Το πέστο Genovese είναι μία από τις πιο αγαπημένες σάλτσες της ιταλικής κουζίνας. Η γεύση του, φρέσκια και αρωματική, ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά, ενώ η ιστορία του φτάνει πίσω στον 19ο αιώνα. Μέχρι σήμερα παραμένει κλασική επιλογή για μια γρήγορη αλλά εκλεπτυσμένη μακαρονάδα.

Η ιστορία πίσω από το αυθεντικό πέστο

Η παραδοσιακή συνταγή πέστο βασιλικού με σκόρδο, τυρί, ελαιόλαδο και κουκουνάρι ξεκίνησε γύρω στο 1800 από τη Γένοβα. Αρχικά, συχνά χρησιμοποιούσαν μαϊντανό ή ματζουράνα αντί για βασιλικό, ενώ το pecorino ήταν πιο διαδεδομένο από το parmigiano. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή του βρίσκεται στο βιβλίο La cuciniera Genovese. Ωστόσο, εκτιμάται πως κάποια εκδοχή σάλτσας με βασιλικό και σκόρδο υπήρχε ήδη από τον 12ο αιώνα.

Γιατί το γουδί είναι το κλειδί για το καλύτερο πέστο

Το γουδί προστατεύει τη γεύση του βασιλικού και εμποδίζει την οξείδωση, χαρίζοντας πιο ζωντανό χρώμα και άρωμα στο πέστο μας.

Η σωστή τεχνική χτυπήματος

Χτυπάμε τα υλικά με κυκλικές κινήσεις προς την ίδια φορά. Έτσι το διατηρούμε πράσινο και φρέσκο, χωρίς πίκρα.

Η σειρά υλικών που το απογειώνει

Πρώτα χτυπάμε κουκουνάρι και αλάτι, μετά προσθέτουμε βασιλικό, στη συνέχεια το τυρί και τέλος το ελαιόλαδο. Το σωστό χτίσιμο γεύσης κάνει το πέστο κρεμώδες και αρωματικό.

Φρέσκο ή από το βαζάκι;

Το πέστο βασιλικού είναι πιο νόστιμο φρέσκο. Αν περισσέψει, το αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο και το καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο για να διατηρηθεί.

Το τυρί και το λάδι που αλλάζουν το πέστο

Χρησιμοποιούμε parmigiano 24μηνης ωρίμανσης και λίγο pecorino για πιο πλούσια γεύση. Για λάδι, επιλέγουμε πάντα καλής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο.

Αν δεν έχουμε γουδί, θέλει άλλη λύση

Ένας πολυκόφτης (multi) είναι καλύτερη επιλογή από το ραβδομπλέντερ, γιατί αποφεύγουμε την υπερθέρμανση που οξειδώνει τον βασιλικό.

Ο βασιλικός που δίνει το πιο αρωματικό

Διαλέγουμε βασιλικό με μέτρια φύλλα και τον στεγνώνουμε τέλεια για να αποφύγουμε την πικρή γεύση.

Τα ζυμαρικά που του ταιριάζουν καλύτερα

Trofie, trenete και fusilli το “αγκαλιάζουν” τέλεια και αναδεικνύουν το άρωμά του.

Ακολουθώντας αυτά τα μυστικά, μπορούμε να φτιάξουμε πέστο μακαρονάδα που θα θυμίζει Ιταλία… στο πιάτο μας.

Δείτε επίσης:

Οι 5 αντιφλεγμονώδεις σάλτσες που θα βάζετε παντού