Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν χαλάει ο καφές. Και για πόσο χρονικό διάστημα συντηρείται όταν ανοίξουμε τη συσκευασία του. Μπορεί να καταναλωθεί μετά την ημερομηνία λήξης του; Πολλοί πιστεύουν πως ο καφές είναι από τα προϊόντα που δεν χαλάνε. Κι όμως κάνουν λάθος! Ακόμα και ο καφές αλλοιώνεται.

Πώς θα το καταλάβετε; Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ότι ο καφές έχει χαλάσει. Συνήθως αναδύει ένα δυσάρεστο άρωμα, ενώ η όψη του είναι πιο ξηρή, καθώς χάνει τα αρώματα και τα έλαιά του. Ουσιαστικά θα είναι ένα άγευστο ρόφημα.

Πώς συντηρείται ο καφές; Ένα κοινό μυστικό είναι να τον βάζουμε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Μύθος ή αλήθεια; Τι λένε οι διατροφολόγοι; Οι θερμοκρασίες του ψυγείου δεν είναι οι ιδανικές συνθήκες για να αποθηκεύσετε τον καφέ σας. Αντιθέτως, του μειώνουν τη διάρκεια ζωής, τον κάνουν πιο ξηρό και πιο άγευστο. Ο καφές μπορεί να διατηρήσει τα αρώματά του, αφού ανοιχθεί η συσκευασία του για περίπου 9 μήνες, αν είναι κλεισμένος αεροστεγώς. Αλλά στο ντουλάπι σας και όχι στο ψυγείο! Αν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου ροφήματος, αυτό δεν σας αφορά καθώς με 2-3 καφέδες την ημέρα, κάθε συσκευασία έχει μόλις κάποιες εβδομάδες ζωή. Είναι βέβαια σαφές ότι δεν μπορεί να είναι το ίδιο αρωματικός και εύγευστος 9 μήνες μετά το άνοιγμά του. Το καλύτερο μέρος για να συντηρήσετε τον καφέ είναι ένα σκοτεινό και σκιερό σημείο του σπιτιού σας. Mάλιστα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένος σε ένα μεταλλικό κουτί. Το φως, η υγρασία και η ζέστη κάνουν τον καφέ να κάνει τη φρεσκάδα του και επομένως και τη γεύση του.

Αγοράστε κόκκους καφέ
Θυμάστε παλιά που υπήρχαν καφεκοπτεία και αγοράζαμε φρέσκο καφέ, της στιγμής; Ακόμα υπάρχουν αλλά δεν είναι τόσα πολλά. Άλλωστε υπάρχουν και ειδικοί μύλοι που αλέθουν τον καφέ, τουλάχιστον τον εσπρέσο. Οι ειδικοί συνιστούν να αγοράζετε ολόκληρους κόκκους καφέ και να τους περνάτε από μύλο τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσετε.

Βέβαια, αν και η γεύση του είναι εγγυημένη, κάτι τέτοιο κοστίζει περισσότερο, είναι πιο χρονοβόρο και δεν είναι εύκολα προσβάσιμο. Πρέπει να αγοράσετε μύλο για τον καφέ, να ψωνίζετε τους κόκκους από ειδικά μαγαζιά και όχι από το σούπερ μάρκετ, ενώ απαιτεί και χρόνο για να τον αλέσετε. Αν είναι να κάνετε όλα αυτά για να πιείτε έναν καφέ, καλύτερα να τον αγοράσετε! Άλλωστε οι κόκκοι, αν και έχουν πιο μεστή γεύση, διαρκούν λιγότερο, οξειδώνονται πιο εύκολα και πρέπει να καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αγορά τους.

Δείτε επίσης:
Στα καλά νέα της ημέρας, ο καφές κάνει καλό στην καρδιά!

Από πού προέρχεται ο καφές που καταναλώνουμε;

Παγκόσμια ανησυχία για τις προμήθειες καφέ