Οι Ιταλοί είναι ειδήμονες στα ζυμαρικά, οπότε γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα μυστικά τους, όλους τους τρόπους για να τα διαχειριστούμε σωστά ενώ παράλληλα παρατηρούν και τα όποια λάθη κάνει ο υπόλοιπος κόσμος στο μαγείρεμά τους.

Αν νομίζετε ότι το να βράσετε μακαρόνια είναι κάτι εύκολο που πετυχαίνει πάντα, τότε απατάσθε! Πόσες φορές δεν τα έχετε παραβράσει και έχουν λασπώσει; Σε όλους μας έχει συμβεί, είτε από βιασύνη είτε από υπερβολική εμπιστοσύνη στη μαγειρική μας δεινότητα!

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που έχουν εντοπίσει οι Ιταλοί
Τα λάθη αφορούν ζητήματα όπως το αλάτι ή το πότε θα ρίξουμε τα μακαρόνια στο νερό. Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό πρέπει να έχει βράσει προτού αποφασίσουμε να ρίξουμε τα ζυμαρικά. Και οι περισσότεροι το κάνουμε σωστά. Σε περίπτωση βέβαια που από βιασύνη αποφασίσετε να ρίξετε τα ζυμαρικά σας προτού βράσει το νερό, τότε μόλις έχετε κάνει ένα μοιραίο λάθος που θα επηρεάσει τον βρασμό τους. Αν το νερό είναι κρύο όταν ρίξετε τα μακαρόνια, τότε θα απορροφήσουν περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεται και θα μαλακώσουν πολύ. Ξεχνάμε δηλαδή το al dente στοιχείο ενώ θα έχουμε ένα λασπωμένο αποτέλεσμα. Οι Ιταλοί σεφ -και όχι μόνο- συστήνουν να ζεσταίνουμε το νερό στον βραστήρα, προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ώστε να επισπεύσουμε τα πράγματα.

Πότε ρίχνουμε αλάτι στα ζυμαρικά;
Εδώ εντοπίζουν οι Ιταλοί σεφ το πιο συχνό μας λάθος: στο πότε ρίχνουμε το αλάτι στα ζυμαρικά. Αν είστε από εκείνους που ρίχνετε το αλάτι σε νερό που ακόμα είναι κρύο, τότε ούτε εσείς θα καταφέρετε να έχετε την ιδανική γεύση στο πιάτο σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αλάτι πρέπει να το ρίχνουμε στα μακαρόνια, την ώρα που έχει αρχίσει να βράζει το νερό και προτού ρίξουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα μας. Έτσι διαλύεται εύκολα και δίνει στα μακαρόνια τη σωστή γεύση που επιθυμούμε.

Ένα έξτρα μυστικό: δεν πετάμε το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια, αλλά κρατάμε λίγο, ώστε να τελειώσουμε με αυτό τη συνοδευτική σάλτσα, δίνοντάς την έξτρα γεύση.