Τι μπορούμε να κάνουμε με τον βελούδινο και πεντανόστιμο πουρέ πατάτας που περίσσεψε από το χθεσινό τραπέζι; Φυσικά, να τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο, όπως ακριβώς θα κάναμε με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Όμως στην περίπτωση αυτή, ο πουρές θα κρατήσει μόνο για 2-4 ημέρες και αν η ποσότητα είναι μεγάλη, αυτή η λύση δεν αρκεί.

Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να τον συντηρήσουμε για περισσότερες ημέρες βάζοντάς τον στην κατάψυξη και όποτε θελήσουμε να τον απολαύσουμε, να τον ξεπαγώσουμε. Η όλη διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και το μόνο που απαιτείται από εμάς είναι να μην παραλείψουμε κανένα βήμα. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τα βήματα αναλυτικά:

Πώς να καταψύξουμε τον πουρέ πατάτας

Τον αφήνουμε πρώτα να κρυώσει
Βεβαιωθείτε ότι ο πουρές έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τον τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Εκτός του ότι υψηλές θερμοκρασίες «κουράζουν» το ψυγείο μας, ένα πολύ ζεστό φαγητό θα δημιουργήσει πολλούς παγωμένους κρυστάλλους μέσα του, κάτι που φυσικά δε θέλουμε. Αν ο χρόνος μας πιέζει, μπορούμε να τον κρυώσουμε βάζοντάς τον για λίγο στο ψυγείο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον πουρέ σε ένα ρηχό ταψί και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 30′.

Τον αποθηκεύουμε σωστά
Αφού φτάσει σε χαμηλή θερμοκρασία, είναι πλέον έτοιμος για να μπει στην κατάψυξη. Εάν θέλουμε να τον αποθηκεύσουμε σε μικρές ποσότητες, αρκεί να τον βάλουμε μέσα σε παγοθήκες σιλικόνης με καπάκι. Διαφορετικά, τον αποθηκεύουμε όλο μαζί σε μια πλαστική επανασφραγιζόμενη σακούλα αποθήκευσης. Γεμίζουμε 3/4 της σακούλας περίπου με τον πουρέ και πριν την κλείσουμε, την πατάμε με τα χέρια μας στον πάγκο της κουζίνας για να απλωθεί ομοιόμορφα ο πουρές. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τον αέρα, την κλείνουμε και τη βάζουμε στην κατάψυξη.

Τον καταναλώνουμε εντός ενός μήνα
Ακόμη και αν παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να προστατεύσουμε τον πουρέ από τον πάγο, η υψηλή ποσότητα υγρασίας θα προκαλέσει σίγουρα κρυστάλλωση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε στο νου μας να τον καταναλώσουμε μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα αποθήκευσης.

Πώς να ξεπαγώσουμε τον πουρέ πατάτας

Στο ψυγείο
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι τον βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες προτού τον ξαναζεστάνουμε. Παρόλα αυτά, εάν βιαζόμαστε δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Στα μικροκύματα
Φυσικά, το πιο γρήγορο αποτέλεσμα το προσφέρει ο φούρνος μικροκυμάτων. Απλά βάζουμε τον πουρέ σε ένα ταψί, τον καλύπτουμε και το αφήνουμε για περίπου 30′ στους 175°C, μέχρι ο πουρές να ξεπαγώσει και να ζεσταθεί.

Έτσι, ο πουρές μας θα μπορεί να σερβιριστεί ξανά σαν να βγήκε μόλις από την κατσαρόλα μας, έτοιμος να συνοδεύσει ένα ζουμερό κοτόπουλο, ένα καλοψημένο χοιρινό ή οποιοδήποτε άλλο πιάτο στο τραπέζι μας.