Το kale ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια εντελώς άγνωστο στη χώρα μας αλλά τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αρκετά της μόδας και όχι άδικα καθώς αποτελεί ένα superfood με πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.
Η γεύση του
Ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε γεύση είναι αρκετά έντονο, θυμίζοντάς μας λίγο το λάχανο ή το μπρόκολο, ανάλογα με την ποικιλία kale που θα δοκιμάσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας.
Θρεπτική αξία
Όπως όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Παράλληλα, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλούς υδατάνθρακες. Ως προς τα μέταλλα, έχει σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Παράλληλα, είναι από τα λαχανικά που μας προσφέρουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.
Πόσο εύκολο είναι να το βρούμε στην Ελλάδα;
Πρόκειται για μια μόδα που ήρθε από το εξωτερικό και στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένη η καλλιέργειά του. Σίγουρα θα το πετύχετε σε κάποιες λαϊκές και μανάβικα αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Χρειάζεται αρκετό ψάξιμο αλλά αξίζει τον κόπο!
Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται ψυχρό κλίμα, αλλά τώρα, καλοκαίρι και φθινόπωρο είναι η εποχή που φυτεύεται. Οπότε, επειδή γενικώς δεν είναι τόσο εύκολο να πετύχετε λαχανίδα στις αγορές σας, μπορείτε να τη φυτεύσετε στον κήπο σας αυτό το διάστημα, ώστε να την έχετε τον χειμώνα. Θα βρείτε σπόρους σε φυτώρια ενώ δεν υπάρχει μόνο ένα είδος kale αλλά τουλάχιστον 4, με διαφορές στο χρώμα ή την υφή (άλλο είναι πιο πράσινο, άλλο πιο σγουρό, άλλο πιο κοκκινωπό, άλλο πιο μοβ) αλλά και τη γεύση (άλλο πιο πικάντικο, άλλο πιο γλυκό…).
Πώς καταναλώνεται
Είναι ένα λαχανικό που τρώγεται κυρίως ωμό, σε σαλάτες, για να μπορέσουμε να πάρουμε και όλα του τα θρεπτικά συστατικά στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Ωστόσο, επειδή τα φύλλα του είναι αρκετά σκληρά, για να μπορέσουμε να τα μαλακώσουμε μπορούμε να τα αφήσουμε να μουλιάσουν για μερικά λεπτά σε νερό, όπου θα έχουμε προσθέσει λίγο ξίδι και ελαιόλαδο. Ταιριάζει υπέροχα με σταφίδες και κουκουνάρι.
Ωστόσο, επειδή ακριβώς έχει αυτήν την πιο σκληρή υφή, είναι ιδανική και για τα περίφημα kale chips, ένα υγιεινότατο σνακ που μπορεί να ετοιμαστεί σε λίγα μόλις λεπτά, ενώ πέρα από νόστιμο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία μας.
Μπορούμε να την καταναλώσουμε και ως έξτρα μυρωδικό μέσα σε άλλα πιάτα, όπως τα όσπρια για παράδειγμα, για να προσθέσουμε επιπλέον ενέργεια σε ένα ήδη υγιεινό φαγητό. Σας προτείνουμε να φτιάξετε φακές με κέιλ, ένα vegan πιάτο, πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.
Εννοείται ότι όσο χειμωνιάζει, το kale μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα από τα υλικά μιας βελουτέ σούπας που θα δώσει και ιδιαίτερη γεύση αλλά και θα την κάνει πιο δυναμωτική για τον οργανισμό μας.
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, το κέιλ είναι ένα λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί και σε πρωινό αλλά και πριν και μετά την προπόνηση ώστε να μας δώσει έξτρα ενέργεια. Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε ένα σμούθι και δεν θα το μετανιώσετε.