Το ζύγισμα του μελιού ή του φιστικοβούτυρου δημιουργεί συχνά προβλήματα στην κουζίνα, αφού η κολλώδης ουσία παραμένει στα τοιχώματα του φλιτζανιού και καταλήγουμε να σπαταλάτε χρόνο και πρώτες ύλες, για να καθαρίσουμε τα σκεύη. Το ζύγισμα δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη ή χρονοβόρα διαδικασία, αφού υπάρχει μια απλή και αποδοτική λύση, που θα κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Επιπλέον, η σωστή μέτρηση υλικών, όπως το μέλι, είναι απαραίτητη για την επιτυχία μιας συνταγής, ειδικά στη ζαχαροπλαστική, όπου ακόμη και μικρές αποκλίσεις μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.
Πώς να μετρήσουμε σωστά το μέλι ή το φιστικοβούτυρο χωρίς σπατάλες
Η πιο πρακτική λύση είναι να αλείψουμε ελαφρά το σκεύος μέτρησης με λίγες σταγόνες φυτικού λαδιού, βουτύρου ή ένα αντικολλητικό σπρέι. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα λεπτό φιλμ που εμποδίζει το υλικό να κολλήσει και επιτρέπει να ρέει ομαλά, εξασφαλίζοντας ακριβή δοσολογία και ευκολότερο καθαρισμό. Μάλιστα, αν η συνταγή περιλαμβάνει ήδη κάποιο λιπαρό συστατικό (π.χ. ελαιόλαδο, βούτυρο, φυτικό λάδι), μπορούμε να το μετρήσουμε πρώτο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σκεύος για το μέλι, το φιστικοβούτυρο ή κάποιο άλλο κολλώδες συστατικό, αποφεύγοντας διπλό καθάρισμα. Τέλος, η προσπάθεια να απομακρύνουμε το υλικό από τα τοιχώματα του σκεύους με κουτάλια ή σπάτουλες, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, οδηγεί σε ανακριβείς ποσότητες και αυξημένη ακαταστασία.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Ορισμένα «κόλπα» που κυκλοφορούν, όπως το να ρίξετε μέλι σε αλεύρι ή να χρησιμοποιήσετε πολύπλοκα δοσομετρικά σκεύη με μηχανισμούς, είναι λιγότερο πρακτικά στην πράξη. Συχνά δυσκολεύουν τον καθαρισμό και τελικά σπαταλούν περισσότερο χρόνο απ’ όσο λύνουν προβλήματα.
Δείτε επίσης
Το πιο υγιεινό μέλι δεν είναι το γλυκό: Η αλήθεια για το πικρό της Ελλάδας
Πώς ξεχωρίζουμε το αυθεντικό ελληνικό μέλι από το νοθευμένο;
Πώς ξεχωρίζουμε το καλό μέλι; – Μια γευσιγνώστρια μελιού μάς εξηγεί
Μέλι με εντοπιότητα – 13 ποικιλίες που αξίζει να γνωρίζουμε, και τα χαρακτηριστικά τους