Τελευταία, όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για τρόφιμα και μαγειρικές που έχουν απαρνηθεί τη γλουτένη. Η αλήθεια είναι ότι τη γλουτένη τη συναντάμε, σχεδόν, παντού. Και μάλιστα την συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας μενού, χρόνια τώρα χωρίς καν να έχει χρειαστεί να μας απασχολήσει σε τέτοιο βαθμό, ειδικά αν δεν ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που εμφανίζουν δυσανεξία σε αυτήν.

Το πόσο επιβλαβής μπορεί να γίνει ή το εάν πρέπει να αποφεύγεται απ’ όλους, χωρίς εξαιρέσεις είναι μεγάλο ζήτημα. Αυτό όμως που μπορούμε με χαρακτηριστική βεβαιότητα να πούμε είναι ότι πλέον, στο εμπόριο συναντάμε μία μεγάλη προϊοντική γκάμα με gluten free επιλογές, ενώ πολύ ενθαρρυντικό, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά πρόβλημα, είναι και το ότι πολλές κλασικές και αγαπημένες συνταγές μπορούν -και μάλιστα με την ίδια επιτυχία- να εκτελεστούν επίσης χωρίς γλουτένη. Μία από αυτές και το παστίτσιο. Και τι χρειάζεται ένα παστίτσιο για να θεωρηθεί υπερ-νόστιμο και καλοδομημένο; Τη σωστή μπεσαμέλ. Ακόμα και αν αυτή, στερείται της γλουτένης.

Ετοιμάζουμε, λοιπόν, την πιο εύκολη, γευστική και gluten free σπιτική μπεσαμέλ για παστίτσιο με μαμαδίστικη νοστιμιά και με το μεράκι ενός ερασιτέχνη σεφ που δεν πτοείται από διατροφικούς περιορισμούς. Αυτό που τη διαφοροποιεί σε σχέση με τις υπόλοιπες κλασικές συνταγές, είναι ότι εδώ αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, επιλέγουμε κορν φλάουρ, ένα εξίσου αγαπημένο και δημοφιλές υλικό που βρίσκεται, πάνω κάτω, στα ράφια κάθε ελληνικού νοικοκυριού.

Υλικά (για με 8-10 μερίδες)

100 γραμ. κορν φλάουρ
100 γραμ. βούτυρο
1 λίτρο γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κρόκοι αυγού
100 γραμ. mix τυριών (τριμμένα)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ και με ένα σύρμα ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι ψηθεί και να αρχίσει χρυσίζει.

Προσθέτουμε και το γάλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί ενώ δε σταματάμε να ανακατεύουμε προσεχτικά για να μη σβολιάσει.Όταν αρχίσει να πήζει ρίχνουμε στην κατσαρόλα το mix τυριών, το μοσχοκαρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ολοκληρώνουμε τη συνταγή με την προσθήκη των κρόκων. Σε αυτό το σημείο ανακατεύουμε συνεχώς και δυνατά για να μν αφήσουμε τα αυγά να ψηθούν. Η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη.