Ένα από τα πιο δροσιστικά και αγαπημένα επιδόρπια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι οι γρανίτες. Τις προτιμούν μικροί και μεγάλοι, όχι μόνο για τη δροσιά που προσφέρουν αλλά και επειδή θεωρούνται πιο υγιεινές από τα παραδοσιακά παγωτά, αφού δεν περιέχουν γάλα, αυγά ή άλλα λιπαρά συστατικά. Είναι, λοιπόν, μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά ή αναζητούν κάτι πιο ελαφρύ. Μάλιστα, υπάρχει μια ακόμα πιο υγιεινή παραλλαγή που δεν είναι ευρέως γνωστή: οι γρανίτες λαχανικών.
Παραδοσιακά, οι γρανίτες παρασκευάζονται με χυμό ή πολτό φρούτων και σιρόπι, τα οποία αφού αναμειχθούν, τοποθετούνται στην κατάψυξη. Ωστόσο, μπορούμε να φτιάξουμε εξίσου νόστιμες και εντυπωσιακές γρανίτες, χρησιμοποιώντας λαχανικά όπως καρότο, παντζάρι, αγγούρι, σπανάκι ή λαχανίδα.
Είναι μια πρωτότυπη και έξυπνη λύση για να εντάξουμε τα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι διστακτικά να τα καταναλώσουν σε άλλες μορφές.
Πώς φτιάχνουμε γρανίτες λαχανικών
Η διαδικασία είναι απλή: πολτοποιούμε τα λαχανικά της επιλογής μας σε ένα μπλέντερ, τα αναμειγνύουμε με ένα ελαφρύ σιρόπι (ή και λίγο μέλι) και στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε θήκες για ξυλάκια παγωτού. Αφήνουμε τις γρανίτες στην κατάψυξη για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.
Μπορούμε επίσης να πειραματιστούμε με γευστικούς συνδυασμούς λαχανικών και φρούτων. Για παράδειγμα, τα παντζάρια ταιριάζουν υπέροχα με τις φράουλες, ενώ το καρότο με το μάνγκο δημιουργεί ένα εξωτικό και πολύχρωμο αποτέλεσμα.
Οι γρανίτες λαχανικών δεν είναι μόνο ένα εναλλακτικό επιδόρπιο, αλλά και μια δημιουργική πρόταση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Μας δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσουμε κάτι γλυκό, χωρίς τύψεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη θρεπτική αξία της διατροφής μας με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Διαβάστε επίσης:
– Πώς να φτιάξετε εύκολα παγωτό ξυλάκι πεπόνι με 3 τρόπους