Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πετάμε φαγητό μόνο και μόνο γιατί δεν το είχαμε αποθηκεύσει σωστά στο ψυγείο ή την κατάψυξη με αποτέλεσμα να χαλάσει. Ειδικά τώρα που η εποχή επιτάσσει zero waste πρακτικές, από τη μια για να μειώσουμε το κόστος του καθημερινού τραπεζιού και από την άλλη για να βάλουμε το λιθαράκι μας σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον, τότε σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις καθημερινές συνήθειές μας.
Γι΄ αυτό φροντίζουμε να διατηρούμε καλά όχι μόνο το φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα, αλλά και όλες τις πρώτες ύλες που αγοράζουμε, αφού το σωστά οργανωμένο ψυγείο είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην κουζίνα.
Τα βήματα είναι απλά και δεν απαιτούν πολύ χρόνο, κόπο ή χρήμα για να εφαρμοστούν.
Για το μαγειρεμένο φαγητό
- Αποθηκεύουμε το φαγητό που περίσσεψε σε στεγανά, διαφανή δοχεία ή σε πιάτα που έχουμε καλύψει με μεμβράνη, αλουμινόχαρτο ή καπάκι.
- Τρώμε πάντα πρώτα τα πιο παλιά φαγητά, ώστε να μην μένουν περισσότερο από όσο πρέπει στο ψυγείο.
- Πετάμε όλα τα ευπαθή τρόφιμα/φαγητά που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες. Για παράδειγμα ένα άλειμμα τυριού που έχουμε πάρει μαζί μας στην παραλία ή το πικνίκ και έχει μείνει εκτεθειμένο για ώρες, δεν μπορούμε να το καταναλώσουμε.
Για τις πρώτες ύλες
Κρέας, ψάρι και πουλερικά: Τα τοποθετούμε στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου μας. Αφήνουμε όλα τα φρέσκα κρέατα, ψάρια και πουλερικά στην αρχική τους συσκευασία ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε βακτήρια.
Γαλακτοκομικά είδη: Αποθηκεύουμε τα σκληρά τυριά στην αρχική τους συσκευασία μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε και στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο ή διαφάνεια. Δεν τοποθετούμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου, καθώς είναι το πιο ζεστό σημείο. Η πόρτα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για μη φθαρτά ποτά και καρυκεύματα.
Φρούτα και λαχανικά: Κρατάμε τα φρούτα και τα λαχανικά χωριστά γιατί το κάθε είδος έχει διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης και τα αέρια που εκπέμπουν πιθανόν να αλλοιώσουν τα άλλα. Για να παρατείνουμε το χρόνο ζωής των φρούτων και των λαχανικών μας τα διατηρούμε (πάντα ξεχωριστά) σε νάιλον σακούλες. Για ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια μπορούμε να τα βάλουμε σε δύο σακούλες αντί για μια. Ωστόσο, πριν τα βάλουμε στις σακούλες φροντίζουμε να είναι στεγνά γιατί η υγρασία που συσσωρεύεται μπορεί να τα καταστρέψει. Γι΄ αυτό τα ταμπονάρουμε με λίγο χαρτί κουζίνας και μετά τα τοποθετούμε στις σακούλες.
Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε λαχανικά έτοιμα για κατανάλωση τότε τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Αν θέλουμε σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας για σιγουριά. Στο μπολ που έχουμε επιλέξει, στρώνουμε χαρτί κουζίνας και τοποθετούμε τα πλυμένα λαχανικά μας. Από πάνω βάζουμε άλλη μια στρώση χαρτιού για να τα διατηρήσουμε ακόμα πιο στεγνά.
Διατηρούμε τα εσπεριδοειδή σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, όταν τα λεμόνια, τα λάιμ ή τα πορτοκάλια έχουν υπερβεί την ωρίμανσή τους τα βάζουμε στο ψυγείο για να διαρκέσουν περισσότερο. Το ίδιο ισχύει για τις ντομάτες και τα αβοκάντο.
Αγοράζουμε μπανάνες όταν είναι ακόμα ελαφρώς πράσινες και τις φυλάσσουμε στη φρουτιέρα μακριά από άλλα φρούτα, γιατί οι μεγάλες ποσότητες αιθυλενίου που εκπέμπουν κάνουν τα άλλα φρούτα να ωριμάζουν πιο γρήγορα από το κανονικό.
Κρεμμύδια και πατάτες: Φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για να διατηρούνται φρέσκα, όπως ένα καλάθι σε ένα ντουλάπι. Αποφεύγουμε να τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες γιατί έτσι αλλοιώνονται. Μόλις κοπούν τα κρεμμύδια τα βάζουμε σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα στο ψυγείο όπου θα διαρκέσουν για περίπου μία εβδομάδα ή σε δοχείο στην κατάψυξη.
Αν θέλεις και άλλες συμβουλές, δες: οικονομική μαγειρική: 10 tips για να ξοδεύετε λιγότερα για φαγητό.