Φρούτα, λαχανικά, καρπάτσιο, μοσχαρίσιο ταρτάρ, σούσι… πολλά είναι τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή έστω λίγο μαγειρεμένα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλες τις τροφές. Για παράδειγμα το χοιρινό ή το αυγό αν καταναλωθούν ωμά ή ακόμη και μισοψημένα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον οργανισμό.

Ας δούμε παρακάτω ποια τρόφιμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τρώμε ωμά και χρειάζεται να μαγειρευτούν καλά πριν τα βάλουμε στο πιάτο μας.

Αλεύρι
Η μητέρα μας είχε απόλυτο δίκιο όταν μας μάλωνε που βουτούσαμε το δάχτυλό μας στο μπολ με τη ζύμη για το κέικ ή τα μπισκότα. Το ωμό αλεύρι μπορεί να φέρει ίχνη βακτηρίων που προκαλούν πεπτικές διαταραχές. Τα βακτήρια στο αλεύρι εξαλείφονται όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους 65°C, οπότε η ψημένη ζύμη είναι ακίνδυνη και μπορούμε άφοβα να απολαύσουμε τις γλυκές και αλμυρές παρασκευές μας με ωάη τη ζύμη από αλεύρι.

Αυγά
Τα αυγά όταν είναι ωμά, ενέχουν κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τα μαγειρεύουμε καλά πριν τα φάμε. Αν επιμένουμε να ακολουθήσουμε μερικές από τις δεκάδες παρασκευές που περιέχουν αυγά ωμά, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι τα αυγά είναι ολόφρεσκα, δηλαδή ημέρας.

Κοτόπουλο και χοιρινό
Ενώ το μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας δεν δημιουργεί προβλήματα και μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα ταρτάρ, δεν ισχύει το ίδιο για το κοτόπουλο και το χοιρινό. Όταν είναι ωμά ή μισομαγειρεμένα, τα κρέατα αυτά μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και εντερικές ασθένειες, όπως η γαστρεντερίτιδα. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή στους χρόνους μαγειρέματος.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και δεν πρέπει να τα τρώμε ωμά. Εξαίρεση αποτελούν τα κοινά λευκά μανιτάρια που μεγαλώνουν μέσα σε μεγάλες μπάλες από σανό και είναι καθαρά και ακίνδυνα. Τα άγρια μανιτάρια, όπως οι μορχέλες πρέπει απαραιτήτως να μαγειρεύονται διότι περιέχουν βλαβερές ουσίες.

Μελιτζάνες
Έχετε δει ποτέ ωμή μελιτζάνα σε σαλάτα; Έχετε αναρωτηθεί το γιατί; Οι μελιτζάνες, όπως και οι πατάτες, περιέχουν επίσης σολανίνη, αν και σε μικρότερη ποσότητα. Για λόγους ασφαλείας, λοιπόν, μαγειρεύουμε πάντα πολύ καλά τις μελιτζάνες.

Πατάτες
Οι αγαπημένες μας πατάτες δεν τρώγονται σίγουρα ωμές ούτε μισομαγειρεμένες. Η αλήθεια είναι ότι περιέχουν μια επικίνδυνη τοξική ουσία, τη σολανίνη, που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά δηλητηρίασης από απλές πατάτες. Η σολανίνη προσβάλλει το πεπτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια ακόμη και νευρολογικά προβλήματα. Η σολανίνη εξαλείφεται πλήρως στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Πράσινα φασόλια
Τα πράσινα φασόλια περιέχουν ένα είδος πρωτεΐνης, τη λεκτίνη, σε σημαντική ποσότητα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Για να είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με το στομάχι μας,, μαγειρεύουμε πάντοτε τα φασόλια σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.

 

Δείτε επίσης:
10 συμβουλές διατροφής για μια καλύτερη ζωή

Τα 5 αγαπημένα κόλπα των σεφ για τέλεια αυγά

Το τέλειο πανάρισμα για κοτόπουλο