Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κανείς με αυτή τη δήλωση, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το Αγιωργίτικο αποτελεί την περισσότερο φυτεμένη κόκκινη ποικιλία σταφυλιού στην Ελλάδα ενώ στα ράφια βρίσκουμε πλέον ένα τεράστιο εύρος Αγιωργίτικων με διαφορετικές προσωπικότητες και εξίσου διαφορετικές τιμές. Σε πολύ αδρές γραμμές, διαμορφώνονται δύο τάσεις, με την ανοξείδωτη δεξαμενή να αναδεικνύει το φρούτο –κυρίως κεράσι, βύσσινο και φράουλα– και τη φρεσκάδα της ποικιλίας και το δρύινο βαρέλι ανάλογα με το είδος και τη διάρκεια παραμονής, να προσθέτει μπαχαρένια αρώματα, πολυπλοκότητα και όγκο, τις περισσότερες φορές όμως και αρκετά ευρώ επιπλέον στην τιμή. Πάντως, αν με δύο λέξεις θέλαμε να χαρακτηρίσουμε το Αγιωργίτικο αυτές θα ήταν «βελούδινη δύναμη». Παρακάτω θα βρείτε 20 προτάσεις μέσα από μια προσωπική και ενδεχόμενως αντιπροσωπευτική επιλογή:

Αγιωργίτικο 2023
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Παραγωγός: Οινοποιείο Ζαχαριά
Τυπική έκφραση φρέσκου Αγιωργίτικου δεξαμενής, από ένα οινοποιείο της Νεμέας, που τα τελευταία χρόνια έχει σαφή ποιοτικό προσανατολισμό, ακόμα και στη χαμηλή κατηγορία τιμής. Φωτεινό κόκκινο χρώμα, με ιώδεις ανταύγειες και ζωηρό φρούτο στη μύτη σε τόνους φράουλας, κερασιού και βύσσινου. Ευκολόπιοτο στο στόμα, με λεπτές τανίνες, καλό φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €7 στο ράφι


Νεμέα 2022 Unoaked
Νεμέα ΠΟΠ, Παραγωγός: Κτήμα Σπυρόπουλου
Ένα εξαίρετο δείγμα Νεμέας ΠΟΠ, χωρίς βαρέλι, μας προσφέρει το Κτήμα Σπυρόπουλου, από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του στην Αρχαία Νεμέα. Πορφυροκόκκινο χρώμα με νεανικές ανταύγειες και εκφραστική μύτη κερασιού, γλυκού βύσσινου και βιολέτας, με απαλές φυτικές νύξεις. Λεπτό, ευγενικό στο στόμα, με ήπιες τανίνες, ωραίο φρούτο, πικάντικη οξύτητα και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου €10 στο ράφι

Νεμέα ΠΟΠ 2021
Παραγωγός: Οινοποιείο Λαντίδη
Περασμένη για 14 μήνες από δρύινο βαρέλι, αυτή η Νεμέα που υπογράφει η οικογένεια Λαντίδη έρχεται με σκούρο, πορφυροκόκκινο χρώμα και γλυκό μπουκέτο αρωμάτων, όπου εναλλάσσονται μαρμελάδα φράουλας, γλυκό κεράσι και φραγκοστάφυλο, σε υπόστρωμα ξύλου και μπαχαρικών. Ισορροπημένο άγγιγμα στο στόμα, με στρογγυλεμένες τανίνες, φρούτο, λογισμένη οξύτητα και θερμό τελείωμα.
Τιμή: περίπου €11 στο ράφι

 

Νεμέα ΠΟΠ
Παραγωγός: Οινοποιείο Τρουπής
Ορεινοί αμπελώνες στα 720 μέτρα, στο χωριό Ψάρι, ιθαγενείς ζύμες και ελάχιστες παρεμβάσεις ορίζουν την προσωπικότητα αυτής της ιδιαίτερης Νεμέας. Κόκκινο χρώμα, με αρκετό μοβ ακόμα, αρώματα βύσσινου, κερασιού και άγριας φράουλας σε λεπτό φόντο ξύλου, δροσερή παρουσία στο στόμα, με τονισμένη οξύτητα, μαλακές τανίνες, φρέσκο φρούτο και ωραίο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €19,50 στο ράφι

