Σε όλους μας έχει συμβεί να χρειαζόμαστε μόνο μισή μπανάνα για μια συνταγή και να μην ξέρουμε πώς να αποθηκεύσουμε την υπόλοιπη για να μη μαυρίσει και χαλάσει αμέσως. Ή πολλές φορές είμαστε τόσο βιαστικοί που δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να πετάμε την υπόλοιπη.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλοι ξέρουμε από την εμπειρία μας ότι μόλις η σάρκα της μπανάνας έρθει σε επαφή με το οξυγόνο ωριμάζει και χαλάει πολύ γρήγορα. Θα το έχετε διαπιστώσει πολλές φορές παρατηρώντας τις μπανάνες που μένουν στη φρουτιέρα μας για πολλές ημέρες. Η επιστημονική απάντηση είναι ότι τα ένζυμα της μπανάνας αντιδρούν με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και αυτό προκαλεί το μαύρισμα του εσωτερικού του φρούτου αυτού. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται οξείδωση. Για να την αποτρέψουμε θα πρέπει να περιορίσουμε την έκθεση στο οξυγόνο και επομένως να μειωθούν οι πιθανότητες οξείδωσης.

Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσουμε τη μισή μπανάνα με τη φλούδα της

Με ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε στα δύο πριν την ξεφλουδίσουμε. Στη συνέχεια, βυθίζουμε την κομμένη πλευρά της σε χυμό λεμονιού ή άλλο όξινο χυμό φρούτου. Τυλίγουμε την άκρη της μπανάνας με πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και την τοποθετούμε σε δοχείο τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς. Τη διατηρούμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή στο ψυγείο. Αν η μπανάνα είναι ώριμη θα κρατήσει 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και έως 3-4 ημέρες στο ψυγείο.

Ποιοι χυμοί φρούτων είναι κατάλληλοι για τη συντήρησή της

  • χυμός πορτοκαλιού
  • χυμός λεμονιού
  • χυμός ανανά
  • χυμός γκρέιπφρουτ
  • χυμός μήλου
  • χυμός λάιμ

Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικές πλαστικές θήκες που έχουν το σχήμα μπανάνας και κάνουν την ίδια δουλειά, δηλαδή να προστατεύουν το φρούτο μας από την έκθεση στο οξυγόνο.

Τι κάνουμε αν η μισή μπανάνα είναι ήδη ξεφλουδισμένη

Βυθίζουμε αμέσως το κομμάτι της μπανάνας σε όξινο χυμό όπως για παράδειγμα σε χυμό λεμονιού και έπειτα την τυλίγουμε γρήγορα σε πλαστική μεμβράνη. Έπειτα, μπορούμε να τη διατηρήσουμε τυλιγμένη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (για 1 με 2 ημέρες) ενώ αν θέλουμε να τη συντηρήσουμε για περισσότερο θα τη βάλουμε στο ψυγείο, όπου θα μείνει φρέσκια για 3 με 4 ημέρες. Ο όξινος χυμός καθυστερεί τον ρυθμό της οξείδωσης και η μεμβράνη εμποδίζει το οξυγόνο να έρθει σε επαφή με τη μπανάνα μας. Επειδή η μισή ξεφλουδισμένη μπανάνα λειτουργεί όπως και η ολόκληρη χωρίς τη φλούδα της, οι οδηγίες συντήρησης λειτουργούν και στις δύο περιπτώσεις. Ακόμη, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση και μια μπανάνα που έχει ξεφλουδιστεί και κοπεί σε φέτες.

Πώς καταψύχουμε τη μισή μπανάνα

Αν θέλουμε να συντηρήσουμε μια κομμένη μπανάνα για περισσότερο από 3-4 ημέρες τότε η καλύτερη λύση είναι να την βάλουμε στην κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση θα την ξεφλουδίσουμε, θα την κόψουμε σε φέτες και θα τις αλείψουμε με χυμό λεμονιού ή λάιμ για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια, θα τις τοποθετήσουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και στην κατάψυξη για δύο με τρεις ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τα κομμάτια θα έχουν παγώσει και θα μπορέσετε να τα βάλετε σε σακούλα τροφίμων που σφραγίζει με φερμουάρ ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Εκεί μπορούμε να αφήσουμε με ασφάλεια το φρούτο μας για 3 μήνες.