Αν αγαπάτε το σκόρδο, ένα σκορδόψωμο είναι πάντα μια καλή ιδέα και μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για βραδινό ή για συνοδευτικό για το πoτό μας. Ένα από τα πιο κλασικά ορεκτικά όταν παραγγέλνουμε πίτσα στο σπίτι, μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας! Σας έχουμε ένα μυστικό μάλιστα που θα πάει ένα βήμα παραπέρα τη συνταγή και θα τη φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Ας δούμε ποια είναι τα συστατικά για να φτιάξετε ένα νόστιμο σκορδόψωμο:
Ψωμί: Πάρτε μια φρατζόλα μισού κιλού και κόψτε τη στα 4. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο άλλο ψωμί από τον φούρνο σας ή ακόμα και ψωμί που έχετε παρασκευάσει μόνοι σας.
Βούτυρο: Χρησιμοποιήστε ανάλατο βούτυρο, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα καρυκευμάτων στο σκορδόψωμο.
Φρέσκο σκόρδο: Ψιλοκόψτε τρεις φρέσκες σκελίδες σκόρδου για να έχετε ακριβώς τη σωστή ποσότητα σκόρδου.
Σκόνη σκόρδου: Η χρήση τόσο φρέσκου όσο και σκόνης σκόρδου δίνει στο ψωμί μια ισορροπημένη γεύση σκόρδου που δεν είναι υπερβολικά έντονη.
Φρέσκα μυρωδικά: Ανακατέψτε ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, ρίγανη ή και φρέσκα κρεμμυδάκια στο βούτυρο σκόρδου για μια αρωματική, ολοκληρωμένη γεύση που προσθέτει επίσης μια όμορφη πράσινη πινελιά στην κορυφή.
Νιφάδες πιπεριού καγιέν: Δίνει μια ελαφριά πινελιά καυτερού στη συνταγή, αλλά καλό είναι να τις παραλείψετε αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά ή αν είναι να προσφέρετε το πιάτο σε παιδιά.
Το μυστικό που απογειώνει τη συνταγή
Για να έχετε μια πιο μεστή και ολοκληρωμένη γεύση στο σκορδόψωμό σας, συνδυάστε το σκόρδο σε 2 διαφορετικές μορφές: φρέσκο αλλά και σε σκόνη. Η σκόνη σκόρδου -που χρησιμοποιείται πιο πολύ στο εξωτερικό- έχει αρχίσει να μπαίνει τελευταίως και στα δικά μς νοικοκυριά και τη βρίσκουμε έυκολα σε όλα τα σουπερμάρκετ. Ουσιαστικά η σκόνη σκόρδου μαλακώνει το φρέσκο αλεσμένο σκόρδο, δίνοντάς του μια πιο γλυκιά, ολοκληρωμένη γεύση.
Άλλο ένα σημαντικό μυστικό είναι το βούτυρο. Ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαλακό βούτυρο και όχι λιωμένο. Το μαλακό βούτυρο απλώνεται πιο ομοιομόρφα στο ψωμί σας ενώ λιώνει και εύκολα στον φούρνο.
Ας δούμε και τη συνταγή:
Υλικά
8 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακό
1 φραντζόλα ψωμί
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κλαδάκια φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού)
1/4 κουτ. γλυκού ρίγανη
1/4 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/8 κουρ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στη συνέχεια στρώνουμε στη λαμαρίνα μας μια λαδόκολλα. Κόβουμε τη φραντζόλα στη μέση και στη συνέχεια κάθε κομμάτι στα 2. Τοποθετούμε το ψωμί με την εσωτερική του πλευρά προς τα πάνω.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε την πάστα σκόρδου. Ανακατεύουμε το βούτυρο μαζί με τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, τον μαϊντανό, το σκόρδο σε σκόνη και το πιπέρι καγιέν. Τα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη πάστα.
Απλώνουμε την πάστα σκόρδου πάνω στις φέτες ψωμιού και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει στις άκρες, δηλαδή 4-5 λεπτά.