 

Κτήμα Δρυόπη Réserve 2019
Νεμέα ΠΟΠ Παραγωγός: Δρυόπη Οινοποιητική
Με την υπογραφή του Γιάννη Τσέλεπου, αυτή η Νεμέα από το χαρισματικό αμπελοτόπι Κούτσι εκφράζει την πιο πληθωρική πλευρά του Αγιωργίτικου. Βαθύ πορφυρό χρώμα και σύνθετο μπουκέτο στη μύτη με αρώματα μέντας, δρυός, μπαχαρικών, ξερού δαμάσκηνου και κερασιού. Στιβαρό και γεμάτο στο στόμα, με άφθονο φρούτο, καλοδουλεμένες τανίνες, βάθος, πολυπλοκότητα και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €18 στο ράφι

Château Julia Αγιωργίτικο 2021
Δράμα ΠΓΕ Παραγωγός: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Πορφυροκόκκινο χρώμα, με ιώδεις ανταύγειες, συμπυκνωμένα αρώματα μαρμελάδας φράουλας και κερασιού στη μύτη, όπου συναντούν νότες γλυκών μπαχαρικών και πιπεριού, σε διακριτικό, φόντο ξύλου και στόμα που παντρεύει τη δύναμη με τη χάρη, προσφέροντας άφθονο φρούτο, στρογγυλές, αλλά σφιχτοδεμένες τανίνες και επίγευση με διάρκεια.
Τιμή: περίπου €21,50 στο ράφι

Daemon 2017
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Παραγωγός: Οικογένεια Ιερόπουλου
Ένα Αγιωργίτικο που θυμίζει Βουργουνδία, με το βαθύ ρουμπινί χρώμα του και το ελκυστικό μπουκέτο αρωμάτων ξερού δαμάσκηνου, μαρμελάδας κεράσι, καφέ, φρυγανισμένου ψωμιού και μπαχαρικών, αλλά κυρίως με τη γεμάτη παρουσία του στο στόμα που συνδυάζει δύναμη και κομψότητα, με σχετικά σφιχτές ακόμα τανίνες, ικανή οξύτητα, φρούτο και πολύ μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου €43 στο ράφι

Ηγεμών 2007
Νεμέα ΠΟΠ Grande Réserve Παραγωγός: Κτήμα Νέμειον
Μια Νεμέα, που εξερευνά τα όρια παλαίωσης του Αγιωργίτικου. Εξελιγμένο κόκκινο χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες και πολυσύνθετο μπουκέτο με αρώματα ξερού δαμάσκηνου, ξερής βιολέτας, κερασιού σε σοκολάτα, γλυκών μπαχαρικών, φίνου δέρματος και βανίλιας. Στο στόμα δείχνει να υποχωρεί ελαφρά το φρούτο, αφήνοντας ακάλυπτες τις τανίνες, παρά ταύτα παραμένει ένα ενδιαφέρον κρασί.
Τιμή: περίπου €45 στο ράφι

Νεμέα ΠΟΠ 2019
Παραγωγός: Κτήμα Μπίζιος
Από τους ιδιόκτητους βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες του, στο ψηλότερο σημείο της ζώνης ΠΟΠ, ο Ηλίας Μπίζιος προτείνει μια Νεμέα με πορφυροκόκκινο χρώμα και ελκυστική σύνθεση αρωμάτων δρυός, βανίλιας, ψημένου μπέικον, μαρμελάδας κεράσι και πράσινων φραγκοστάφυλων. Στο στόμα οι τανίνες στρογγυλεύουν όμορφα, υποστηριζόμενες από φρούτο και νεύρο, σε ένα σύνολο με θέρμη, όγκο και διάρκεια.
Τιμή: περίπου €17 στο ράφι

