Ο καφές, είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται καθημερινά τεράστιες ποσότητες σε όλον τον κόσμο. Συνήθως, απορρίπτουμε τα υπολείμματα που μένουν μετά την παρασκευή του, ωστόσο, τα κατακάθια του καφέ έχουν πολλές πρακτικές εφαρμογές.
Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα υπολείμματα.
Λίπασμα
Το χώμα δεν περιέχει πάντα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών ή καθώς μεγαλώνουν, απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, αποδυναμώνοντάς το. Τα κατακάθια καφέ περιέχουν μέταλλα που βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο κ.λπ.
Εντομοαπωθητικό
Ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, απωθούν τα έντομα. Αποτρέπουν τα κουνούπια και τις μύγες και άλλων παρασίτων. Απλά, αφήνουμε στον χώρο μπολ με υπολείμματα καφέ.
Κατά των οσμών
Τα κατακάθια του καφέ περιέχουν άζωτο, το οποίο βοηθά στην εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών.
Τοποθετούμε ένα μπολ με υπολείμματα καφέ στο ψυγείο ή την κατάψυξή για να εξουδετερώσουμε τις οσμές.
Μπορούμε ακόμη και να τρίψουμε τα χέρια μας, αφού ψιλοκόψουμε σκόρδο ή κρεμμύδια, ώστε να εξουδετερώσουμε την μυρωδιά.
Απολέπιση
Τα σωματίδια στο κατακάθι του καφέ λειτουργούν ως απολεπιστικό, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα. Απλώς ανακατεύουμε τα υπολείμματα καφέ με λίγο νερό ή λάδι καρύδας και τρίβουμε τα με τα χέρια μας απευθείας στο σώμα μας.
Μπορούμε επίσης να αναμείξουμε με μικρή ποσότητα μελιού και να το χρησιμοποιήσουμε ως απολεπιστικό για τα χείλη.