Τα ψάρια μας δίνουν πάντα μια μεγάλη ποικιλία από υπέροχα πιάτα, αρκεί να ξέρουμε να τα μαγειρέψουμε σωστά. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να τα ψήσουμε στο γκριλ ή ακόμα καλύτερα στα κάρβουνα αν διαθέτουμε μπάρμπεκιου, που όπως είναι φυσικό όλοι προτιμάμε γιατί είναι πολύ νόστιμα. Και ενώ νομίζουμε ότι το ψήσιμο στο μπάρμπεκιου είναι εύκολη υπόθεση, υπάρχουν μικρά μυστικά για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσουμε καθαρίζουμε τη σχάρα με μια βούρτσα και τη λαδώνουμε επιμελώς. Μόλις ανάψουμε τη φωτιά, αφήνουμε να τη σχάρα να κάψει καλά.

Ψάρι σε φέτες

Ο ξιφίας, ο τόνος και ο σολομός είναι από τα ψάρια που μαγειρεύονται ωραία στη φωτιά, καθώς οι συμπεριφέρονται σαν μπριζόλα όταν ψήνονται στη σχάρα. Συνήθως έχουν μέτρια έως υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι σφιχτές και πυκνές, χαρακτηριστικά που κάνουν τις φέτες εύκολες στον χειρισμό και πάντα μαγειρεύονται καλά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να απλά να αλατοπιπερώσουμε πριν το ψήσιμο.

Φιλέτο ψαριού

Σφυρίδα, πέρκα, γλώσσα, φιλέτο σολομού και πολλά άλλα ψάρια που φιλετάρονται γίνονται υπέροχα στο μπαρμπεκιου. Στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα και τα αλατοπιπερώνουμε. Αν τα μαγειρεύουμε με το δέρμα, τότε τοποθετούμε την πλευρά αυτή προς τα κάτω στη σχάρα για να γίνει τραγανή.

Ολόκληρο ψάρι

Ωραία τα φιλεταρισμένα ψάρια και οι φέτες, όμως ολόκληρο το ψάρι έχει άλλη νοστιμιά, καθώς διατηρείται ζουμερό. Στα συν και η όμορφη παρουσίαση. Μπορούμε να ψήσουμε οποιοδήποτε ψάρι ολόκληρο, αρκεί να χωράει στη σχάρα.

Καθαρίζουμε καλά το ψάρι και αφαιρούμε τα εντόσθια. Μπορούμε να γεμίσουμε την κοιλότητα με φέτες λεμονιού ή άλλων εσπεριδοειδών και κλωνάρια μυρωδικών όπως θυμάρι για να δώσουμε έξτρα άρωμα.

Όπως και με τα φιλέτα, στεγνώνουμε τα ψάρια και τα αλατοπιπερώνουμε πριν τα ψήσουμε. Τοποθετούμε το ψάρι επάνω στην καυτή σχάρα και προσέχουμε την ένταση της φωτιάς για να μην το αρπάξει. Για να το γυρίσουμε, ελέγχουμε με μια σπάτουλα αν αν έχει απελευθερωθεί και δεν κολλάει στη σχάρα. Αν δεν έχει απελευθερωθεί τότε χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από αυτή την πλευρά. Μόλις απελευθερωθεί, γυρίζουμε απαλά και το αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμα, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Και επειδή μετά το φαγητό θέλουμε φρουτάκι, ας δούμε και τα καλοκαιρινά φρούτα που μπορούμε να ψήσουμε στο μπάρμπεκιου.