Το μαρούλι είναι ένα αγαπημένο μας υλικό για σαλάτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, αν έχετε παρατηρήσει πως δεν διατηρείται για περισσότερες από λίγες ημέρες στο ψυγείο, αυτό μάλλον οφείλεται στον λάθος τρόπο αποθήκευσής του καθώς αν το πλένετε, το κόβετε και το βάζετε στο ψυγείο, τότε μειώνετε κατά πολύ τον χρόνο ζωής του.

Να το πλύνω ή όχι πριν το βάλω στο ψυγείο;

Το μαρούλι, η λόλα, όπως και το άισμπεργκ και το λάχανο, διατηρούνται για περισσότερο καιρό φρέσκα αν δεν κοπούν και δεν πλυθούν. Καλύτερα, λοιπόν, να πλένετε τα φύλλα τους, μόνο όταν είναι να τα χρησιμοποιήσετε.

Πώς να το αποθηκεύσω στο ψυγείο;

Αφού το βγάλετε από τη σακούλα, αφαιρέστε τα φύλλα που έχουν μαυρίσει, τυλίξτε το με λίγο χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε το  στο συρτάρι του ψυγείου με τα υπόλοιπα λαχανικά. Το χαρτί θα απορροφήσει την υγρασία του μαρουλιού και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μείνει φρέσκο από μία έως τρεις εβδομάδες.

Αν θέλετε να βάλετε στο ψυγείο μόνο κάποια φύλλα από το μαρούλι, τότε μπορείτε να το βάλετε σε ένα δοχείο αποθήκευσης που κλείνει αεροστεγώς. Αν βάλετε χαρτί κουζίνας στον πάτο του τάπερ, τότε θα απορροφήσει την υγρασία από τα φύλλα και με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό. Αν θέλετε να το αποθηκεύσετε με τη σακούλα του, τότε τοποθετήστε μία χαρτοπετσέτα μέσα στη σακούλα και κλείστε την με ένα κλιπ. Αν την αντικαταστείτε καθημερινά, τότε θα δείτε πως θα επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής του μαρουλιού.

Το iceberg και το λάχανο

Σίγουρα διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο καιρό αν δεν τα πλύνουμε, όμως, σε αντίθεση με το μαρούλι, δεν είναι εύκολο να κόβουμε φύλλα μόνο όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, όταν πλύνετε και κόψετε το λάχανο και το άισμπεργκ για τη σαλάτα σας, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα για την αποθήκευσή τους στο ψυγείο. Δηλαδή, σε ένα δοχείο αποθήκευσης τοποθετήστε τα κομμένα φύλλα τους με λίγο χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφάται η υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά έως και τρεις εβδομάδες.