Το κατακόκκινο μπαχαρικό με ρίζες από την Ανατολή ξεχωρίζει για την όξινη, φρουτώδη και ελαφρώς στυφή του γεύση. Ξέρατε πως το τριμμένο σουμάκ προέρχεται από τον αποξηραµένο καρπό του φυτού Rhus coriaria και είναι γνωστό και ως Σουµάκι, Ρους ή Βιρσιά; Αποτελεί βασικό υλικό στην γαστρονομία της Μέσης Ανατολής χαρίζοντας την υπέροχη γεύση του σε πιάτα με ρύζι, κρέατα, σαλάτες και μαγειρευτά αλλά και στο παραδοσιακό μείγμα μπαχαρικών, ζαατάρ (Za’atar). Ας γνωρίσουμε το σουμάκ βάζοντάς το με τον πιο δημιουργικό τρόπο στην καθημερινότητά μας.
Πολλαπλά οφέλη για την υγεία
Το σουμάκ είναι ένα μπαχαρικό με πολλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, ακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης C, βιταμίνης Α και ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τα παραπάνω συστατικά συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην υγιή πέψη και στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών.
Με τι ταιριάζει το σουμάκ
1. Αντικαταστήστε το ξίδι ή το λεμόνι: Το σουμάκ είναι ιδανικό για να αντικαταστήσει (ή να ενισχύσει γευστικά) το ξίδι, τον χυμό ή το ξύσμα λεμονιού σε σαλάτες, χούμους, μαρινάδες κρεατικών, τζατζίκι ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε ως υλικό στη συνταγή για σπιτικό ψωμί.
2. Καρυκεύστε κρέας, κοτόπουλο και λαχανικά: Πασπαλίστε με αυτό τα ψητά λαχανικά, καρυκεύστε με σουμάκ τους ξηρούς καρπούς πριν τους καβουρδίσετε. Ρίξτε το τριμμένο πάνω σε ψητά κρέατα, ψάρια ή πουλερικά για να απογειώσετε τη γεύση τους —αν τα ψήνετε στη σχάρα, ακόμα καλύτερα.
3. Συνδυάστε το με τη μέντα σε κλασικές συνταγές εμπνευσμένες από τη Μέση Ανατολή. Γνωρίζατε πως η σαλάτα σιράζι (στην ιρανική κουζίνα) και η σαλάτα Φατούς (στην αραβική κουζίνα) προσθέτουν σουμάκ και μέντα στα ντρέσινγκ τους;
Ας δούμε παρακάτω μερικές νόστιμες συνταγές για να το βάλουμε στη μαγειρική μας:
Γίγαντες στον φούρνο με καπνιστή πανσέτα, μαραθόσπορο και πορτοκάλι
Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μαγειρεύει γίγαντες στον φούρνο. Απλό, καθημερινό πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι μέσα στην εβδομάδα.
Φατούς, μια δροσερή σαλάτα
Μια ιδιαιτέρως νόστιμη κι αρωματική σαλάτα ανατολίτικης προέλευσης που μοιάζει πολύ με τη δική μας χωριάτικη -χωρίς τη φέτα και με πολύ ψιλοκομμένα όλα τα υλικά της- μόνο που εκτός από αγγουροντομάτα, πιπεριά και κρεμμύδι περιέχει μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό, λεμόνι και κομματάκια ψημένης ή τηγανισμένης αραβικής πίτας. Το άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που περιέχει είναι το σουμάκ, ένα κοκκινωπό μπαχαρικό με υπόξινη γεύση.
Κωνσταντινουπολίτικα συκωτάκια με σουμάκι και ντομάτα
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένας σπάνιας νοστιμιάς μεζές. Για να του δώσετε πιο ενδιαφέρουσα γεύση ρίχνετε στο τηγάνι πελτέ ντομάτας, πασπαλίζετε με σουμάκι και συνοδεύετε με κρεμμυδάκι και μαϊντανό.