Έτοιμα μέσα σε λίγο χρόνο θα γίνουν η πιο νόστιμη και υγιεινή επιλογή για το πρωινό καφέ ή το απογευματινό σας τσιμπολόγημα. Και αυτό γιατί τα μπισκότα αυτά δεν περιέχουν αυγά, βούτυρο και το αλεύρι αντικαθίσταται με νιφάδες βρώμης. Γίνονται πολύ τραγανά, με μια ισορροπημένη γλυκόξινη γεύση που ταιριάζει πολύ με τον χυμό, τον καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα στο γραφείο ή στο σπίτι ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα εύκολο και υγιεινό γλυκό για κάθε ώρα της ημέρας.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή:
Μπισκότα βρώμης με λεμόνι
Υλικά
Για 13 μπισκότα
3/4 φλιτζ. (68 γρ.) νιφάδες βρώμης
6 κουτ. σούπας (96 γρ.) βούτυρο κάσιους ή φιστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη
3 1/2 κουτ. σούπας (52 ml) ζάχαρη μαύρη ή σιρόπι αγαύης
1 κουτ. σούπας (15 ml) χυμό λεμονιού + 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 177°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης στον επεξεργαστή τροφίμων. Τις αλέθουμε μέχρι να γίνουν πολύ μικρές και λεπτές και να αρχίσουν να έχουν υφή αλευριού. Αν δεν είμαστε σίγουροι αν είναι αρκετά λεπτές, καλύτερα να τις αλέσουμε λίγο περισσότερο. Όσο πιο μικρές είναι, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα μπισκότα .
Προσθέτουμε τη βρώμη, το φυστικοβούτυρο και τη ζάχαρη (ή το σιρόπι) σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι τα υλικά να ενσωματωθούν πλήρως και η ζύμη να γίνει πυκνή, όπως η ζύμη για μπισκότα .
Ανακατεύουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Δοκιμάζουμε, και αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 έως 1 κουτ. σούπας επιπλέον ζάχαρη (ή σιρόπι) αν νιώθουμε ότι η ζύμη δεν είναι αρκετά γλυκιά. Με ένα κουτάλι ζύμης (1 κουτ. σούπας), παίρνουμε ζύμη και τη βάζουμε στο προετοιμασμένο ταψί, αφήνοντας λίγη απόσταση ανάμεσα στις μπάλες ζύμης. Χρησιμοποιούμε την παλάμη μας ή το πίσω μέρος ενός μεταλλικού κουταλιού για να ισιώσουμε τις μπάλες ζύμης σε στρογγυλούς δίσκους.
Θέλουμε τα μπισκότα να είναι αρκετά λεπτά (περίπου μισό εκατοστό). Όσο πιο λεπτά είναι, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν. Τα μπισκότα δεν απλώνονται πολύ κατά το ψήσιμο, οπότε τα σχηματίζουμε όπως θέλουμε να είναι στο τελικό αποτέλεσμα. Συνήθως τα ισιώνουμε πρώτα με την παλάμη μας και μετά λειαίνουμε τις άκρες με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να τα κάνουμε στρογγυλά. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, μπορούμε να βρέξουμε το κουτάλι πριν το χρησιμοποιήσουμε για να ισιώσουμε και να σχηματίσουμε τα μπισκότα . Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγο επιπλέον ξύσμα λεμονιού πάνω σε κάθε κουλουράκι.
Ψήνουμε τα κουλουράκια για 12-13 λεπτά ή μέχρι να φαίνονται έτοιμα και οι άκρες να αρχίζουν να γίνονται ανοιχτό καφέ. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν τελείως στο ταψί πριν τα αφαιρέσουμε.
Tips
– Βούτυρο κάσιους: Είναι ιδανική επιλογή γιατί αφήνει τη γεύση του λεμονιού να αναδειχθεί σωστά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιστικοβούτυρο, αλλά στην περίπτωση αυτή τα μπισκότα θα αποκτήσουν μια ελαφριά ξηροκαρπάτη γεύση. Οποιοδήποτε βούτυρο ξηρών καρπών επιλέξετε, φροντίστε να είναι φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετα έλαια ή ζάχαρη, διαφορετικά η ζύμη των μπισκότων δε θα αποκτήσει τη σωστή υφή.
– Όταν βγουν από τον φούρνο, θα είναι μαλακά. Αυτό δε θα πρέπει να σας ανησυχήσει, καλώς τα μπισκότα γίνονται τραγανά όταν κρυώσουν.
– Τα μπισκότα που δεν θα καταναλώσετε άμεσα μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες μέρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο χρόνο.