Καθώς ο καιρός αρχίζει να δροσίζει, οι καυτερές ασιατικές γεύσεις βρίσκουν ξανά στην κουζίνα μας τη θέση που τους αξίζει. Έχουμε να σας προτείνουμε την αλμυρή και συγχρόνως γλυκιά και πικάντικη κορεάτικη πάστα Gochujang (διαβάζεται γκοτσουτζάνγκ). Αφού μάθετε κι εσείς να την προφέρετε σωστά, θα σας δείξουμε και πώς να τη συνδυάζετε με τις κατάλληλες ασιατικές λιχουδιές.

Τι είναι η πάστα Gochujang και ποια είναι η χρήση της

Η Gochujang, λοιπόν, είναι στην ουσία ό,τι λέει το όνομα της στα Κορεάτικα: Πάστα (Jang) από τσίλι πιπεριά (Gochu). Μία βόλτα στα ασιατικά παντοπωλεία μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και έπειτα αφού τη δοκιμάσαμε στις διάφορες εκδοχές της, που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πόσο καυτερές είναι. Οπότε και εσείς μπορείτε να καταλήξετε στη δική σας αγαπημένη.

Τα κύρια συστατικά της πάστας είναι η σκόνη κόκκινου τσίλι, η σκόνη κολλώδους ρυζιού (είναι ένας τύπος ρυζιού που καλλιεργείται κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία, έχει αδιαφανείς κόκκους, πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη και είναι ιδιαίτερα κολλώδες όταν μαγειρεύεται), αλλά και σόγια που έχει υποστεί ζύμωση σε αλάτι.

Χρησιμοποιείται τόσο σε σούπες και σαλάτες, όσο και σε σάλτσες και μαρινάδες κάνοντας τα κρέατα και ειδικά τα κοτόπουλα με τα οποία συνδυάζεται καταπληκτικά, να αποκτούν μία πιο γλυκιά και καπνιστή γεύση. Στην παραδοσιακή κορεάτικη κουζίνα, η πάστα Gochujang χρησιμοποιείται σε δημοφιλή πιάτα όπως στο Bibimbap (σερβίρεται σε μπολ και είναι ρύζι με λαχανικά, αυγό και κρέας, συνήθως, δε, βοδινό) αλλά και στο Tteokbokki (δημοφιλές street food που μοιάζει με ζυμαρικό αλλά στην πραγματικότητα είναι μικρά, κυλινδρικά κέικ ρυζιού σε κυλινδρικό σχήμα που σερβίρονται ιδανικά με Κορεάτικο τηγανητό κοτόπουλο).

Πικάντικο κορεάτικο τηγανητό κοτόπουλο με σάλτσα Gochujang
Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου
1/3 φλιτζ. γάλα
¼ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φλιτζ. άμυλο πατάτας
1 αυγό
½ κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ. γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
¼ φλιτζ. μέλι
¼ φλιτζ. καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σούπας πάστα Gochujang
1 κουτ. σούπας σάλτσα Worcestershire
2 κουτ. γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το γάλα με το αυγό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το φιλέτο του κοτόπουλου, τα βυθίζουμε στο μπολ για να μαριναριστούν και τα αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 15΄.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το άμυλο πατάτας, το αλάτι και το πιπέρι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία μεγάλη επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα. Στραγγίζουμε το κοτόπουλο, πετάμε τη μαρινάδα και τοποθετούμε τα κομμάτια του μέσα στη σακούλα. Σφραγίζουμε και ανακινούμε τη σακούλα μέχρι το μείγμα να κολλήσει καλά πάνω στην επιφάνεια του κοτόπουλου.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε μέσα, κομμμάτι-κομμάτι το κοτόπουλο και τηγανίζουμε για 2 λεπτά από την κάθε μεριά. Στρώνουμε μία μεγάλη πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και μεταφέρουμε εκεί το τηγανισμένο κοτόπουλο που πρέπει να είναι τραγανό εξωτερικά.

Σε μία μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε για 5΄ σε χαμηλή φωτιά το μέλι, τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, την πάστα Gochujang, τη σάλτσα Worcestershire, τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και τη σκόνη τζίντζερ. Όταν η σάλτσα γίνει λεία, την περιχύνουμε ζεστή πάνω στο κοτόπουλο και σερβίρουμε.