Τα κεράσια είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, αλλά το καθάρισμά τους μπορεί να γίνει βάσανο. Τα χέρια βάφονται, ο πάγκος γεμίζει κόκκινες πιτσιλιές και συχνά το φρούτο διαλύεται μέχρι να βγει το κουκούτσι. Υπάρχει όμως ένα απλό και πανέξυπνο κόλπο που υπόσχεται να μας γλιτώσει από όλη αυτή τη διαδικασία.

Η διαδικασία είναι λίγο έως πολύ γνώριμη και απλή. Πρέπει να ξεπλύνουμε με άφθονο νερό τα κεράσια ή τα βύσσινα, να αφαιρέσουμε τα κοτσάνια και αφού στραγγίσουν καλά σε ένα σουρωτήρι. στη συνέχεια να τα βάλουμε σε ένα μπολ με καπάκι και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες.

Μόλις παγώσουν καλά, μπορούμε να τα βγάλουμε από την κατάψυξη και να χρησιμοποιηθούν όπως είναι ή να μείνουν για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς και να ξεκολλήσουν μεταξύ τους. Τότε μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια εύκολα, χωρίς να ματώσουν ή να λερώσουν, ενώ διατηρούν τέλεια τη γεύση και την υφή τους.

Σε αυτό το στάδιο, το μόνο που χρειάζεται είναι η βοήθεια του ειδικού εξωλκέα κουκουτσιών, που πλέον βρίσκουμε σε όλα τα supermarket σε διάφορες εκδοχές, από μικρό εργαλείο μέχρι χειροκίνητο όπως τους αποφλοιωτές. Έτσι, τα κουκούτσια ξεχωρίζουν με ελάχιστη πίεση, τα φρούτα διατηρούν το σχήμα τους, δεν λιώνουν στα χέρια και το σημαντικότερο: δεν χάνουν τους πολύτιμους χυμούς.

Αυτή η μέθοδος λύνει κυριολεκτικά τα χέρια σε κάθε νοικοκυριό που αγαπά τα κεράσια αλλά βαριέται το καθάρισμα και είναι ιδανική όχι μόνο για όσους θέλουν να τα καταναλώσουν χωρίς να σταματούν κάθε λίγο για τα κουκούτσια, αλλά και για όσους ετοιμάζουν γλυκά κουταλιού, κομπόστες, ζελέ, μαρμελάδες και σάλτσες. Μπορούμε να επεξεργαστούμε τα φρούτα γρήγορα και καθαρά, χωρίς χυμούς να τρέχουν παντού και χωρίς να χρειαστούμε ειδικά εργαλεία. Δοκίμαστέ τη μία φορά και θα σας γίνει συνήθεια.

Διαβάστε επίσης

Πώς αποθηκεύουμε τα κεράσια χωρίς να μαλακώσουν;