Όπως και αν μας αρέσει να τρώμε το αγαπημένο μας σάντουιτς, το σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε να μουλιάσει όση ώρα το έχουμε στο ψυγείο. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει από την υπερβολική υγρασία των υλικών που προσθέτουμε, την κακή συναρμολόγηση και την ακατάλληλη συσκευασία – αποθήκευση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε πολύ εύκολα να αποφύγουμε αυτές τις παγίδες με μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Το ψωμί
Το σωστό ψωμί είναι to άλφα και το ωμέγα για ένα καλό σάντουιτς, ειδικά όταν δεν θέλουμε να μουλιάσει από όλα αυτά που θα προσθέσουμε στο εσωτερικό του, όπως σε ένα σάντουιτς γεμιστό με κοτοσαλάτα.
Ψωμί του τοστ: Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε συσκευασμένο ψωμί για τοστ, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φρυγανίσουμε ελαφρά μόνο τη μία πλευρά του ψωμιού στην της τοστιέρα. Όταν ψηθεί θα γίνει πιο συμπαγής και αυτή την φρυγανισμένη πλευρά την βάζουμε προς τα μέσα, γιατί έτσι το ψωμί θα διατηρηθεί πιο στεγνό ακόμη και αν έχουμε προσθέσει καποια ρευστά συστατικά όπως μαγιονέζα κ.λπ.
Φρυγανισμένο: Όποιο είδος ψωμιού και αν αποφασίσουμε να φρυγανίσουμε για το σάντουιτς, δεν ξεχνάμε ότι πριν προσθέσουμε τα συστατικά στο εσωτερικό του πρέπει να το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ωστόσο, αν αφήσουμε το ζεστό ψωμί σε ένα πιάτο ή επάνω στον πάγκο της κουζίνας, τότε το ψωμί θα μουσκέψει από τους υδρατμούς και θα χάσει την τραγανή υφή του. Ο καλύτερος τρόπος για να κρυώσει είναι να το τοποθετήσουμε επάνω σε μια σχάρα, που θα επιτρέπει στον κρύο αέρας να κυκλοφορεί σωστά.
Φέτες: Αν έχουμε ένα φρέσκο καρβέλι ψωμί, μπορούμε πολύ εύκολα να ετοιμάσουμε ένα χορταστικό σάντουιτς με εντυπωσιακή εμφάνιση. Κόβουμε μόνοι μας τις φέτες και έχουμε ένα ωραίο συμπαγές ψωμί για ένα πλούσιο σάντουιτς που θα διατηρήσει τη μάζα του στεγνή.
Οι γεμίσεις
Αφού προετοιμάσαμε σωστά το ψωμί για ένα το τέλειο σάντουιτς, ήρθε η ώρα να δούμε και το περιεχόμενο.
Πίκλες: Οι γεμίσεις που περιλαμβάνουν τουρσιά, ελιές, πιπεριές και κάθε συστατικό διατηρημένο σε άλμη, χρειάζονται ένα προσεκτικό σκούπισμα με χαρτί κουζίνας ώστε να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία πριν τα βάλουμε στο σάντουιτς.
Ντομάτες: Όπως και με τα τουρσιά έτσι και με τις ντομάτες σε φέτες – ίσως η πιο δημοφιλής προσθήκη για σάντουιτς – φροντίζουμε να αφαιρούμε τα πολλά υγρά. Αν έχουμε χρόνο, αλατίζουμε τις κομμένες τομάτες και τις αφήνουμε λίγο για να βγάλουν τα ζουμιά. Μετά τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και είναι έτοιμες να μπουν στο ψωμί μας.
Λαχανικά: Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα μαρούλια και όποια άλλα λαχανικά προτιμάμε και μπορούμε να τα βάλουμε ανάμεσα στο ψωμί και στη γέμιση, ώστε να αποτρέψουμε το μούλιασμα του σάντουιτς.
Το περιτύλιγμα
Τώρα που ετοιμάσαμε ένα σούπερ σάντουιτς ήρθε η στιγμή να το τυλίξουμε για τη δουλειά, το σχολείο, ή απλά για αργότερα. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξέρουμε μερικά tips για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Αλουμινόχαρτο και μεμβράνη: Τα δύο αυτά είδη συσκευασίας τροφίμων είναι αδιαπέραστα υλικά που όχι μόνο εμποδίζουν το σάντουιτς να «αναπνεύσει», αλλά επιπλέον δεν απορροφούν όποια υγρασία έχει υπάρχει ήδη. Τα πλαστικά και γυάλινα δοχεία αποθήκευσης κάνουν το ίδιο, και δεν είναι κατάλληλα.
Λαδόκολλα: Το αντικολλητικό χαρτί που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο είναι ελαφρώς πορώδες και απορροφά τμήμα της υγρασίας που δεν απορροφούν άλλα υλικά. Για σιγουριά χρησιμοποιούμε την τεχνική διπλής περιτύλιξης: Τυλίγουμε το σάντουιτς σε μία στρώση χαρτιού, το κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια το τυλίγουμε ξανά.
Μεταφορά: Εάν έχουμε να αποθηκεύσουμε περισσότερα από ένα σάντουιτς τα τακτοποιούμε στο ψυγείο κάθετα και δεν τα στοιβάζουμε το ένα επάνω στο άλλο γιατί από το βάρος θα χάσουν το σχήμα τους και θα βγάλουν ζουμιά.
Αν είσαι λάτρης του εύκολου φαγητού, δες ακόμα 8 τρόπους να αναβαθμίσεις το καθημερινό τοστ.