Διεθνώς διάσημες ως french fries, οι λεπτοκομμένες πατάτες γίνονται ακόμη πιο ακαταμάχητες, με 4 σάλτσες που λιώνουν επάνω τους.
Με κομμάτια χοιρινού και άρωμα Ασίας
Ζεσταίνουμε ένα κομμάτι από σιγομαγειρεμένο χοιρινό κρέας. Το ξεψαχνίζουμε και προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας hoisin sauce (σάλτσα χοϊσίν), που είναι παχύρρευστη και δίνει μία εξωτική γεύση στο κρέας. Αναμειγνύουμε 3 κουτ. σούπας μαγιονέζα με ½ σκελίδα λιωμένο σκόρδο. Σερβίρουμε τις τηγανητές πατάτες βάζοντας το χοιρινό από πάνω, προσθέτουμε μαγιονέζα, λίγη sriracha sauce ή Tabasco αν τις θέλουμε πιο πικάντικες και φιστίκια καβουρδισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Με τυριά και καβουρόψιχα
Ανακατεύουμε 6κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα τυριού (σε βαζάκι) με 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα ολικής αλέσεωςκαι λίγο ταμπάσκο. Περιχύνουμε πάνω από τις τηγανητές πατάτες, προσθέτουμε μία χούφτα τριμμένγραβιέρα ή κασέρι (ή οποιοδήποτε άλλο κίτρινο σκληρό τυρί της αρεσκείας μας) και τις ζεσταίνουμε στον φούρνο, στο γκριλ. Αναμειγνύουμε 100 γρ. καβουρόψιχας με τον χυμό ενός λεμονιού, μία λεπτοκομμένη κόκκινη πιπεριά και μία χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό. Με το που λιώσει το τυρί, βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, προσθέτουμε το μείγμα με το καβούρι και σερβίρουμε.
Με υλικά για πίτσα
Βάζουμε πάνω από τις τηγανητές πατάτες τριμμένη μοτσαρέλα, σαλάμι αέρος σε μικρά κομματάκια, πιπεριές σε ροδέλες και λεπτές φέτες κρεμμυδιού. Τις ψήνουμε στον φούρνο,
στο γκριλ, μέχρι να λιώσει το τυρί και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες
Με σάλτσα κάρυ
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι, 1 κομμένο κρεμμύδι, 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο και λίγο τζίντζερ σε σκόνη, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ο.χ., 1½ κουτ. σούπας απαλό κάρυ σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά και μαγειρεύουμε για 2΄-3΄, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην αρπάξουν. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε 350 ml ζωμό λαχανικών, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη, 2 μικρές ντομάτες λεπτοκομμένες και σιγοβράζουμε για 15΄. Τα πολτοποιούμε με μίξερ χειρός και απλώνουμε τη σάλτσα κάρυ πάνω από τις τηγανητές πατάτες. Ρίχνουμε από πάνω κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια, μικρά κομματάκια ντομάτας και λίγο λεπτοκομμένο κόλιανδρο.
*Κάθε συνταγή είναι για 4 άτομα, με 300 γρ. τηγανητές πατάτες. Επιλέξτε τι θα τους προσθέσετε από πάνω για να γίνουν ακόμη πιο λαχταριστές.
Δείτε επίσης:
Γιατί δεν σερβίρουν τηγανητές πατάτες τα «καλά» εστιατόρια; Η Θάλεια Τσιχλάκη απαντά.
Πώς αποθηκεύουμε σωστά τις πατάτες;
To μυστικό για τις πιο νόστιμες γλυκοπατάτες