Η ταπεινή πατάτα είναι ένα από τα πιο ευέλικτα υλικά στις κουζίνες όλου του κόσμου και ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Οι τρόποι μαγειρέματος είναι άπειροι και μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να τις απολαύσουμε.  Όμως πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα είναι σημαντικό να τις καθαρίσουμε καλά, για να μην μεταφέρεται η βρωμιά από το χώμα στην πατάτα που θα βάλουμε στο πιάτο μας.

Ξεκινάμε επιλέγοντας καλές πατάτες που είναι σφιχτές και καλές στην όψη, δηλαδή χωρίς φύτρες, πρασινίσματα κ.λπ. και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις πατάτες που έχουν βλαστήσει. Δεν θα μας πάρει πολύ χρόνο για να τις καθαρίσουμε και θα χρειαστούμε μόνο κρύο νερό και μια βούρτσα λαχανικών.

Αν τις μαγειρεύουμε με τη φλούδα και θέλουμε να γίνουν τραγανές, τότε φροντίζουμε να τις στεγνώσουμε μια μια πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας πριν τις ρίξουμε στο σκεύος μας. Είναι πολύ συνηθισμένο να μαγειρεύουμε τις πατάτες με τη φλούδα, ακόμα και σε συνταγές που έχουμε συνηθίσει να τις ξεφλουδίζουμε, όπως για παράδειγμα πουρές πατάτας χωρίς ξεφλούδισμα.

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να μουλιάσουμε τις πατάτες σε κρύο νερό για να μαλακώσουν τα ίχνη βρωμιάς στη φλούδα. Αφού τις αφήσουμε στο νερό 15 με 30 λεπτά τις βγάζουμε και τις τρίβουμε με μια βούρτσα λαχανικών κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα στους πόρους.

Αν θέλουμε τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πατάτες που έχουν ξεφλουδιστεί ή κοπεί είναι πιθανό να οξειδωθούν, επομένως είναι καλύτερο να τις διατηρούμε σε κρύο νερό μέχρι να είμαστε έτοιμοι να τις μαγειρέψουμε.

Τελικά, πρέπει να πλένουμε τις πατάτες; Με λίγα λόγια ναι, είναι πολύ σημαντικό να τις πλένουμε πριν τις μαγειρέψουμε. Οι πατάτες βρίσκονται στη λίστα των προϊόντων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, επομένως είναι καλύτερα να απαλλαγούμε από κάθε επιβλαβές κατάλοιπο. Επιπλέον, οι πατάτες είναι λαχανικά ρίζας που σημαίνει ότι καλλιεργούνται κάτω από το χώμα, επομένως είναι βρώμικες όταν τις αγοράζουμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καθαρίζουμε ακόμα κι αν σκοπεύουμε να τις ξεφλουδίσουμε.

Αφού τις πλύνουμε είναι καλύτερα να τις μαγειρέψουμε και όχι να τις αποθηκεύσουμε γιατί είναι πιθανό να αναπτυχθούν βακτήρια.