Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η καλύτερη εποχή για την παρασκευή λικέρ. Φρούτα, ζάχαρη, μπαχαρικά, οινόπνευμα και ο λαμπρός μας ήλιος είναι τα απαραίτητα συστατικά τους!

liker_S_2014-0911-182316

Μια γλυκιά ιστορία
Τα λικέρ έχουν τις ρίζες τους στην ιατρική του Μεσαίωνα, όταν οι μοναχοί έφτιαχναν με βάση το κρασί, το μέλι, τα λουλούδια, σπόρους και ρίζες ελιξίρια νεότητας και μακροζωίας! Τότε ήταν πανάκριβα. Ίσως γιατί, όπως λέγεται, πρόσθεταν στα λικέρ ρινίσματα χρυσού, αφού πίστευαν ότι ο χρυσός είναι γιατρικό σε πολλά δεινά. Και παρόλο που οι ποιητές του 13ου αιώνα αφιέρωναν με ενθουσιασμό ποιήματα για τα προϊόντα αυτά της απόσταξης, μόλις στο τέλος του 15ου αιώνα άρχισαν να τα πίνουν όχι μόνο για θεραπείες αλλά και για απόλαυση. Έτσι τα λικέρ μπήκαν στα είδη της υψηλής γαστρονομίας! Η μεγάλη διάδοσή τους στην Ευρώπη οφείλεται στην Αικατερίνη των Μεδίκων. Στην Ελλάδα, προέκυψαν από την εφευρετικότητα των γυναικών να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν το περίσσευμα των φρούτων, ακόμα και τα κουκούτσια τους.

Οι χρήσεις
Τα σπιτικά λικέρ είναι έτοιμα να συμμαχήσουν γευστικά και απόλυτα με τον καφέ στο τέλος ενός δείπνου αλλά και να αναδείξουν τη γεύση σε ροφήματα ζεστά και κρύα, όπως σε ζεστό ή παγωμένο τσάι, καφέ, αφρώδες νερό, σόδα ή τόνικ και κοκτέιλ. Στις φρουτοσαλάτες ραντίζετε τα ψιλοκομμένα φρούτα με το λικέρ και τα αφήνετε να μαριναριστούν στο ψυγείο. Σε κέικ, κρέμες και ζελέ μερικές σταγόνες ή ένα σφηνάκι λικέρ δίνουν γεύση και άρωμα, ενώ στα σπιτικά παγωτά, τα προσθέτετε στο μίγμα πριν το βάλετε στην παγωτομηχανή.

liquer-verikoko_249921097

Τα λικέρ και ο ήλιος
Τα περισσότερα σπιτικά λικέρ, κυρίως αυτά που περιέχουν φρούτα, χρειάζεται να μείνουν στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ζυμωθούν καλά τα υλικά τους. Μην επιχειρήσετε να μειώσετε τον χρόνο αναμονής τους με βράσιμο γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Συνήθως στις συνταγές αναφέρεται ο χρόνος παραμονής τους στον ήλιο. Μερικά λικέρ ωριμάζουν σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Η ζάχαρη
Δρα ως συντηρητικό και συμβάλλει στην απελευθέρωση του χυμού των φρούτων. Θυμηθείτε ότι η ζάχαρη που χρησιμοποιείται στα λικέρ είναι συνήθως η κρυσταλλική λευκή. Σε μερικές συνταγές η ζάχαρη μπαίνει από την αρχή μαζί με τα φρούτα και τα αρωματικά και αφού λιαστούν αρκετό διάστημα προσθέτετε το αλκοόλ. Το πρώτο διάστημα θα πρέπει, μάλιστα, να ανακινείτε τη γυάλα ώστε να ανακατεύεται η ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Σε άλλες συνταγές προτείνεται τα φρούτα με το οινοπνευματώδες ποτό να λιαστούν για αρκετό καιρό και μετά να προστεθεί δεμένο σιρόπι από ζάχαρη και νερό. Τέλος, υπάρχουν συνταγές όπου η ζάχαρη μπαίνει από την αρχή μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Η συνήθης αναλογία είναι 1:1 (1 μέρος φρούτα με 1 μέρος ζάχαρη) σε 1 λίτρο οινοπνευματώδες ποτό. Για λιγότερο γλυκά λικέρ, σύμφωνα με τις καινούριες τάσεις, η ποσότητα της ζάχαρης έχει μειωθεί στη μισή ακόμα και στο 1/3.

liquer-fraoula_209897305

Το αλκοόλ
Στα παλαιά βιβλία ζαχαροπλαστικής αναφέρεται για την παρασκευή των σπιτικών λικέρ το οινόπνευμα ποτοποιίας 90ο , προϊόν που δεν βρίσκεται πλέον παρά μόνο σε μικρές ποτοποιίες. Τώρα, έχει αντικατασταθεί με οινοπνευματώδη ποτά όπως είναι η βότκα, το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, η τσικουδιά, αλλά και το μπράντι. Όσο πιο καλής ποιότητας είναι τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα!

Τα αρωματικά
Συνήθως ξύλο κανέλας, γαρίφαλα και σπανιότερα μοσχοκάρυδο αρωμάτιζαν τα σπιτικά ηδύποτα. Σε αυτά προστέθηκε τα τελευταία χρόνια και ο λοβός βανίλιας σχισμένος κατά μήκος, καθώς και το άρωμα πικραμύγδαλου σε σταγόνες για να ενισχύσει το άρωμα «αμυγδαλάτων» λικέρ.

blueberry-liquer_214616377

Η συντήρηση
Τα λικέρ διατηρούνται στο ψυγείο ή σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέσα σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια που κλείνουν πολύ καλά για να μην εξατμίζονται.

Να προσφέρουμε 3 λικεράκια;

Λικέρ με σταφύλια

Λικέρ λιμοντσέλο

Λικέρ από ρόδι

Το άρθρο της εβδομάδας