Ας μιλήσουμε για τον εσπρέσο. Δυνατό, μεθυστικό άρωμα που ενίοτε μας ταξιδεύει και σίγουρα καταφέρνει -για πολλούς από εμάς- να γίνεται απαραίτητο. Απαραίτητο για τις πρώτες ώρες της ημέρας ή τις απογευματινές, δίνοντας ενέργεια ή απλά ανεβάζοντας τη διάθεση. Και το καϊμάκι, εκείνο που μας «πέτυχε», στέκει ψηλά στο κλασικό μικρό φλιτζάνι, εγκλωβίζνοτας όλα τα αρώματα σε μια πλούσια κρεμώδη υφή. Άραγε, όλη η απόλαυση να βρίσκεται εκεί; Καθορίζει το ιδανικό καϊμάκι την ποιότητα του εσπρέσο μας;
Πώς σχηματίζεται το καϊμάκι στον εσπρέσο
Τι είναι αυτό που το λένε καϊμάκι; Μια κρεμώδη στρώση «αφρού» στην επιφάνεια του εσπρέσο με έντονα χαρακτηριστικά: ζωντανό γήινο χρώμα, δυνατό άρωμα και πλούσια γεύση. Σχηματίζεται όταν οι μικρές φυσαλίδες αέρα ενώνονται με τα έλαια του φρεσκοαλεσμένου εσπρέσο. Το φαινόμενο αυτό, συχνά παρομοιάζεται με το «Guinness effect» αφού το πυκνό σώμα που δημιουργείται στην επιφάνεια του καφέ, μοιάζει με τον αφρό που δημιουργεί η δημοφιλής ιρλανδέζικη μαύρη μπίρα καθώς γεμίζει γενναιόδωρα το ποτήρι μας.
Η τέλεια κρέμα
Σύμφωνα με τους ειδικούς στον χώρο του καφέ, το ιδανικό καϊμάκι παραμένει στον καφέ μέχρι και 2 λεπτά μετά την εκχύλιση, ενώ δεν χρειάζεται να σε μεγάλη ποσότητα για να απελευθερώσει τα αρώματά του. Μάλιστα, αν η στρώση είναι πολύ παχιά, πιθανότατα η ποσότητα του ροφήματος θα είναι μικρότερη από το συνηθισμένο.
Τι χρειάζεται συνεπώς για μια ιδανική κρεμώδη υφή; Κυρίως μια ποικιλία καφέ ανώτερης ποιότητας και σωστή τεχνική. Από εκεί και πέρα, οι παρακάτω παράγοντες επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο το αποτέλεσμα:
– Η διάρκεια της εκχύλισης: Αν το καϊμάκι διατηρείται λιγότερο από 1 λεπτό, πιθανότατα η εκχύλιση διήρκεσε λίγο χρόνο. Καλό είναι να έχετε υπόψη πως σε μια επαγγελματική μηχανή εσπρέσο, αυτή διαρκεί περίπου 15 με 30 δευτερόλεπτα.
– Τα χαρακτηριστικά του καφέ που χρησιμοποιούμε: Ο φρεσκοαλεσμένος καφές συνήθως δημιουργεί περισσότερη κρέμα στον εσπρέσο, αφού τα έλαια διατηρούνται καλύτερα. Αντίθετα, οι πιο σκούροι καφέδες τείνουν να χάνουν μέρος των ελαίων τους κατά την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν λιγότερη κρέμα.
– Η μηχανή εσπρέσο: Οι μηχανές που προορίζονται για οικιακή χρήση συνήθως δημιουργούν πιο «αδύναμο» καϊμάκι σε σχέση με τις επαγγελματικές. Επιπλέον, έχετε υπόψη πως ανεξάρτητα από το είδος της μηχανής που διαθέτετε, χρειάζεται να την καθαρίζετε και να τη συντηρείτε σωστά προκειμένου να απολαμβάνετε ένα πραγματικά καλό καφέ στην κούπα σας.
Τελικά πόση σημασία έχει το καϊμάκι στον καφέ;
Αναμφίβολα ένα πλούσιο καϊμάκι είναι γεμάτο άρωμα και γεύση απογειώνοντας τη συνολική εμπειρία από την πρώτη γουλιά. Παρόλα αυτά η υφή -ή ακόμα και η υπάρξή της- δεν συνδέεται σημαντικά με τη συνολική ποιότητα του ροφήματος. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι με πραγματικά καλό καφέ με ή χωρίς καϊμάκι. Άλλωστε η συνολική εμπειρία του καφέ είναι προσωπική υπόθεση.