Να βάλω αλάτι στο νερό πριν βράσω τα ζυμαρικά; Πότε είναι σωστό να αλατίζουμε το κρέας, στην αρχή ή στο τέλος του μαγειρέματος; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και άλλα παρόμοιά τους δεν είναι προφανείς. Το αλάτι είναι πολύ σημαντικό σε μια συνταγή, καθώς δίνει νοστιμιά. Η σωστή στιγμή και η σωστή ποσότητα αποτελούν τα κλειδιά της επιτυχίας εδώ.
Ποιο είναι το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας όταν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό; Βάζουμε μια πρέζα την ώρα του σερβιρίσματος. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο δεν προσδίδει νοστιμιά στο φαγητό, αλλά παράλληλα μπορεί να μας παρασύρει να βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η γεύση.
Πώς αλατίζουμε εντέλει σωστά το φαγητό; Καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος πρέπει να δοκιμάζουμε συχνά τις παρασκευές μας και να προσθέτουμε αλάτι όταν χρειάζεται. Οι ειδικοί λένε πως έπειτα από την προσθήκη οποιουδήποτε υλικού είναι καλό να δοκιμάζουμε, ώστε να παρακολουθούμε τη γεύση και τη νοστιμιά και να τη βελτιώνουμε με το αλάτισμα. Παράλληλα, το αλάτι επιτρέπει στα υλικά να μαγειρεύονται ομοιόμορφα, ενώ βοηθά να απορροφηθούν πιο εύκολα τα υγρά στο πιάτο.
Για παράδειγμα, ο ιδανικός τρόπος να βράσουμε τα ζυμαρικά είναι σε αλατισμένο νερό. Εκτός του ότι το αλάτι βοηθά να μαγειρευτούν ομοιόμορφα και συντελεί στη γρήγορη απορρόφηση των υγρών, βελτιώνει τη γεύση τους, ενώ μειώνει το άμυλο, με αποτέλεσμα να τα κάνει να κολλάνε λιγότερο και επομένως να μη λασπώνουν.
Ωστόσο για το κρέας ισχύει το αντίθετο: πρέπει να το αλατίζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, καθώς το αλάτι μειώνει τα υγρά του κρέατος, με αποτέλεσμα να το κάνει πιο σκληρό, αν μπει εξ αρχής. Το ιδανικό είναι να αλατίζεται προς τη μέση του μαγειρέματος αλλά και στο τέλος. Και το σημαντικότερο: δοκιμάζουμε προτού αλατίσουμε ή ξανα-αλατίσουμε, ώστε να δούμε πόσο αλάτι θα προσθέσουμε.