Εξωτικό μάνγκο, θρεπτικοί χουρμάδες, μπόλικοι ξηροί καρποί και ινδοκάρυδο μπλέκονται γλυκά για να δώσουν πεντανόστιμες μπουκιές ενέργειας. Δεν περιέχουν ζάχαρη, αφού ο χουρμάς και το μάνγκο λειτουργούν ως φυσικά γλυκαντικά και περιέχουν υλικά πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Ό, τι δηλαδή χρειαζόμαστε από ένα θρεπτικό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Ετοιμάζουμε τις πιο νόστιμες μπουκιές ενέργειας για το καλοκαίρι, εύκολα και γρήγορα, σε 2 εκδοχές -ψημένες ή ωμές- για να διαλέξουμε την αγαπημένη μας.

Δείτε παρακάτω τις συνταγές:

Energy balls με μάνγκο, χουρμάδες και καρύδα
Υλικά για 17 μερίδες
50 γρ. ακατέργαστα καρύδια (ή κάσιους ή αμύγδαλα ή μείγμα από αυτά)
155 γρ. αποξηραμένο μάνγκο χωρίς ζάχαρη
10 ολόκληρους χουρμάδες
27 γρ. αποξηραμένη καρύδα χωρίς ζάχαρη λεπτοκομμένη
ξύσμα από 1 μέτριο λάιμ (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 176°C και τοποθετούμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψί. Τους ψήνουμε για 8-12′ ή μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα και να αρχίσει να αναδύεται ένα ευχάριστο άρωμα στο ψήσιμο. Στη συνέχεια τους βγάζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.

Εν τω μεταξύ, προσθέτουμε το αποξηραμένο μάνγκο σε ένα μπολ και το βυθίζουμε σε χλιαρό νερό (δεν πρέπει να παραλείψουμε αυτό το βήμα αλλιώς θα είναι πολύ σκληρά για να αναμειχθούν). Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 5-7 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε, τα τοποθετούμε πάνω σε μια πετσέτα και τα στεγνώνουμε καλά. Τα βάζουμε στην άκρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για να μουλιάσουμε τους χουρμάδες.

Βάζουμε σε έναν πολυκόφτη τους ξηρούς καρπούς και τους αναμειγνύουμε μέχρι να γίνουν αλεύρι. Τους αφαιρούμε από το μπολ και τους αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και το μάνγκο στον επεξεργαστή τροφίμων και τα αναμειγνύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια χοντρή πάστα σαν κολλώδες ζυμάρι. Προσθέτουμε στο μείγμα τους ξηρούς καρπούς, την καρύδα, το ξύσμα λάιμ και το αλάτι. Αναμειγνύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα εύπλαστο ζυμάρι. Αν δούμε ότι είναι πολύ κολλώδες ή μαλακό, προσθέτουμε περισσότερη καρύδα ή ξηρούς καρπούς. Αν είναι πολύ στεγνό, βάζουμε περισσότερους χουρμάδες.

Παίρνουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες με τις παλάμες των χεριών μας. Στη συνέχεια βάζουμε καρύδα σε μια ένα ρηχό πιάτο ή σε ένα μπολ και τα κυλάμε πάνω σε αυτή μέχρι να κολλήσει καλά και ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Μπορούμε να τα απολαύσουμε αμέσως.

Αποθήκευση και συντήρηση

Φυλάσσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες, στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ή στην κατάψυξη έως ένα μήνα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να τις φυλάξουμε, κλεισμένες καλά μέσα σε αεροστεγές δοχείο.

Energy balls χωρίς ψήσιμο, με μάνγκο, χουρμάδες και σπόρους chia
Υλικά για 18 μερίδες
10 χουρμάδες
1 φλιτζ. αποξηραμένο μάνγκο
1 φλιτζ. ωμά κάσιους
2 κουτ. σούπας σπόρους chia
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία
Μουλιάζουμε το μάνγκο και τους χουρμάδες με τη διαδικασία που ακολουθήσαμε στην πρώτη συνταγή. Βάζουμε τους χουρμάδες και το μάνγκο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε το μείγμα για 10 δευτερόλεπτα. Με μια σπάτουλα, παίρνουμε από τα πλαϊνά του μπολ τυχόν υπολείμματα και τα βάζουμε πάλι μέσα στο μείγμα.

Έπειτα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ξανά μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά λείο. Αν δούμε ότι οι μπάλες είναι πολύ μαλακές, προσθέτουμε περισσότερη καρύδα ή σπόρους chia. Παίρνουμε από το μείγμα ποσότητα ίση με μιάμιση κουτ. σούπας, πλάθουμε με τα χέρια μας μια μπάλα και στη συνέχεια τοποθετήστε τη σε ένα πιάτο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το ζυμάρι.

Tip
Αν είναι πολύ μαλακές και κολλώδεις, μπορούμε να τις κυλήσουμε πάνω σε τριμμένη καρύδα ή σε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Μπορούμε επίσης να τις βάλουμε για λίγο στο ψυγείο για λίγο, ώστε να σφίξουν.

Αποθήκευση και συντήρηση

Φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς. Για μια πιο μαλακή υφή, τις αφήνουμε έξω σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες. Για πιο σφιχτή υφή, τις βάζουμε στο ψυγείο. Εάν θέλουμε να τις συντηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τοποθετούμε τις μπάλες στην κατάψυξη. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούμε χαρτί ψησίματος ανάμεσά τους, ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.

Το άρθρο της εβδομάδας