Themelio 2021
Νεμέα ΠΟΠ Réserve Παραγωγός: Κτήμα Γκόφα
Ένας προνομιακός αμπελώνας στο Κούτσι, ιθαγενείς ζύμες και 12μηνη τουλάχιστον παλαίωση σε μεγάλα δρύινα βαρέλια διαμορφώνουν τον χαρακτήρα αυτής της Νεμέας, με το βαθύ ρουμπινί χρώμα, το εκφραστικό φρούτο στη μύτη, όπου το ξύλο «ακούγεται» ως μακρινός απόηχος και λεπτοδουλεμένες τανίνες στο στόμα, ζουμερό φρούτο και οξύτητα, σε μια ισορροπημένη σύνθεση.
Τιμή: περίπου €16 στο ράφι

Κτήμα Γαίας 2020
Νεμέα ΠΟΠ, Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική
Η πρώτη μακράς παλαίωσης Νεμέα ΠΟΠ συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το βαθυκόκκινο-ιώδες χρώμα της, το πολυεπίπεδο αρωματικό μπουκέτο σε «αποχρώσεις» κερασιών, κόκκινων φραγκοστάφυλων, μούρων, πασχαλιάς, τοστ και μπαχαρικών, αλλά και το θερμό, σαρκώδες στόμα, με το ζουμερό φρούτο, τις «λουστραρισμένες» τανίνες, την ισορροπημένη δομή, τη διακριτική οξύτητα και το πολύ μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου €28 στο ράφι

Οίνος 2018
Νεμέα ΠΟΠ, Παραγωγός: Οικογένεια Παρπαρούση
Εδώ και χρόνια, η οικογένεια Παρπαρούση προσφέρει με τον Επιλεγμένο Οίνο, που παλαιώνει για 24 μήνες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, μια ξεχωριστή έκφραση της Νεμέας, εστιάζοντας στη συνολική ισορροπία και την κομψότητα. Φωτεινό ρουμπινί χρώμα, φινετσάτη σύνθεση κόκκινων φρούτων, βανίλιας και μπαχαρικών, αρμονικό στόμα με ολοστρόγγυλες τανίνες, φρούτο και μακριά επίγευση.
Τιμή: περίπου €24 στο ράφι

DCIM100MEDIA

Παλαιά Κλήματα 2015
Νεμέα ΠΟΠ, Παραγωγός: Κτήμα Παπαϊωάννου
Παρακαταθήκη του σπουδαίου αμπελουργού και πρωτοπόρου οινοποιού Θανάση Παπαϊωάννου, που «έφυγε» το 2019, αυτή η Νεμέα προέρχεται από κλήματα ηλικίας άνω των 40 ετών και έχει παλαιώσει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Βαθύ πορφυρό χρώμα, πυκνά αρώματα φρούτων σε πικάντικο υπόστρωμα πιπεριού, χυμώδες στόμα, με δύναμη, θέρμη, αισθητές τανίνες και μεγάλη διάρκεια.
Τιμή: περίπου €20 στο ράφι

Ammos Terra Leone 2021
Νεμέα ΠΟΠ, Παραγωγός: Κτήμα Παλιβού
Για τους εραστές των δυνατών συγκινήσεων, μια Νεμέα 18μηνης παλαίωσης σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Πορφυρό κόκκινο χρώμα, συμπυκνωμένο αρωματικό μπουκέτο με δαμάσκηνο και κεράσι σε αλκοόλ, μαρμελάδα φράουλα, φρυγανισμένο ψωμί, καφέ και πιπεράτα μπαχαρικά. Σχεδόν «γλυκό» άγγιγμα στο ισορροπημένο στόμα, καλά δουλεμένες τανίνες και πολύ μακρύ, θερμό τελείωμα.
Τιμή: περίπου €18 στο ράφι

