Σίγουρα φυλάμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας τρόφιμα, που πιθανόν θέλουν πέταγμα, οπότε εμείς σας βοηθάμε να τα ξεδιαλέξετε.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τακτοποίησατε την τροφοθήκη σας; Αν πάει αρκετός καιρός, μάλλον ήρθε η ώρα για ένα καλό ξεσκαρτάρισμα, για να κάνετε χώρο για τις καινούριες σας αγορές. Σίγουρα υπάρχουν μέσα πολλά τρόφιμα που είτε έχουν λήξει, είτε έχουν χαλάσει. Για να σας βοηθήσουμε, αυτά είναι τα έξι είδη που φυλάσσουμε συνήθως στα ντουλάπια μας και πρέπει να προσέχουμε τακτικά, μήπως θέλουν πέταγμα.

Μαγειρικά λάδια
Τα μαγειρικά λάδια όπως το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο δεν κρατάνε τόσο πολύ, όσο πιστεύουμε. Συνήθως διατηρούνται για τέσσερις περίπου μήνες όταν φυλάσσονται σφραγισμένα. Όταν εκτεθούν στο φως, στον αέρα και στη ζέστη, μπορεί να χαλάσουν ακόμη πιο γρήγορα. Για να καταλάβετε αν το λάδι σας είναι ακόμη καλό, το μυρίζετε. Αν αισθανθείτε κάποια μυρωδιά ταγγίσματος ή η οσμή του σας παραπέμπει σε κάτι χημικό, τότε είναι ώρα να πετάξετε αυτό το λάδι.

Βότανα και μυρωδικά
Αν είστε ένας τολμηρός μάγειρας, που του αρέσει να δοκιμάζει νέες συνταγές, τότε πιθανότατα είστε σαν εμάς, που στοιβάζετε στο ντουλάπι σας δεκάδες αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, που έχετε χρησιμοποιήσει μόνο μία ή δύο φορές. Τεχνικά, τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά δεν χαλάνε ποτέ, αλλά σίγουρα με την πάροδο του χρόνου χάνουν την ένταση του αρώματός τους. Τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούνται για περίπου δύο με τρία χρόνια, ενώ τα ολόκληρα έως και τέσσερα χρόνια. Αν, λοιπόν, έχετε προϊόντα που υπερβαίνουν αυτή τη χρονική περίοδο πετάξτε τα, δεν θα σας δώσουν το άρωμα που θέλετε.

Αλεύρια
Είτε σας άρεσαν πάντα οι ζύμες, είτε ξεκινήσατε να ζυμώνετε ως χόμπι στην καραντίνα, σίγουρα έχετε πολλά μισάνοιχτα σακουλάκια αλευριού στο ντουλάπι σας. Σε γενικές γραμμές, το αλεύρι διατηρείται φρέσκο για περίπου οκτώ μήνες, όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, κάποια άλευρα, όπως το ολικής άλεσης, το χωρίς γλουτένη και άλλα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Αν, λοιπόν, έχετε αλεύρια από το ξεκίνημα της πανδημίας τότε θα πρέπει να τα πετάξετε. Αν πάλι, τα έχετε για λιγότερο από χρόνο, πάλι κάντε ένα τεστ μυρίζοντάς τα. Αν η μυρωδιά τους δεν είναι η συνηθισμένη, είναι ταγγισμένη, ή ξινή, τότε πετάξτε τα.

Ζυμαρικά και ρύζι
Υπάρχουν στο ντουλάπι σας διάφορα ανοιγμένα σακουλάκια ζυμαρικών, αλλά και ρυζιού, που δεν είστε σίγουροι για το πόσο χρονικό διάστημα βρίσκονται εκεί; Ευτυχώς για εσάς, το ρύζι και τα ζυμαρικά διατηρούνται για χρόνια, ωστόσο καλό είναι να τα αναδιατάξετε, με τη σειρά που τα ανοίξατε, ή ανά ημερομηνία λήξης. Έτσι, να καταναλώνετε πάντα πρώτα αυτό που μπήκε πρώτο στο ντουλάπι, και τελευταία το καινούριο. Και καθώς κάνετε αυτό το ξεσκαρτάρισμα απορρίψτε όσα δεν έχουν καλή όψη και οσμή.

Μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και μαγιά
Αν δεν ζυμώνετε τόσο τακτικά πλέον, είναι μεγάλες οι πιθανότητες τα προϊόντα σας να έχουν λήξει. Το σφραγισμένο μπέικιν πάουντερ έχει ημερομηνία λήξης περίπου έξι μήνες, ενώ η μαγειρική σόδα μπορεί να κρατήσει για τουλάχιστον 18 μήνες. Ανοιγμένα, και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε έξι μήνες. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καιρό είναι ανοιγμένα τα προϊόντα σας μπορείτε να κάνετε ένα τεστ. Ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα σε καυτό νερό με ξίδι. Αν αρχίσει να αφρίζει, τότε είναι ακόμη καλή. Το ίδιο τεστ μπορείτε να κάνετε και με το μπέικιν πάουντερ, αλλά χωρίς το ξίδι. Όσο για τη μαγιά, τσεκάρετε τις ημερομηνίες λήξης και πετάξτε ότι έχει λήξει. Αν έχει μείνει μαγιά εκτός ψυγείου, τότε καλύτερα να την πετάξετε αφού η ξηρή μαγιά διατηρείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες στο ψυγείο και μερικά χρόνια κατεψυγμένη.

Ξηροί καρποί
Σας έχει τύχει ποτέ να πάρετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τους ξηρούς καρπούς που χρειαζόσασταν για κάποια συνταγή και να μείνουν στο ντουλάπι σας για καιρό; Δυστυχώς, οι ξηροί καρποί ταγγίζουν γρήγορα εξαιτίας των λιπαρών που περιέχουν. Αν έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες που είναι ανοιγμένοι και δεν συντηρήθηκαν στο ψυγείο, τότε πιθανότατα έχουν χαλάσει. Και σε αυτή την περίπτωση θα κάνετε το τεστ της μυρωδιάς.