Η σαλάτα θεωρείται κάτι απλό και εύκολο, που όλοι μπορούν να φτιάξουν. Κι όμως υπάρχουν πολλές φορές που έχετε δοκιμάσει σαλάτα που κυριολεκτικά δεν τρώγεται! Τι μπορεί να έχει πάει λάθος; Υπάρχουν μερικά μυστικά που μπορεί να μην ξέρετε, που εγγυώνται τη σίγουρη επιτυχία και νοστιμιά του πιάτου.

Ποια είναι τα πιθανά λάθη που κάνετε όταν επιλέγετε σαλάτες;

Επιλέγετε προϊόντα στην τύχη, που δεν είναι στην εποχή τους
Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για σαλάτα, ανάλογα με την εποχή. Καλό είναι να αγοράζετε φρέσκα προϊόντα και όχι κατεψυγμένα ή συσκευασμένα. Μπορεί στο σούπερ μάρκετ να βρίσκουμε σχεδόν τα πάντα όλον τον χρόνο, αλλά η γεύση δεν θα είναι η ίδια. Η ντομάτα για παράδειγμα και το αγγούρι -τα βασικά υλικά της χωριάτικης- είναι κατ’ εξοχήν καλοκαιρινά, οπότε τότε θα είναι πιο νόστιμα. Το ίδιο ισχύει και με τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια, αλλά και τα φρέσκα φασολάκια. Το σπανάκι κάνει δειλά την εμφάνισή του τον Σεπτέμβριο. Το λάχανο το βρίσκουμε κυρίως από τον Οκτώβριο μαζί με το μπρόκολο και το κουνουπίδι, ενώ στη «χρυσή εποχή τους» βρίσκονται τον Ιανουάριο. Η άγρια ρόκα εμφανίζεται προς τα τέλη Οκτωβρίου, αν έχει βρέξει επαρκώς. Φρέσκο μαρούλι βρίσκουμε στο τέλος του χειμώνα, τον Φεβρουάριο.

Δεν τις αποθηκεύετε σωστά
Οι σαλάτες, επειδή αποτελούνται κυρίως από λαχανικά χρειάζονται συντήρηση στο ψυγείο ενώ και εκεί δεν κρατούν πάνω από 6 ημέρες. Αν ξεχάσετε τη σαλάτα εκτός ψυγείου για πολλές ώρες θα αλλοιωθεί. Από την άλλη, για να αποφύγετε την οξείδωση των λαχανικών, είναι προτιμότερο να τα φυλάτε είτε σε κλειστές σακούλες τροφίμων είτε σε σκεύη αεροστεγώς κλεισμένα.

Δεν τις πλένετε σωστά
Το σωστό πλύσιμο μιας σαλάτας είναι το α και το ω όχι μόνο για τη γεύση της αλλά και για την ασφαλή κατανάλωσή της. Πρέπει να πλένετε σωστά τα λαχανικά με άφθονο νερό. Μην τα πλένετε προτού τα αποθηκεύσετε παρά μόνο πριν τα καταναλώσετε, καθώς η υγρασία μπορεί να τα αλλοιώσει. Για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, σας συνιστούμε να τα ραντίζετε και με λίγο ξίδι, που θα σκοτώσει τα οποιαδήποτε ζωύφια που μπορεί να έχουν μαζέψει. Ξεπλένετε καλά και το ξίδι στη συνέχεια με άφθονο νερό.

Ξεχνάτε να τις στραγγίξετε
Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο της προετοιμασίας της σαλάτας που πολλοί αμελούμε, λόγω έλλειψης χρόνου. Όταν πλένετε τα λαχανικά, χρειάζεστε ένα σουρωτήρι (ή αν δεν έχετε, μια πετσέτα), ώστε να βεβαιωθείτε ότι έφυγε όλη η υγρασία. Αν μείνει, προκαλεί προβλήματα στη γεύση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συντελέσει και στην πρώιμη αλλοίωση των προϊόντων.

Βάζετε το ντρέσινγκ πολύ νωρίς
Το ιδανικό είναι να ρίχνετε το ντρέσινγκ την τελευταία στιγμή, την ώρα του σερβιρίσματος. Έτσι θα συντηρήσετε τα λαχανικά σας τραγανά και νόστιμα. Αν περισσέψει, μπορούμε να τη συντηρήσουμε για λίγο σε ένα αεροστεγές σκεύος, χωρίς ωστόσο να έχει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης:
Καταπολεμήστε την κούραση με αυτά τα υλικά στις σαλάτες σας

14 συμβουλές για τις πιο νόστιμες και καλοφτιαγμένες σαλάτες

Πώς να διατηρήσεις τις συσκευασμένες σαλάτες περισσότερο