Grande Cuvée 2020
Νεμέα ΠΟΠ, Παραγωγός: Οινοποιία Σκούρας
Από πολύ ορεινούς αμπελώνες, περίτεχνη οινοποίηση και 12μηνη παλαίωση σε καινούρια δρύινα βαρέλια, αυτή η ανατρεπτική Νεμέα ξεχωρίζει για το βαθύ ρουμπινί χρώμα και την ευχάριστη μύτη πετροκέρασου, φραγκοστάφυλων, καψαλισμένου ψωμιού, βοτάνων και μπαχαρικών. Ισορροπεί άψογα στο στόμα ανάμεσα στη δύναμη και τη φινέτσα, με ικανή οξύτητα, ευγενικές τανίνες, φρούτο και μεγάλη διάρκεια.
Τιμή: περίπου €21 στο ράφι

Le Sang de la Pierre 2021
Νεμέα ΠΟΠ, Παραγωγός: Οινοποιία Αϊβαλής
Συμπαγές πορφυροκόκκινο χρώμα, με ιώδεις ανταύγειες, σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων, που θυμίζει κεράσι γλυκό, φράουλα, φραμπουάζ, βύσσινο σε αλκοόλ, μπαχάρι, πιπέρι, σοκολάτα και βανίλια, ευγενικές τανίνες στο στόμα, πλούσιο φρούτο, θέρμη, όγκος, νεύρο και πολύ μεγάλη διάρκεια για μία από τις κορυφαίες εκφράσεις του Αγιωργίτικου Νεμέας, από το ξερικό αμπελοτόπι Τραγάνες.
Τιμή: περίπου €31 στο ράφι

Emphasis Αγιωργίτικο 2019
Δράμα ΠΓΕ, Παραγωγός: Κτήμα Παυλίδη
Το Κτήμα Παυλίδη αποδίδει εξαιρετικά τον χαρακτήρα του Αγιωργίτικου, όπως εκφράζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της Δράμας. Βαθύ πορφυρό χρώμα, που διατηρεί ακόμα ιώδεις ανταύγειες, πλούσιο αρωματικό μπουκέτο σε τόνους γλυκού κεράσι, δαμάσκηνου, μούρων, βανίλιας, μπαχαρικών, καφέ και δυόσμου, γεμάτο στόμα, με αναμενόμενα σφιχτές τανίνες, θέρμη, δύναμη, πυκνό φρούτο και πικάντικο, μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου €18,50 στο ράφι

Νεμέα ΠΟΠ Grande Réserve 2017
Παραγωγός: Σεμέλη Α.Ε.
Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα της Σεμέλης στο Κούτσι, αυτή η Νεμέα Grande Réserve έρχεται με συμπαγές πορφυροκόκκινο χρώμα και όμορφα εξελιγμένο μπουκέτο, με ώριμα κόκκινα φρούτα, βιολέτες, σοκολατάκια μέντας, φρυγανισμένο ψωμί, βότανα και βανίλια. Στο στόμα ώριμες τανίνες, άφθονο φρούτο και πλούσια αλκοόλη συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο, με δύναμη, θέρμη, πολυπλοκότητα και πολύ μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου €21 στο ράφι

Κόκκινο σε Μαύρο 2022
Νεμέα ΠΟΠ, Παραγωγός: Κ. Μητραβέλας
Ο Κωνσταντίνος Μητραβέλας προτείνει μια καλοφτιαγμένη εκδοχή Νεμέας ΠΟΠ δεξαμενής, με ένδυμα κόκκινο σκούρο και πυκνές ιώδεις αντανακλάσεις, ενώ στη μύτη «ξεχειλίζει» από φρούτα, όπως το κεράσι, το βύσσινο, η αγριοφράουλα και ο χυμός ροδιού. Φρέσκο στο στόμα, με λεπτές τανίνες, άφθονο φρούτο και αρκετή οξύτητα που ισορροπεί τους 13,5 βαθμούς της αλκοόλης.
Τιμή: περίπου €10 στο ράφι