Το ρόδι είναι το φρούτο που δεν μπορούμε να βάλουμε σε καλούπια, γι’ αυτό κι εμείς το κλείνουμε σε βαζάκια. Η ελαφριά οξύτητα, η διακριτική γλύκα του και το ρουμπινί χρώμα, χαρίζουν στη μαρμελάδα πλούσια γεύση. Είναι το πιο elegant δώρο του φθινοπώρου και του χειμώνα για το πρωινό, τα τυριά ή ένα τραπέζι που θέλει κάτι ιδιαίτερο χωρίς υπερβολή.

Η διαδικασία είναι λίγο μπελαλίδικη, όμως με λίγη υπομονή και φλούδα λεμονιού, το πιο συμβολικό φρούτο της χρονιάς μεταμορφώνεται σε ένα έδεσμα ξεχωριστό. Το αποτέλεσμα; Διαύγεια εντυπωσιακή, γεύση γεμάτη ένταση και χαρακτήρα, και μια στιβαρή επίγευση που αφήνει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

ρόδι

Πώς φτιάχνουμε μαρμελάδα ρόδι

Υλικά

2 κιλά σπόρια από ρόδια
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι ακέρωτο
1 φακελάκι φυσική πηκτίνη
2 φύλλα αρμπαρόριζας ή κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι (προαιρετικά)

Η διαδικασία βήμα – βήμα

Βήμα 1: Πλένουμε τα ρόδια και αφαιρούμε προσεκτικά τα σπόρια. Τα τοποθετούμε σε ένα τουλπάνι, το οποίο δένουμε και βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Βήμα 2: Τοποθετούμε το τουλπάνι σε σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα και αφήνουμε να στραγγίσει τους χυμούς του για 3-4 ώρες. Δεν το πιέζουμε, για να παραμείνει ο χυμός διάφανος.

Βήμα 3: Ζυγίζουμε τον χυμό και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Ρίχνουμε και λίγη φλούδα λεμονιού για να μη ζαχαρώσει η μαρμελάδα.

Βήμα 4: Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ξαφρίζουμε συνεχώς για να κρατήσουμε το σιρόπι καθαρό και διάφανο.

Βήμα 5: Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε την πηκτίνη και συνεχίζουμε το βράσιμο, εξακολουθώντας να ξαφρίζουμε.

Βήμα 6: Στύβουμε 2-3 σταγόνες λεμόνι, αφαιρούμε τη φλούδα και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση πριν σβήσουμε τη φωτιά.

Βήμα 7: Εν τω μεταξύ, έχουμε αποστειρώσει τα βάζα μας στον φούρνο. Τα γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα, τα κλείνουμε αμέσως και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.

Διαβάστε επίσης

Πικάντικη μαρμελάδα με λωτούς, τοματίνια και κακάο nibs

Σπιτική μαρμελάδα μανταρίνι με τρία υλικά