Εκτός από ιδανικά συστατικά για ντρέσινγκ και μαρινάδες, οι μαλακές σκελίδες σκόρδου, αλλά και το λάδι μέσα στο οποίο διατηρούνται, μπορούν να γίνουν και ένα τέλειο άλειμμα για φρυγανισμένο ψωμί, να αλεστούν και να κάνουν ακόμα πιο γευστικό το χούμους, να μαγειρευτούν μέσα σε οποιαδήποτε σάλτσα ή να αλειφτούν πάνω σε πουλερικά και άλλα κρέατα.

Όπως και αν χρησιμοποιηθούν, εξυπηρετούν αρτιότατα τον σκοπό. Κάνουν την κάθε παρασκευή πολύ πολύ γευστική.

Επίσης, το σκόρδο κονφί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όποτε μία συνταγή απαιτεί τη χρήση σκελίδων σκόρδου (ωμές ή μαγειρεμένες). Δοκιμάστε να το προσθέσετε στη σάλτσα, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε πλούσια και πικάντικα ζυμαρικά αραμπιάτα, ή το κλασικό και παραδοσιακό κοτόπουλο στον φούρνο, που, όπως και να το κάνουμε, το θέλει το σκορδάκι του.
Το σκόρδο κονφί δίνει μια πιο ήπια σκορδάτη γεύση σε σχέση με τις ωμές σκελίδες που μαγειρεύονται κατά την εκτέλεση κάθε συνταγής, οπότε, για όσους το σκόρδο είναι μια έντονη γεύση που δεν είναι και η αγαπημένη τους, το κονφί ίσως έρθει ως από μηχανής θεός και τους βοηθήσει να κάνουν τα φαγητά τους ακόμη πιο γευστικά, αλλά αποφεύγοντας την ένταση η οποία τους ενοχλεί.

Συμβουλή: Φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι και 1 εβδομάδα, ενώ στην κατάψυξη διατηρείται μέχρι 3 μήνες. Οι σκελίδες πρέπει να είναι πλήρως βυθισμένες στο ελαιόλαδο. Κάθε φορά που θα θέλουμε να το προσθέσουμε σε κάποια συνταγή, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καθαρό κουταλάκι.

Υλικά
24 καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου (σκελίδες από 2 ολόκληρα σκόρδα)
1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βήμα 1
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου και το ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι οι σκελίδες να χρυσαφίσουν και να μαλακώσουν. Θα χρειαστούν περίπου 45΄ με 1 ώρα.

Συμβουλή: H θερμοκρασία θα πρέπει να είναι χαμηλή, ώστε να μην κοχλάζει έντονα το λάδι. Αν χρειαστεί, για να κατέβει η θερμοκρασία, μπορούμε να αποσύρουμε τακτικά το κατσαρολάκι από την εστία

Βήμα 2
Μόλις το σκόρδο μας φτάσει στο σημείο που θέλουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ίδιο σκεύος, σε θερμοκρασία δωματίου και όχι βάζοντας στο στο ψυγείο. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το κονφί με το λάδι του σε ένα βάζο που κλείνει ερμητικά με καπάκι.
Το κονφί είναι έτοιμο για χρήση!

Δείτε επίσης:
Για πόσο συντηρείται το σκόρδο και πώς θα καταλάβεις ότι έχει χαλάσει

Σκορδομακάρονα με γαρίδες και γλυκιά πάπρικα

Κονφί αποξηραμένων φρούτων με κρασί και μπαχάρια