Θέλετε να δοκιμάσετε μια νόστιμη και πικάντικη σάλτσα; Τότε μάλλον μια σάλτσα με ντούγια (nduja) είναι αυτό που χρειάζεστε. Για όσους δεν γνωρίζετε η ντούγια είναι σαν να λέμε το σαλάμι της Νότιας Καλαμβρίας. Έχει κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα και πολύ μαλακή υφή. Φτιάχνεται από τα πιο φθηνά κομμάτια του χοίρου, όπως τα μάγουλα και το πάνω μέρος της κοιλιάς, τα οποία πολτοποιούνται μαζί με καυτερή πιπεριά πεπεροτσίνο. Καπνίζεται και κρεμάται σε δροσερό και ξηρό μέρος όπου στεγνώνει για 3-6 μήνες – ανάλογα μέγεθος και το βάρος της. Μπορείτε να αναζητήσετε τη ντούγια σε διάφορα deli για να μπορέσετε να τη βάλετε στο φαγητό σας.
Πώς τρώγεται;
Νοστιμίζει πίτσες, σάλτσες ντομάτας και ζυμαρικά, ενώ τρώγεται και απλωμένη σε φρυγανισμένο ψωμί. Είναι μία πολύ καλή πρόταση για να δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ζυμαρικά , όπως πένες ή κοχύλια. Στην Καλαβρία τη χρησιμοποιούν σε σάλτσες ντομάτας ή στο ραγκού τους και σε ομελέτες. Την σερβίρουν επίσης μαζί με παλαιωμένα κατσικίσια ή πρόβεια τυριά.
Πώς να τη φτιάξετε σάλτσα με ντούγια για τα ζυμαρικά:
Υλικά για 4 άτομα
ζυμαρικά όπως πένες
ένα κρεμμύδι ,ψιλοκομμένο
500 γρ.ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
70 γρ. ντούγια περίπου (εξαρτάται από το πόσο πικάντικο θέλετε το πιάτο)
Αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε χωρίς όμως να το αφήσουμε να πάρει χρώμα, και προσθέτουμε τις ντομάτες. Τις πιέζουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Αφήνουμε για περίπου ένα τέταρτο σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε τη ντούγια ανακατεύοντας καλά ώστε σχεδόν να ομογενοποιηθεί με τη σάλτσα ντομάτας. Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά, τα βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.