Γνωρίζατε ότι τα καρότα μπορούν να νοστιμίσουν αμέτρητες γλυκές συνταγές; Με τον ίδιο τρόπο που γλυκαίνουν τις σούπες ή τις κόκκινες σάλτσες, αποτελούν ένα εξαιρετικό βασικό υλικό για πεντανόστιμα γλυκά. Αν συνδυαστούν μάλιστα με ξηροκαρπάτες ή πικάντικες γεύσεις όπως εκείνες της κανέλας ή του γαρύφαλλου δημιουργούν γευστικούς συνδυασμούς που ενθουσιάζουν. Όπως ακριβώς συμβαίνει στο πεντανόστιμο αμερικάνικο κέικ καρότου με τις πολλαπλές αφράτες στρώσεις και το κρεμώδες frosting από cream cheese – ένα κέικ που αν δεν το έχετε ακόμα δοκιμάσει, φροντίστε επειγόντως να το αναζητήσετε. Αφήνοντας στην άκρη το αγαπημένο αυτό κέικ, εμείς φτιάχνουμε μαλακά μπισκότα καρότου στην πιο υγιεινή τους εκδοχή. Κατάλληλα για vegan διατροφή και απόλυτα θρεπτικά, θα γίνει το αγαπημένο σας σνακ για κάθε ώρα της ημέρας.
Απλά.. σπιτικά
Με φρέσκα και αγνά υλικά από την κουζίνα σας, χωρίς ζάχαρη , αλεύρι ή αυγά και με υψηλή θρεπτική αξία. Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με καρύδια, αλεύρι ξηρών καρπών, καρποβούτυρο-νιώστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σας-, μπόλικη μυρωδάτη κανέλα και φυσικά τριμμένο καρότο. Το αποτέλεσμα; Χορταστικά, μαλακά ολοστρόγγυλα μπισκότα από εκείνα που λαχταράνε τα παιδιά. Έτοιμα σε μόλις 20 λεπτά -εγγυημένα!
Cookies καρότου
Υλικά
5 κουτ. σούπας ζεστό νερό (75 ml)
1 φλιτζ. αλεύρι βρώμης (120 γρ.)
1 φλιτζ. βρώμη (90 γρ.)
½ φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου (48 γρ.)
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (2 γρ.)
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (2 γρ.)
1 κουτ. γλυκού κανέλα (2 γρ.)
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (1 γρ.)
½ κουτ. γλυκού αλάτι (2 γρ.)
1 φλιτζ. τριμμένα καρότα (περίπου 3 μέτρια, 110 γρ.)
½ φλιτζ. βούτυρο αμυγδάλου (120 γρ.)
¼ φλιτζ. λιωμένο λάδι καρύδας (60 ml)
½ φλιτζ. σιρόπι φυτικό ή μέλι (120 ml)
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (5 ml)
⅓ φλιτζ. ψιλοκομμένα καρύδια ή πεκάν (35 γρ.)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε δύο μεγάλες λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι βρώμης, την επιπλέον βρώμη, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Σε ένα μεσαίο μπολ, βάζουμε τα καρότα, το βούτυρο αμυγδάλου, το λάδι καρύδας, το σιρόπι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα ξηρά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τα καρύδια ή τα πεκάν. Μετράμε ¼ φλιτζάνι από τη ζύμη για κάθε μπισκότο και τοποθετούμε τα στη λαμαρίνα. Ψήνουμε μία λαμαρίνα τη φορά, για 20-24 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα στις άκρες. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα.
5 χρήσιμα -και νόστιμα- tips
1. Όσο κι αν ανυπομονείτε να τα δοκιμάσετε, αποφύγετε να τα βγάλετε γρήγορα από τον φούρνο. Ο καλύτερος δείκτης είναι το χρώμα τους: περιμένετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στις άκρες πριν τα βγάλετε.
2. Αφήστε τα για τουλάχιστον 5 λεπτά στο ταψί ώστε να δέσουν πριν τα μεταφέρετε στη σχάρα για να κρυώσουν. Αν τα βγάλετε νωρίτερα, θα διαλυθούν.
3. Τα μπισκότα αυτά μοιάζουν στην υφή περισσότερο με μάφιν αλλά το πόσο θα φουσκώσουν εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.
4. Μπορείτε φυσικά να τα διακοσμήσετε με γλάσο σοκολάτας ή καραμέλας. Φροντίστε προηγουμένως περιμένετε να κρυώσουν εντελώς. Αν είναι ακόμη ζεστά, το γλάσο θα λιώσει και δεν θα δώσει το αποτέλεσμα που θέλετε.
5. Συντηρούνται στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Για να τα ξεπαγώσετε, αφήστε τα στο ψυγείο όλη νύχτα, σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα ή αν βιάζεστε, βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 30″.