Ο λεκές από κέτσαπ πάνω στο αγαπημένο μας ρούχο, θα μπορούσε ίσως να φανεί αρκετός για να χαλάσει τη διάθεσή μας κατά την πρωινή ή βραδινή μας έξοδο. Ειδικά αν αυτό το ρούχο είναι από ευαίσθητο ύφασμα ή εάν οι οδηγίες πλυσίματός του είναι ιδιαίτερα απαιτητικές ή ακόμα χειρότερα, εξειδικευμένες. Καθότι όμως δε θέλουμε και δε πρέπει να αφήσουμε τον λεκέ αυτό να μας στερήσει τη δυνατότητα να περάσουμε καλά με την παρέα μας, μπορούμε εύκολα να αντιμετωπίσουμε μία τέτοιου είδους αισθητική «τραγωδία» ακολουθώντας μία σειρά από εύκολα και κυρίως αποτελεσματικά βήματα ώστε να χαρούμε ξανά το λατρεμένο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας, σαν καινούργιο.

Η αλήθεια είναι ότι λεκέδες από ντομάτα, κέτσαπ ή ακόμα και από κρασί είναι ίσως από τους συνηθέστερους λεκέδες με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι. Δύσκολοι και απαιτητικοί λεκέδες που όμως αν ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα λίγο πριν την πλύση του ρούχου μας στο πλυντήριο, το πιθανότερο είναι να τους εξολοθρεύσουμε πλήρως και αποτελεσματικώς.

Τα βήματα για να απαλλαγούμε από τον ενοχλητικό λεκέ της κέτσαπ

  • Πιέζουμε με μία χαρτοπετσέτα, δυνατά, πάνω στο λεκέ αποφεύγοντας να τον τρίψουμε και να τον απλώσουμε ακόμα περισσότερο πάνω στο ύφασμα.
  • Γυρίζουμε το ρούχο ανάποδα (διασφαλίζοντας έτσι ότι το κρύο νερό θα σπρώξει τον λεκέ προς τα έξω) και ξεπλένουμε τοπικά με κρύο νερό (θα πλυθεί και με ζεστό νερό αργότερα, αλλά σε αυτή τη φάση το ζεστό νερό θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα).
  • Έπειτα, εφαρμόζουμε υγρό απορρυπαντικό ρούχων απευθείας πάνω στον λεκέ. Χρησιμοποιούμε ιδανικά ένα απορρυπαντικό που περιέχει ένζυμα που καταπολεμούν τους λεκέδες. Τρίβουμε το απορρυπαντικό στον λεκέ ακολουθώντας απαλές κυκλικές κινήσεις. Το αφήνουμε να καθίσει για περίπου 5΄-10΄και έπειτα ξεπλένουμε.
  • Τέλος, τοποθετούμε το ρούχο στον κάδο του πλυντηρίου και πλένουμε ακολουθώντας τις ενδεδειγμένες οδηγίες πλύσης. Εάν και μετά την πλύση ο λεκές επιμένει, επαναλαμβάνουμε την πλύση πριν το ρούχο προλάβει να στεγνώσει. Πριν το κάνουμε όμως αυτό, καλύπτουμε τοπικά τον λεκέ με λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων και έπειτα το πλένουμε μόνο τους στο πλυντήριο.

Tip
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι το σημαντικότερο όλων είναι να δράσουμε γρήγορα. Όσο περισσότερο μένει πάνω στο ύφασμα ο λεκές τόσο πιο επίμονος μπορεί να γίνει.