Μια καθαρή κουζίνα αποτελεί βασική προϋπόθεση για σωστό και ασφαλές μαγείρεμα. Το ίδιο ισχύει και για τον νεροχύτη μας. Κατά την προετοιμασία των υλικών ή το καθάρισμα των εργαλείων και σκευών μαγειρικής, λίπη και υπολείμματα τροφών μπορεί να φεύγουν εύκολα από τον νιπτήρα αλλά παραμένουν στο σωλήνα του νεροχύτη. Εάν αυτά παραμείνουν για αρκετό καιρό μέσα στον σωλήνα, αναδύουν μια δυσάρεστη οσμή αποτελώντας εστία μικροβίων για την κουζίνα. Ποιος είναι ο τρόπος να καθαρίσουμε τον νεροχύτη και τον σωλήνα του ανέξοδα και αποτελεσματικά, χωρίς να χρειαστεί να «λερώσουμε τα χέρια» μας;

Τι συμβαίνει στον νεροχύτη μας

Ο λόγος πίσω από τη δυσάρεστη οσμή δεν είναι άλλος από την αλλοίωση των τροφίμων. Μετά από κάποιο καιρό, τα υπολείμματα των τροφών που έχουν παραμείνει στο εσωτερικό του σωλήνα αρχίζουν να «χαλάνε». Αυτά, σε συνδυασμό με τα μαγειρικά λίπη που τείνουν να κολλούν στα τοιχώματα, δημιουργούν πολύ συχνά μάζες υπολειμμάτων που χρειάζεται να αφαιρεθούν από τον σωλήνα του νεροχύτη. Μάλιστα, μακαρόνια, ρύζι και λοιπά αμυλούχα τρόφιμα αλλά και ο καφές συνήθως αναδύουν τις πιο ισχυρές οσμές μεταξύ άλλων τροφίμων.

Προσέχουμε για να έχουμε

Φυσικά ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αποφύγουμε την παραπάνω κατάσταση είναι η πρόληψη. Τι σημαίνει αυτό; Φροντίζουμε να αφαιρούμε τα μαγειρικά λάδια και τα υπολείμματα φαγητού από πιάτα και κατσαρόλες με ένα χαρτί κουζίνας αντί να τα ρίχνουμε μέσα στον νεροχύτη.

Αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Ακόμα και αν ακολουθήσουμε κατά γράμμα ην παραπάνω διαδικασία, η ελάχιστη ποσότητα λίπους που θα μείνει πάνω στα σκεύη μας, είναι αρκετή για να κολλήσουν πάνω της τα μικρότερα υπολείμματα φαγητού που θα αποδράσουν από τον νεροχύτη μας για να καταλήξουν στον σωλήνα. Ευτυχώς η λύση στο πρόβλημα είναι απλή και γρήγορη: ρίχνοντας μια φορά την εβδομάδα βραστό νερό μέσα σε αυτόν, γλιτώνουμε τις δυσάρεστες οσμές και τη συσσώρευση τροφών.

Το κόλπο για αποτελεσματικό καθάρισμα

Πέρα από τον εβδομαδιαίο καθαρισμό, υπάρχει και μια ακόμα λύση που θα αφαιρέσει τα υπολείμματα από τον σωλήνα του νεροχύτη εύκολα και γρήγορα. Με 3 υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι -μαγειρική σόδα, λευκό ξίδι και απορρυπαντικό πιάτων- μπορούμε να τον καθαρίσουμε με τον πιο εύκολο τρόπο. Ας δούμε παρακάτω τη διαδικασία βήμα-βήμα:

1. Ξεκινάμε αφαιρώντας το πώμα του νεροχύτη.
2. Ρίχνουμε 1 φλιτ. λευκό ξίδι και τρίβουμε με μια οδοντόβουρτσα ώστε να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα.
3. Στη συνέχεια φτιάχνουμε μια πάστα καθαρισμού, αναμειγνύοντας μαγειρική σόδα και το απορρυπαντικό πιάτων, ώστε να αφαιρέσουμε τυχόν «σκληρότερα» υπολείμματα φαγητού. Ξεπλένουμε με βραστό νερό.
4. Σειρά έχει ο νεροχύτης. Ρίχνουμε μαγειρική σόδα και λευκό ξίδι μέσα στον σωλήνα του νεροχύτη, αφήνουμε να δράσουν για 15-30 λεπτά και ρίχνουμε βραστό νερό.

Τη διαδικασία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram: