Οι πιπεριές είναι ένα αγαπημένο λαχανικό που ταιριάζει σε πολλά πιάτα, είτε ως πρωταγωνιστής είτε ως ένα επιπλέον στοιχείο που δίνει αρώματα και επιπλέον γεύση. Αν και τη βρίσκουμε πλέον όλον τον χρόνο στα μανάβικα και τα σουπερμάρκετ, τώρα είναι η εποχή της. Αν έχετε μεγάλο καταψύκτη και έχετε και γνωστούς με κήπο (ή δικό σας κήπο), μπορείτε να καταψύξετε τις πιπεριές σας για να τις έχετε τον χειμώνα!

Πώς να τις καταψύξετε
To μόνο που χρειάζεται για να τις καταψύξετε είναι να τις πλύνετε καλά, να τις στεγνώσετε και άμα θέλετε να τις κόψετε. Στην κατάψυξη οι πιπεριές συντηρούνται καλά, ωστόσο χάνουν λίγο τη φρεσκάδα και την τραγανότητά τους.

Γιατί να το κάνετε;
Γιατί στην κατάψυξη συντηρούνται πολύ περισσότερο. Ενώ στο ψυγείου διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση τουλάχιστον 5 μέρες (μετά ξεκινούν να χαλάνε), στην κατάψυξη μπορούν να μείνουν μέχρι και ένα χρόνο. Το ιδανικό είναι να μην τις κρατάτε πάνω από 6μηνο πάντως,
Έτσι, προλαμβάνετε και τη σπατάλη τροφίμων ενώ παράλληλα μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε εύκολα σε συνταγές απλώς ξεπαγώνοντάς τες.

Ο σωστός τρόπος για να τις καταψύξετε
Για να συντηρηθούν σωστά οι πιπεριές στην κατάψυξη, ώστε να μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας όποτε θέλετε, πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:
– Επιλέγουμε τις σωστές πιπεριές; πρέπει να είναι φρέσκες, σκληρές, ζωηρές σε χρώμα. Αποφεύγουμε να καταψύξουμε τις πιπεριές που έχουν μείνει καιρό στο ψυγείο και έχουν ήδη αλλοιωθεί.
– Πλένουμε με άφθονο κρύο νερό τα λαχανικά μας και αφαιρούμε ό,τι αυτοκόλλητα μπορεί να έχουν πάνω.
– Τις σκουπίζουμε πολύ καλά είτε με χαρτί κουζίνας είτε με πετσέτα, ώστε να αφαιρέσουμε την υγρασία και να αποφύγουμε να προκληθεί «κάψιμο» από την κατάψυξη.
– Αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια και τις κόβουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Σε περίπτωση που θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε ολόκληρες, πρέπει και πάλι να αφαιρέσουμε τα σπόρια εσωτερικά, οπότε κάνουμε μια τρύπα κοντά στο κοτσάνι προσεκτικά και τα αφαιρούμε.
– Τις τοποθετούμε τη μια δίπλα στην άλλη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν για μια ώρα περίπου. Στη συνέχεια, τις φυλάσσουμε ιδανικά σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Αν θέλουμε να τις παγώσουμε ολόκληρες, κάνουμε την παραπάνω διαδικασία αφού έχουμε τυλίξει κάθε πιπεριά σε πλαστική μεμβράνη.

Ας δούμε μερικές αγαπημένες συνταγές με πιπεριές:

Βίδες με χωριάτικη σαλάτα

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές

Πικάντικες φακές με γαρίδες και πιπεριές

Τουρλού με λευκά φασόλια και καλοκαιρινά λαχανικά

Ανοικτή quesadilla με φρέσκα σύκα, ψητές πιπεριές, κρεμμύδια και γραβιέρα