Είτε έχετε μια μικρή κουζίνα με λίγους χώρους αποθήκευσης και λίγα ράφια είτε έχετε λίγο μεγαλύτερη, πάντα υπάρχουν πράγματα που χρειάζονται οργάνωση, ώστε να είναι ο χώρος και τακτοποιημένος αλλά και λειτουργικός.

Σας έχουμε συγκεντρώσει 4 πολύτιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε την πιο οργανωμένη κουζίνα:

Ξεκαθάρισμα

Το ξεκαθάρισμα είναι το σημαντικότερο βήμα σε κάθε προσπάθεια τακτοποίησης οποιουδήποτε χώρου του σπιτιού ή του γραφείου μας. Όλοι μας -ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς- έχουμε την τάση να φυλάμε πολλά άχρηστα πράγματα, είτε είναι συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε είτε είναι μαχαιροπίρουνα και κατσαρολικά είτε κούπες και φλιτζάνια που έχουν αλλοιωθεί από την πολλή χρήση… Το πρώτο βήμα, επομένως για να κερδίσουμε χώρο είναι να πετάξουμε, να δωρίσουμε ή να ανακυκλώσουμε ό,τι δεν χρησιμοποιούμε. Όταν το ξεκινήσουμε, σίγουρα θα ανακαλύψουμε πολλά «άχρηστα» πράγματα στους πάγκους, τα ντουλάπια και τα συρτάρια μας.

Αναδιοργάνωση των ντουλαπιών και της τροφοθήκης μας

Για να μην ψάχνουμε για ώρες ένα υλικό, μια συσκευή ή ένα μαγειρικό σκεύος μέσα στα ντουλάπια μας, χρειάζεται σωστή οργάνωση στο εσωτερικό τους. Πώς θα γίνει αυτό; Πρώτον, κάθε ντουλάπι έχει συγκεκριμένα πράγματα: ένα για τις κατσαρόλες και τα ταψιά, άλλο για τις μικροσυσκευές και τα γκάτζετ, άλλο για τα τρόφιμα… Πέρα από αυτό -που το θεωρούμε δεδομένο- αν δεν υπάρχουν χωρίσματα στο εσωτερικό των ντουλαπιών σας, είναι καλό να τα τακτοποιείτε ανάλογα με συχνότητα χρήσης. Δηλαδή τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούνται συνήθως μπαίνουν μπροστά μπροστά ενώ στο βάθος του ντουλαπιού θα βάλετε ό,τι δεν σας είναι πολύ χρήσιμο σε καθημερινή βάση. Το ίδιο και με τα τρόφιμα. Καλό είναι να τα οργανώνετε ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσής τους. Ή ένα θεματικό. Πχ εδώ βάζουμε τα τρόφιμα για το πρωινό, εδώ όλα τα όσπρια και τα ζυμαρικά κοκ.
Τα πάνω πάνω ντουλάπια -που δεν τα φτάνουμε εύκολα και μπορεί να χρειαζόμαστε σκαμπό για να τα φτάσουμε- είναι καλό να τα αφιερώνουμε στα καλά μας ποτήρια και σερβίτσια, τα οποία χρησιμοποιούμε σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Έξυπνα κόλπα οργάνωσης όταν δεν έχουμε πολύ χώρο

Όταν δεν έχουμε πολύ χώρο και δεν υπάρχει και τρόπος να αλλάξουμε το εσωτερικό των ντουλαπιών μας, τότε πρέπει να είμαστε εφευρετικοί και να στραφούμε σε λύσεις που θα μας εξοικονομήσουν χώρο και θα μας βοηθήσουν στην οργάνωση των πραγμάτων μας, με το λιγότερο δυνατό budget. Στα καταστήματα που εξειδικεύονται στην οργάνωση και τη διακόσμηση σπιτιού, ακόμα και στα μεγάλα σουπερμάρκετ, πωλούνται πολλές λύσεις, όπως πχ κουτιά τακτοποίησης, χωρίσματα που μπαίνουν είτε σε ντουλάπια είτε πάνω στον πάγκο (για να βάλετε μπαχαρικά ή άλλα μικρά αντικείμενα), ακόμα και τρόλεϊ για να βάλετε λαχανικά ή την κάβα σας.

Η μέθοδος του «κάθε πράγμα στη θέση του»

Και ποιος δεν θέλει να κινείται σε ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι; Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει ο ίδιος κατά βάθος να το οργανώνει. Το μυστικό για μια τακτοποιημένη και οργανωμένη κουζίνα είναι να υπάρχει για τα πάντα μια συγκεκριμένη θέση και να επιστρέφουν σε αυτή αμέσως μετά τη χρήση τους χωρίς καμία αναβολή. Δηλαδή αυτό που έκαναν παλιά οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας: πλένουμε τα πιάτα αμέσως μετά το δείπνο και τα φυλάμε στη θέση τους, οπότε όλα είναι στην εντέλεια πάντα. Δύσκολο για κάποιος αλλά όχι ακατόρθωτο…