Με φυσική δραστηριότητα σε κανονικά επίπεδα, οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Ισχύει το ίδιο όμως και όταν η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα;

Έχουμε ανά διαστήματα γράψει για το νερό και τη χρησιμότητά του, τις ώρες που δεν πρέπει να πίνουμε νερό, ακόμα και το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν πίνουμε περισσότερο νερό απ’ όσο χρειαζόμαστε. Κανονικά η απώλεια υγρών από τον οργανισμό μας κυμαίνεται μεταξύ 2-2.5 λίτρων ημερησίως και οι ειδικοί προτείνουν για την αναπλήρωσή τους ως ιδανική ποσότητα τα 6-8 ποτήρια νερό, κάποια από τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από τσάι, καφέ, ποτά χωρίς ζάχαρη, χυμούς φρούτων, smoothies κ.ά. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι τα ροφήματα με καφεΐνη έχουν διουρητική δράση οπότε καλό θα είναι να καταναλώνονται με φειδώ, ειδικά σε περιόδους που επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες.

Οι ανάγκες του κάθε οργανισμού πάντως σε υγρά κυμαίνονται και εξαρτώνται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυσική δραστηριότητα αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, που επιταχύνουν την απώλεια των υγρών. Πόσο νερό πρέπει όμως να πίνουμε όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα που ιδρώνουμε περισσότερο και πρέπει να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνονται πιο συχνά; Η απάντηση δεν είναι απλά ένας αριθμός αφού οι ποσότητες εξαρτώνται από τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν. Όταν όμως υπάρχει έντονη φυσική δραστηριότητα, εκτός από τα 8 ποτήρια που συνίστανται, ιδανικά είναι και τα ποτά για αθλητές τα οποία έχουν διαμορφωθεί ώστε να είναι πιο ενυδατικά από το κλασικό νερό. Αν όμως υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα υγείας καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην κάνετε υπερβολές. Ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως το νερό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Μέτρον άριστον, λοιπόν, παντού.

Δείτε επίσης

Με τι νερό -βρύσης ή εμφιαλωμένο- είναι καλύτερο να φτιάχνουμε τσάι;

Ανθρακούχο νερό: Πόσο υγιεινό είναι;

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να πίνεις νερό όταν οδηγείς