Αν ψάχνετε ένα υγιεινό σοκολατένιο γλυκό με ακαταμάχητη υφή και γεύση, τότε πρέπει να δοκιμάσετε τον κρεμώδη συνδυασμό του αβοκάντο με το κακάο. Έτοιμη μέσα σε μόλις 5′, απόλυτα θρεπτική και νόστιμη, η μους αυτή είναι ιδανική επιλογή για ένα vegan σοκολατένιο γλυκό, χωρίς περιττές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Την υψηλή θερμιδική της αξία την οφείλει φυσικά στο αβοκάντο, ένα φρούτο πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά αλλά και στο κακάο, γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία. Και το καλύτερο; Χάρη στο αβοκάντο η μους αποκτά την πλούσια, κρεμώδη υφή που χρειάζεται χωρίς να υστερεί σε σχέση με μια κλασική μους που έχει ως βασικό υλικό την κρέμα γάλακτος. Απολαύστε τη δροσερή κάθε φορά που χρειάζεστε μια γλυκιά δόση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υλικά
Μερίδες: 4
2 μεγάλα ή 3 μικρά ώριμα αβοκάντο (450γρ.)
½ φλιτζ. σκόνη κακάο
½ φλιτζ. σιρόπι αγαύης
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει πολύ λείο και κρεμώδες. Εάν δεν έχουμε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μπλέντερ χειρός. Ανά διαστήματα σταματάμε, δοκιμάζουμε το μείγμα και προσαρμόζουμε τη γλυκύτητα ή την ένταση της σοκολάτας ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, προσθέτοντας παραπάνω γλυκαντική ουσία ή κακάο αντίστοιχα. Μεταφέρουμε την μους σε 4 κούπες ή γυάλινα βάζα. Μπορούμε να την καταναλώσουμε αμέσως ή αν την προτιμούμε πιο πηχτή να τη βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Tips

1. Γλυκαντική ουσία: Χρησιμοποιούμε σιρόπι αγαύης, σφενδάμου ή οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία θέλουμε. Φυσικά για τους χορτοφάγους μια εξίσου καλή εναλλακτική είναι το μέλι.
2. Σερβίρισμα: Φυσικά μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή να προσθέσουμε οποιοδήποτε topping επιθυμούμε. Οι επιλογές είναι αμέτρητες: κομματάκια σοκολάτας υγείας ή γάλακτος, χρωματιστή τρούφα ή ινδική καρύδα αν μας αρέσουν οι πιο εξωτικές γεύσεις. Επιπλέον, μπορούμε να την πασπαλίσουμε με φουντούκια , αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης αφού οι ξηροί καρποί όχι μόνο ταιριάζουν φανταστικά με τη σοκολατένια γεύση, αλλά προσδίδουν τραγανότητα στη μους. Αλλά και τα φρέσκα φρούτα εποχής, όπως η μπανάνα, η φράουλα κτλ., θα μας δώσουν ενέργεια και θα απογειώσουν γευστικά το γλυκό μας.
3. Αποθήκευση: Διατηρούμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο στο ψυγείο μέχρι 2 ημέρες. Θυμόμαστε να καλύψουμε το δοχείο με διάφανη μεμβράνη τροφίμων πριν το κλείσουμε με το καπάκι έτσι ώστε να αποτρέψουμε την οξείδωση του γλυκού μας.