βουβάλι, αγριογούρουνο και πουλερικά.
Με λίγα και πολύ συγκεκριμένα υλικά, κατάφερναν να δημιουργούν αδιανόητα νόστιμες γεύσεις που ήταν ταυτόχρονα πρακτικές και απλές. Έτσι, η φήμη τους διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και από τότε, το cowboy butter έχει γίνει δημοφιλές και viral μέσω των social media, όπου όλοι προσπαθούν να αναπαράγουν τη γεύση του στις σύγχρονες κουζίνες.
Η συνταγή του cowboy butter έχει ως βάση το βούτυρο, βουβαλινό, αγελαδινό, ή όποιο προτιμάτε, έχει έντονη καπνιστή γεύση, οπότε εύκολα συνοδεύει τα κρέατα που μαγειρεύονται πάνω σε φωτιά.
Συνταγή Cowboy Butter
Υλικά:
– 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
– 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
– 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα γλυκιά (δοκιμάστε κόκκινο πιπέρι Αριδαίας)
– 1/2 κουτ. γλυκού καγιέν (μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση)
– 1/2 κουτ. γλυκού νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)
– Χυμός και ξύσμα από μισό λεμόνι
– Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
– Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο
Βήμα 2: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Βήμα 3: Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να σφίξει. Αν θέλουμε μπορούμε να του δώσουυμε ένα κυλινδρικό σχήμα, ώστε να σερβίρεται πιο εύκολα.