Θέλετε να μάθετε πώς οι ζαχαροπλάστες κάνουν αυτές τις κομψές, λεπτές γραμμές σοκολάτας στα κέικ, τα μάφιν, τα μπισκότα ή τις τούρτες τους; Μήπως όποτε προσπαθείτε να τις φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή πινέλο καταλήγετε να έχετε κομμάτια σοκολάτας αντί για γραμμές; Για να τα καταφέρετε εύκολα και γρήγορα, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια πλαστική σακούλα ζαχαροπλαστικής ή μια σακούλα για κατάψυξη με φερμουάρ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους σοκολάτας, όπως σταγόνες κουβερτούρας και κουβερτούρα, αλλά και σοκολάτα γάλακτος, μαύρη, ακόμα και λευκή.

Πώς να κάνετε γραμμές σοκολάτας

Με σταγόνες κουβερτούρας
Τα μικροκύματα είναι μακράν η πιο γρήγορη και εύκολη μέθοδος για να λιώνετε σοκολάτα. Οι σταγόνες σοκολάτας είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται πολύ σε γλυκά όπως τα chocolate chip cookies. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι σταγόνες έχουν σταθεροποιητές που τις αποτρέπουν από το να λιώνουν και να έχουν την καλύτερη υφή που έχει η λιωμένη κουβερτούρα. Πάντως, για τις γραμμές σοκολάτας μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σταγόνες, οπότε αυτή είναι η διαδικασία:
– Τοποθετήστε τις σταγόνες της σοκολάτας που θα επιλέξετε σε ένα μπολ κατάλληλο για μικροκύματα. Βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων για περιόδους 30 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας ενδιάμεσα με μια σπάτουλα σιλικόνης. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, ώσπου οι σταγόνες να λιώσουν τελείως και να γίνουν ένα λείο και απαλό μείγμα. Αν η λιωμένη σοκολάτα είναι πολύ συμπαγής, ρίξτε μέσα λίγο λάδι καρύδας, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά, μέχρι να είναι τόσο ρευστό, που να μπορεί να περιχυθεί. Αφήστε στην άκρη το μπολ για μερικά λεπτά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
– Χρησιμοποιήστε τη σπάτουλα σιλικόνης για να μεταφέρετε προσεχτικά τη λιωμένη σοκολάτα σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα με φερμουάρ.
– Κόψτε μια μικρή γωνία της πλαστικής σακούλας με ένα ψαλίδι. Αν θέλετε η γραμμή να είναι πιο παχιά, θα κόψετε μια μεγαλύτερη γωνία.
– Χρησιμοποιήστε και τα δύο χέρια για να κρατήσετε σταθερή την πλαστική σακούλα με τη λιωμένη σοκολάτα, με την κομμένη γωνία να κατευθύνεται προς το γλυκό που θέλετε να διακοσμήσετε. Πιέστε ελαφρώς τη σακούλα και κάντε κινήσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω, για να κάνετε γρήγορες γραμμές στην επιφάνεια. Αν διακοσμείτε για παράδειγμα πράγματα όπως μπισκότα, βοηθά να τα τοποθετήσετε απευθείας σε ένα αντικολλητικό χαρτί ή να τα βάλετε πάνω σε μια σχάρα πριν τα περιχύσετε.


Με κουβερτούρα

Όπως ίσως ξέρετε ήδη, τα διαφορετικά είδη σοκολάτας συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο. Οι κουβερτούρες, για παράδειγμα, έχουν διαφορετικές υφές όταν λιώνουν, σε σύγκριση με τις σταγόνες. Αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, το να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο μπεν μαρί είναι ένας άλλος εύκολος και γρήγορος τρόπος να λιώσετε και να περιχύσετε σοκολάτα. Η διαδικασία έχει ως εξής:
– Κόψτε μια κουβερτούρα είτε είναι γάλακτος, σκούρα ή λευκή σε μικρά κομμάτια, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι του σεφ.
– Μεταφέρετε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει (σιγουρευτείτε ότι νερό δεν ακουμπά τον πάτο του μπολ). Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα σιλικόνης για να ανακατεύετε τακτικά τη λιωμένη σοκολάτα, καθώς λιώνει.
– Ανακατεύετε τη σοκολάτα διαρκώς, μέχρι να είναι τελείως λιωμένη, λεία και απαλή. Μεταφέρετε σε ένα μπολ σε μια επιφάνεια εργασίας και αφήστε τη να κρυώσει για μερικά λεπτά.
Από εκεί και πέρα ακολουθείτε τα στάδια όπως και στην περίπτωση των σταγόνων σοκολάτας.